Actualitate Cultură Știri

Tineri sigheteni au participat la Jornada Mundial da Juventude din Portugalia (autor, Andreea Coroian – Mariș)

image_printPrinteaza

„Ridicându-se, Maria s-a dus în grabă” (Lc. 1,39) 
La fel și noi, un grup de 18 persoane, ne-am „ridicat” și am plecat la Lisabona într-o dimineață de sâmbătă, la sfârșit de iulie. Încă de la sosirea în vamă, văzându-i pe ceilalți membri ai grupului dansând și fiind atât de entuziasmați, am realizat cât de binecuvântată sunt să mă aflu printre ei. Nu știam ce ne așteaptă în Portugalia, fiind prima experiență de acest fel la care am participat.

Deși eram obosiți după lunga călătorie, voluntarii ne-au transmis din entuziasmul lor. Efortul și cordialitatea tuturor persoanelor din jurul nostru ne-au făcut să ne simțim ca într-o mare familie.

Programul zilnic al JMJ (Jornada Mundial da Juventude – Ziua Mondială a Tineretului Catolic – 01 – 06 august 2023) era unul încărcat. Aveam cateheză și liturghie în fiecare dimineață, iar după-amiază participam la concerte și vizitam orașul. Am rămas profund impresionată de formele în care se poate manifesta credința. Fiecare grup de pelerini din diverse țări aveau propriul mod de a-și exprima devoțiunea față de Dumnezeu. Cu toate că manifestarea era diferită, toți aclamam: „Esta es la juventud del Papa!” Orașul vibra de energia noastră, pretutindeni tinerii cântau și dansau. Oricât de obosiți eram în urma activităților, mereu, în tren, se auzea glasul pelerinilor slăvindu-l pe Dumnezeu.

Unul din momentele-cheie a fost întâlnirea cu Papa Francisc – un model de spiritualitate pentru orice tânăr. Eram atât de bucuroasă în momentul în care a trecut prin fața mea, privirile intersectându-ni-se. Din mesajul transmis mi-au rămas întipărite câteva afirmații: „Bucuria este misionară. Singura ocazie, singurul moment în care este permis a privi o persoană de sus în jos este pentru a o ajuta să se ridice. În viaţă, nimic nu este gratis, totul se plăteşte. Numai un singur lucru este gratis: iubirea lui Isus!

Experiența din Parcul Tejo Trancao (Lisabona) poate fi exprimată prin intermediul versurilor „Toate se închină Creatorului/ Şi mulţumire îi dau Domnului” când zeci de mii de tineri s-au rugat sub cerul liber pentru a-i mulțumi Domnului.

Oricât aș încerca să exprim ceea ce am simțit, nu pot acoperi decât o mică parte din bucățica de Rai pe care am găsit-o la JMJ. Invit pe fiecare tânăr să participe în viitor la Ziua Mondială a Tineretului, următoarea întâlnire va avea loc peste 4 ani la Seul, în Coreea de Sud.

Adresez mulțumiri preoților – călugări Eugen, Ciprian și Adrian pentru grija, dedicarea și oportunitatea oferită. OBRIGADO!!!

Andreea Coroian – Mariș
studentă UMF Cluj – Napoca

oferta-wise

1 Comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Cele relatate de tine m-au impresionat si m-au incantat! Experienta la JMJ Lisabona suna a o calatorie spirituala minunata, un omagiu adus lui Dumnezeu. Datorita povestii tale, din aceasta iubire a Ta fata de Dumnezeu si fata de tinerete, chiar si noi care nu am participat, simtim ca am fost parte din acest mare eveniment, ca am simtit acea energie, acea bucurie si acea mare iubire! Este minunat cum te simti atat de privilegiata sa fi participat la acest eveniment si sa fi simtit VIP in prezenta papei Francisc si a tuturor pelerinilor in aceasta aventura spirituala! Felicitari pentru tot ce ai trait si pentru modul si insufletirea cu care ne-ai impartasit calatoria ta!

oferta-wise