Actualitate Cultură Știri

Tradiţia serenadelor păstrată la Sighet (Liviu Șiman)

image_printPrinteaza

În plin curent de globalizare când tradiţiile riscă să se piardă înghiţite de această tendinţă acaparatoare, un obicei vechi de peste 150 de ani se păstrează în urbea de pe malul Izei.

În fiecare an, în noaptea de 30 aprilie spre ziua de 1 mai, străzile din Sighet răsună în ritmurile unor melodii celebre din repertoriul naţional şi international. Despre această tradiţie ne-a povestit Ştefan Covacinschi.

“Într-adevăr este o tradiţie veche de peste 150 de ani. Este specifică nu doar Maramureşului ci o regăsim şi în întreg Ardealul, dar şi în anumite zone din Moldova. Îmi aduc aminte de perioda când mama mea primea serenade. Domnii ne caută pentru a le da serenade persoanelor dragi. Fac acest lucru de la vârsta de 14 ani. Pe atunci îi aveam alături pe bunul prieten Ernest Rackz, prof. Anton Maruşciac. Anii au trecut şi în prezent fac echipă cu fiul meu Ştefan, prof. Szekely Ioan, Zoltan Cuceric. Începând de la miezul nopţii şi până în zori dăm serenade. La fiecare casă ni se aprinde o lumină în semn de recunoştinţă. Sper să am sănătate şi putere pentru a putea continua această tradiţie. Şi în acest an vom da serenade. În cadrul acestora predomină melodii specifice de dragoste, dar şi melodii care marcheză primăvara”, a spus Ştefan Covacinschi.

„Am rămas profund impresionată de gestul prin care soţul meu, în urmă cu 40 de ani, pe atunci fiindu-mi curtezan, a reuşit să mă cucerească definitiv dându-mi o serenadă. Este o tradiţie foarte frumoasă pe care femeile o aşteptă cu nerăbdare în fiecare an”, a mărturisit Maria Pop.

Liviu Şiman

oferta-wise

1 Comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Un obicei traditional foarte frumos,pastrat de zeci de ani pe meleagurile transilvanene si continuat in ziua de astazi mai ales de populatia de nationalitate maghiara.Cand eram copil urmaream aceste serenade interpretate de mai multe trupe,fetele mandrandu-se daca le-a cantat cineva la geamuri.Strazile,strajuite de lilieci si magnolii,straturile din fata caselor pline de flori timpurii,lalele,narcise,petunii,panselute etc.invesleleau atmosfera plina de arome si culoare a primaverilor sighetene.Era o zi cand in vazul lumii iti puteai arata dragostea,respectul,prietenia fata de cineva drag,momente de emotie si legaturi sufletesti de mare sensibilitate pe care astazi le regretam ca nu se perpetueaza cu aceeasi intensitate ca si in anii tineretelor mele.Noroc ca mai avem in oras,”trubaduri” care nu au uitat acele vremuri si in aceasta noapte vor face totul ca acordurile de acordeon,ghitara,saxofon sa fie auzite pe strazile orasului nostru mangaindu-ne auzul cu melodii de dragoste si iubire,melodii stiute numai de ei care sa fericeasca frumoasele domnisoare si doamne a caror inima va bate cu putere atunci cand vor fi onorate cu frumusetea serenadelor!

oferta-wise