Actualitate Editorial

Tristețe și indignare! Protest al AFDP – filiala Maramureș

image_printPrinteaza

Asociația Foștilor Deținuți Politici (AFDP) – filiala Maramureș a aflat cu stupoare și indignare că demersul făcut de Asociația „Firul Vieții” – Sighet (al cărei unic obiectiv este cinstirea memoriei înaintașilor care au marcat istoria acestor locuri), de-a amplasa pe un perete din incinta Colegiului Național „Dragoș – Vodă” o placă inscripționată cu numele celor 44 de elevi și 3 profesori, arestați, întemnițați și unii dintre ei chiar uciși în perioada 1948-1964, a fost RESPINS de către Consiliul de Administrație al CNDV Sighet. Dintr-un total de 13 membri doar 8 au fost prezenți: 5 (cinci) au votat „pentru” amplasarea plăcii și 3 (trei) s-au „abținut” (minimul de voturi necesar pentru aprobare era 7).

De-a lungul a peste 100 de ani de existență, Colegiul Național „Dragoș-Vodă” a avut profesori de mare valoare morală și profesională și a dat Maramureșului, Țării și Lumii absolvenți care s-au afirmat, cu rezultate de excepție, în diverse domenii (vezi: Liceul „Dragoș – Vodă” Sighetu Marmației. Monografia 1919 – 1996, V. Anișorac, 2012 și/sau #CNDV 100. Convorbiri-mărturisiri, I. Mariș, B. Oanță, 2019). În același timp însă are și nedorita și trista faimă de-a fi al doilea liceu pe țară ca număr de deținuți politici, profesori și elevi, din timpul regimului comunist. În memoria acestora – dintre care mai sunt în viață doar cinci, a considerat Asociația „Firul Vieții” ca firească și necesară amplasarea plăcii respective, menită să păstreze și să cultive memoria unor tineri care, pentru îndârjirea cu care s-au opus regimului comunist bolșevic, de tristă amintire, au fost arestați de pe băncile liceului, întemnițați, umiliți și torturați ani în șir prin cele mai sinistre închisori și lagăre de muncă.

AFDP – Filiala Maramureș consideră că nu există nicio explicație ca, în condițiile actuale, de democrație și libertate de exprimare, să se pună piedici unui demers civic și patriotic, prin care se dorește ca acei tineri curajoși să fie comemorați în mod corect, cinstit și asumat, de către urmașii lor, unii dintre ei fiind, chiar în prezent, elevi și profesori ai acestui liceu.

În numele supraviețuitorilor foști deținuți politici, a familiilor și urmașilor acestora, ne exprimăm, încă o dată, regretul și indignarea față de atitudinea unor membri ai Consiliului de Administrație de la CNDV „Dragoș-Vodă” și ne declarăm în totalitate solidari cu Asociația „Firul Vieții” în continuarea demersurilor necesare realizării acestui obiectiv firesc.

Preot prof. Marius Vișovan, președinte AFDP – Maramureș

Iată componența listei pe care C.A. CNDV n-a avut „curajul” s-o valideze:

PROFESORI și ELEVI ai LICEULUI „DRAGOȘ VODĂ” SIGHET, întemnițați de regimul comunist în perioada 1948 – 1964:
Prof. IOAN BILȚIU – DĂNCUȘ (mort în detenție), Preot prof. GRIGORE RIȚIU, Prof. AUREL VIȘOVAN.
Elevi: ANDREICA GHEORGHE, ANDREICA IOSIF, BĂRCAN GHEORGHE, BIZĂU IOAN, BOGDAN IOAN, BULACU GHEORGHE, CODREA PETRU, COMAN GAVRILĂ (mort în detenție), COMAN ȘTEFAN, CORA ALEXANDRU, DEAC ȘTEFAN, DUNCA IOAN – NELU, DUNCA IOAN – BĂRBOSU, DUNCA VASILE, HOTEA IOAN, HOTICO GRIGORE, ILBAN IOAN, IUSCO GAVRILĂ – DRODU, IUSCO GAVRILĂ – SFÂCĂ, IVASIUC ALEXANDRU, MAN NISTOR, MARIȘ VASILE, MARIȘ VICTOR, MINICĂ ȘTEFAN, MOTREA IOAN, NAGHI DAN ALEXANDRU, NAN GHEORGHE, NEMEȘ IOAN, PETROVAN IOAN, POP IOAN ARVINTE, POPȘA IOAN (mort în detenție), POPȘA VASILE (împușcat în 1949, la Ieud), RAD CONSTANTIN, REDNIC GHEORGHE (mort în detenție), RIȚIU IOAN, ȘOFRON GRIGORE, ȘOFRON MIHAI, ȘTEFAN ALEXANDRU, TIVADAR VASILE, ULICI PETRU, VIRAG IOAN (mort în detenție), VLAD AUREL, VLAD IULIU, VLAD MIHAI.

oferta-wise

44 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 • Sunt profesoara pensionara Maria Barcan. Nu ma cunoasteti,dar sa stiti ca sunt foarte trista,amarata,indignata pentru ce s-a intamplat la CNDV. Toata viata mi-am spus parerea despre orice eveniment, intamplare sau fapt, dar cel mai mult si mai mult mi-am spus parerea cand avea loc o nedreptate. De multe ori am avut probleme cu aceasta atitudine a mea, dar acum cand am impliniti 80 de ani fac aceleasi lucru; nu ma pot schimba la 80 de ani, dar mai ales NICI NU VREAU SA MA SCHIMB!!! NU VREAU! IN CONSECINTA, AM SA IMI SPUN SI DE DATA ASTA PAREREA DESPRE NEDREPRTATEA FACUTA ELEVILOR SI PROFESORILOR DE LA DRAGOS VODA, de catre profesori actuali ai Colegiului. OARE NU AU SUFERIT DESTUL? BATAI,UMILINTE, JIGNIRI BECIURI INTUNECATE SI UMEDE, FOAME, MUNCA DE EXTERMINARE, IAR APOI PERSECUTII DIN „INCHISOAREA DE AFARA”: LIPSA UNUI LOC DE MUNCA, INTERZICEREA CONTINUARII STUDIILOR, EXMATRICULARI, DOMICILIU OBLIGATORIU SI MULTE ALTELE.
  Toate acestea erau din partea tortionarilor, GARDIENILOR securistilor…
  DAR ACUM? SA FIE „PEDEPSITI” DE AI LOR? DE PROFESORI?…ESTE DE NEINCHIPUIT; AS VREA FOARTE MULT SA STIU NUMELE CELOR CE AU FACUT ACEASTA NEDREPTATE SI CEL MAI BINE NUMARUL DE TELEFON. Atata AS intreba, DOAR ATAT: DE CE ??????
  Ma opresc aici, dar cu siguranta ca o SA REVIN…
  Cu multa tristete, amaraciune,durere, indignare,dar mai ales cu speranta ca BUNUL DUMNEZEU O SA NE AJUTE SA INLATURAM ACEASTA CRUNTA SI NEOMENEASCA NEDREPTATE!
  NIMIC FARA DUMNEZEU !
  DOAMNE AJUTA !
  Maria Barcan.

  • Va multumim, doamna profesoara Bărcan. Sotul dvs. este printre cei inca o data refuzati, respinsi…

   Dar ce vorbim… ? In cei 30 ani de relativa libertate nici un detinut politic , fost elev sau profesor de la Dragos Voda, NU a fost invitat sa vorbeasca elevilor de azi despre temnitele comuniste !!! Autoritatilor liceului Dragos Voda le e rusine cu ei ? Asa se pare !

   Aurel Visovan a mai trait 12 ani dupa Revolutie. A fost invitat la Memorial sa deschida lucrarile mai multor simpozioane, a rostit cuvantul de intampinare in fata regelui Mihai, a dat interviuri presei straine, dar NU a fost invitat niciodata la liceul Dragos Voda unde a muncit si unde a fost modelul generatiei de eroi !
   Liceul Dragos Voda are restante mari de achitat !!!

  • Nu fiti trista ! Capul sus ! Luptatorii nostri , martirii neamului l-au innobilat !!! Ne-au innobilat ! Capul in jos sa il tina cei care nu simt si nu inteleg aceasta! Unii nu pot ..nu au o inima asa de mare … altii nu stiu …. Mi-au mers la suflet cuvintele dumneavoastra , tot respectul nostru !
   Sa speram ca Maramuresul va ramane la inaltime … si ca placuta va fi montata la loc de onoare in liceul care ar trebui sa se mandreasca cu aceasta ! Cu Dumnezeu inainte!

 • Rușine CNDV. Ne preocupăm de multe și în ignoranța noastră uităm de cei care nu și-au ignorat țara, ci au suferit pentru ea! Foarte trist…

 • Penibil. De ce au fost abțineri? Pentru o placuță memorială?? Jalnic…În loc să vă mîndriti cu oameni care au avut coloană vertebrală sub comuniști!!

 • Este trist că într-o țară în care democrația, libertatea (în general) și libertatea de exprimare (în această situație) sunt prezente în orice discurs, aceste principii rămân doar în planul teoretic, dar din păcate nu se aplică niciodată. Nedreptatea pe care o săvârșește consiliul de administrație al CNDV este o continuare a celor săvârșite de comunism împotriva profesorilor și elevilor acestui liceu. Cei din urmă s-au luptat cu nedreptatea și răul în timpul comunismului, atunci când era cel mai greu și au lăsat astfel o moștenire grea. Profesorii de azi sunt puși sa recunoască fapte incontestabile; suferința și eroismul foștilor deținuți, dar nu sunt capabili și continuă astfel „opera” comuniștilor. De elevii din prezent ai liceului nu ne putem lega, pentru că se vede clar ca nu are cine să-i educe în spiritul înaintașilor. Când libertatea și democrația vor depăși planul teoretic, când cinstea, curajul, dreptatea și credință vor deveni iar dezirable, numai atunci, România va avea un viitor.

 • In Consiliul de Administrație de la Dragoș Vodă nu au existat voturi împotrivă. Au existat doar abțineri. Si acele abțineri spuneau că persoana respectivă poate nu a avut timp să se informeze suficient asupra subiectului. Când a fost depusă cererea era o altă componență a CA-ului. E foarte ușor să spui “Rușine!” dar să nu cunoști exact situația. E dreptul oricărui om să se abțină de la vot dacă nu și-a format o părere clară. Iar faptul că a existat un antecednt ( placa anterioară) care s-a sfârșit prost nu a fost văzut ca un aspect pozitiv. Nici faptul că nu a existat o informare clară asupra celor 44 de nume care urmau să apară pe placă. În situația în care Consiliul de Administrație va fi bine informat asupra problemei și în formație completă cu tot cu reprezentantul d-nului primar pe care nu îl avem nici în acest moment (!) ( noi suntem 13 membri din care au fost prezenți doar 8, 4 au lipsit motivat, unul nu există încă) situația ar putea fi reevaluată. Noi, cei de la Dragoș Vodă, nu suntem împotrivă, nu am votat împotrivă. Această “punere la zid” mi se pare , în calitate de director al Colegiului Național Dragoș Vodă, pripită și brutală. Director, prof. Crina Voinaghi

  • „Si acele abțineri spuneau că persoana respectivă poate nu a avut timp să se informeze suficient asupra subiectului.”

   nu vi se pare ridicol? Este vorba de niște personalități sonore ale liceului, orașului și Maramureșului, nu ar trebui sa vină nimeni sa vă informeze, ar trebui sa fiți deja informați. Nu am vrut sa zic „rușine” mai devreme, dar o fac acum. Rușine!

  • Doamna Director, daca asa stau lucrurile , sigur prin vointa si bunavointa dumneavoastra ele se vor indrepta in alta sedinta de Consiliu . Avem incredere . Eu am . Domnii profesori sunt cei care formeaza generatiile viitoare , in mainile dumneavoastra este viitorul tarii ! Sunteti exemple , sunteti modelatori de caractere si educatie, este atat dw importanta atitudinea dumneavoastra ….. Toate cele bune , cu speranta ca liceul Dragos Voda va fi mandru ca a avut asa profesori si elevi curajosi , inimosi , cu coloana vertebrala cum nu stiu cati mai avem acum . Eu , vorbind despre mine in primul rand , nu as fi nimic – nimic – comparandu-ma cu dumnealor !

  • Doamnă director Crina Voinaghi, am participat cu speranță și încredere la întâlnirea Consiliului de Administrație de joi, 10 decembrie 2021, invitat, alături de dl. Ioan Ardeleanu – Pruncu (președinte), din partea Asociației Firul Vieții. În primul rând, cred că „persoanele respective” (care s-au abținut) au avut timp suficient să se informeze, să ne adreseze întrebări suplimentare etc. ca „să cunoască exact situația”. Să nu uităm că Adresa oficială din partea Asociației Firul Vieții a fost depusă la CNDV în data de 05 august 2021 și că a mai trecut încă o dată prin Consiliul de Administrație (având într-adevăr altă componență). De asemenea, membrii corpului profesoral al prestigiosului CNDV (unii dintre ei azi în CA) puteau să-și facă o idee după „aventura” cu placa anterioară, au trecut vreo 7 (șapte) ani în care puteau desluși toate „dedesubturile” îndepărtării pripite de atunci, fără niciun temei, doar pe bază de telefoane (fir roșu?!).

   Cei care s-au abținut sau cei care n-au ajuns la ședință, din motive – evident – serioase, nu pot fi suspectați de rea – credință, departe de noi gândul acesta. Sunt de acord, poate că votul „neutru” (abținere) a fost doar o chestiune de neinformare și/sau de trecere mult prea ușoară, involuntară, peste o problemă din istoria recentă a Țării Maramureșului dar, nu putem omite faptul că, din punct de vedere legal, nu exista nicio justificare pentru un vot „neutru” („dovada” legalității a fost corect prezentată în ședință de către un Domn Profesor și toți participanții cred că au fost atenți).

   CNDV are elevi și profesori de înaltă ținută morală și profesională, suntem convinși de asta, tocmai de aceea suntem de acord să se reia discuția amplasării plăcii ÎN CEL MAI SCURT TIMP POSIBIL, cu toți membrii CA pezenți, mult mai bine informați și fără „presupuneri” oneroase și/sau… parti-pris-uri!

   Cât despre „punerea la zid, pripită și brutală” pe care o invocați, nu sunt de acord deloc cu exprimarea dvs. „Puși la zid” și „brutalizați” printr-un vot de neîncredere am fost noi, reprezentanții Asociației Firul Vieții, cei care am susținut această cauză simplă, rezonabilă.

   Și chiar pe bune, cei puși la zid prin diversele închisori și sedii de securitate, brutalizați inuman iar unii dintre ei uciși, au fost acești maramureșeni curajoși, azi niște nume care – eventual – pot rămâne inscripționate pe o placă rece și tristă! Nedreaptă compensare!

   Un „dragoșist” recunoscător profesorilor din anii ‘80!…
   Ion Mariș (Editura „Valea Verde”)

  • Doamnă director Crina Voinaghi,
   Eu nu vă cunosc personal așa că pot fi mai detașat decât domnul Mariș, care și – a pus mari speranțe în ajutorul dvs și a trăit joi o amară si nemeritată umilință (după un efort remarcabil, sincer si dezinteresat, în folosul liceului și al orașului nostru). Ați pomenit de vechea placă memorială amplasată la Dragoș Vodă, cea dedicată „lotului Vișovan” si demontată la 25 iunie 2014, moment dureros pentru noi, urmașii eroilor anticomuniști (care am și finanțat lucrarea) si rușinos pentru CNDV, care astfel a ajuns sa aiba o popularitate nedorita (echipele de conducere care s-au succedat apoi nefăcând nimic pentru a repara situatia, decat promisiuni vagi ca să mă linistească pe mine…). Sunteti persoana potrivita, nu doar autorizată dar si obligată moral să corectati acea nedreptate punând la loc de cinste placa cea nouă, propusa de inimoșii intelectuali din Asociația Firul Vieții. Ne vedem la sfințire!
   preot prof. Marius Vișovan

  • Către consiliul de administrație:
   Șansele de a face atât de mult bine, cu atât de puțin efort (un simplu vot favorabil) sunt foarte rare. Gândiți-vă câtă nedreptate li se face foștilor deținuți, cum au fost condamnați la zeci de ani de închisoare, muncă silnică și moarte în timpul comunismului, de asemenea condamnați la o viață mizerabilă și dați uitării în timpul pseudodemocrației de după ’89. Aveți șansa să le faceți dreptate prin această placă, nu doar lor, foștilor deținuți, ci și urmașilor lor. Vă rog să nu-i condamnați și dvs. uitării. Citiți cartea lui Aurel Vișovan („Dumnezeul meu, Dumnezeul meu, pentru ce m-ai părăsit”) care se află pe acea listă și vă veți lumina. Nu ignorați această șansă!

 • Rușine CNDV! Rezistența anticomunistă este o calitate organică a Maramureșului istoric. Ar trebui ca societatea să își promoveze această comoară istorică, una care a plasat Maramureșul pentru totdeauna pe linia demnității europene.

   • Am fost prezent in urma cu multi ani atunci cand s-a dezvelit placa comemorativa a lotului Visovan. Mentionez ca am fost profesor la CNDV, mentionez ca sunt mandru de zona Sighetului care a dat asemenea personalitati. Stiu ca respectiva placa nu trebuia data jos. Daca se inflameaza spiritele e si de bine si de rau. Cei care nu au avut timp sa citeasca memorile lor pot afla acum ca majoritatea dintre ei au fost oameni demni, caractere model, persecutati in toate cele trei regimuri sociale din ultimul secol. Modelul acestora ne lipseste azi. Vina acestor oameni a fost socotita dragostea de tara credinta religioasa si dragostea de carte. Se vede de departe ca aceste lucruri inflameaza si in prezent. Dupa umila mea parere placa trebuie pusa la loc , nu conteaza daca au fost ortodocsi sau greco catolici, este mare onoare pentru CNDV. Nominalizarea stricta a lotului initial, cred ca ar fi cea mai potrivita solutie. Scanteia inceputului trebuie comemorata. De martiri si marturisitori numai de bine, poate vine si timpul lor. Mentionez ca nu am nici o legatura cu persoanele din lista.

 • Se vădește ai căror urmași sunt cei de la CNDV. Trăim vremurile unei libertăți triste și false. După atâția ani și atâtea jertfe și suferințe ale acestui neam, necinstea și ura comuniștilor este încă etalon. Frica de istorie este apanajul impostorilor. CNDV nu face rabat de la aceasta.

 • Reperele morale ale acestei nații trebuie cinstite și cunoscute de tânără generație. Va plângeți că tineretul e cuprins de anomie, plictis și virusat de marxism cultural dar nu faceți nimic pentru deșteptarea lui.
  Poate când o să vă putrezească oasele prin cimitere publice sau o sa vă trăiți amărăciunea ultimelor clipe prin azile mizere o să vă amintiți de lașitatea voastră și de faptul că ați refuzat să ajutați tânără generație să cunoască adevăratele repere morale ale acestui popor.
  Rușine!

 • Sperăm în reevaluarea menționată de doamna director. Să vă lumineze Domnul să alegeți corect, împreună cu autoritățile locale.

 • Fiecare popor are dreptul să-și cinstească eroii. Amplasarea unei plăci comemorative cu numele foștilor deținuți și luptători anticomuniști este o obligație morală, acest aspect nu ar trebui dezbătut.
  Trebuie promovate valori reale, modele de cultură, curaj și credință. E plin de nonvalori pe la televizor, măcar în școli să fie altceva. Țineți cont de asta!

 • Condamnati a cata oara ???!!!
  Imi este mereu greu sa ridic ochii , fruntea , sufletul din pamant cand ma gandesc la nedreptatile, umilintele la care sunt supusi si dincolo de viata si moarte , dragii nostri parinti, bunici , frati … dragii nostri .. care si-au daruit viata luptei impotriva comunismului. Spun ‘daruit’ si nu ‘sacrificat’ pentru ca niciunul din cei care au luptat nu au simtit aceasta ca pe un sacrificiu, ci ca pe o datorie de onoare pentru patria lor . Pentru noi toti . Probabil nu ar fi asteptat recunostinta , pentru ca nu au luptat pentru ‘salarii’ … dar totusi nu stiu cum ar privi acum … cum ne-ar privi cum facem sedinte in Consilii .. daca sa punem sau nu o placuta cu numele dumnealor ?!?! Este jenant . Cui ii face rau o placuta ?! Cui ii este frica de ea si de ce ?! . As vrea sa fie o scrisoare de dragoste pentru Sighet aceste randuri pentru ca eu , asta vara , m-am indragostit de Sighet . Am cunoscut oameni frumosi in locuri incarcate de frumos, de demnitate si suferinta totodata . Chiar am fost trista ca nu simt vibratia aceasta si in Constanta , orasul meu . Va rog , nu va temeti sa arati ca aveti inimi , ca avem memorie , ca ne respectam trecutul si pe luptatorii care prim jertfa lor ne-au innobilat ….neamul!!!! Repuneti in discutie si aratati ca Sighet si Liceul isi pretuieste eroii !!
  Cu tristete , dar sperand ca lucrurile se pot indrepta cu o inima curata , un gand bun si VOINTA, va urez toate cele bune ! ‘Cine uita , NU merita nimic!’ . Nicoleta D., fiica de fost detinut politic
  P.s. O curiozitate – ce culoare politica e in Sighet ?! Domnul Primar nu poate avea un cuvant pozitiv de spus ? Intreb pentru ca nu stiu ….

 • Dragi sigheteni, dragi români,
  Va multumesc pentru reactiile de sustinere si pentru opiniile pertinente pe care le-ati formulat. A fost o zi furtunoasa, pentru ca un asemenea moment de poticnire duce la descatusarea unor energii, a unor emotii pe care, in zile normale, nu le exprimam.
  Am avut senzatia reconfortanta si datatoare de speranta ca Sighetul se trezeste ! Si trezeste constiinte pe tot cuprinsul tarii !

  preot prof. Marius Vișovan
  ( fiul lui Aurel Vișovan si cu alti 7 detinuti politici in familie )

 • Oare fostul tovarăș, secretar cu propaganda la Comitetul municipal UTC înainte de 1989 (organizator de activități menite să-i împiedice pe tineri să meargă la Biserică, azi membru de bază în Consiliul parohial al Biserici Ortodoxe de pe str. Dragoș – Vodă) cum a dat votul? Și pe cine, ce partiduleț democrat, reprezintă în Consiliul de Administrație al CNDV?

 • Domnule Prof.Tivadar Vasile, sa nu va suparati ca va intreb: In listă apare TIVADAR VASILE, prieten de familia cu noi si stiam ca are 2 baieti, unul prof. de matematică in Sighet, iar celalat la Cluj. NU ESTE TATAL D-VOASTRA? Sa nu va suparati daca fac o confuzie; la cei peste 80 de ani memoria imi cam face feste… Daca vreti sa-mi raspundeti e bine,daca nu asta e…
  MULTA SANATATE! BUCURII SI IMPLINIRI! SUCCES IN TOATE! DOAMNE AJUTA! SA DEA DOMNUL SA AUZIM NUMAI DE BINE!
  Sa nu va suparati pe mine dar nu sunt de acord cu opinia D-voastra „fiecare poate avea orice parere… NU TREBUIE SA FITI DE ACORD CU MINE…
  SECURITATEA NU A FACUT DEOSEBIRE, I-A LUAT PE TOTI INDIFERENT DIN CE GRUP FACEAU SAU NU PARTE!
  Si D-voastra doriti ca acuma sa se faca deosebire intre fostii detinuti politici?????? Poate va mai ganditi…
  BUNUL DUMNEZEU SA VA LUMINEZE MINTEA SI SA NU FACETI DEOSEBIRE INTRE DETINUTI CA TOTI AU SUFERIT!
  DOAMNE AJUTA!
  Maria Barcan

  • Va raspund eu, doamna Barcan. Domnul profesor cu frumoasa interventie de mai sus nu are legatura directa ( poate consateni ) cu detinutul politic Tivadar Vasile ( vecinul meu ). Acesta are intr-adevar doi baieti, profesori de matematica, unul dintre ei – Cornel – fiind actualmente la Dragos Voda.

 • […] Asociația Foștilor Deținuți Politici (AFDP) – filiala Maramureș a aflat cu stupoare și indignare că demersul de a amplasa în incinta Colegiului Național „Dragoș – Vodă” o placă inscripționată cu numele celor 44 de elevi și 3 profesori arestați, întemnițați și unii dintre ei chiar uciși în perioada 1948-1964, a fost respins de către Consiliul de Administrație al CNDV Sighet, a anunțat Asociația, citată de SalutSighet.ro. […]

 • Cei (cel) care și-a/ și-au băgat coada aici nu sunt/ nu este altul decat cei/cel din 2014 cand conducerii de atunci a CNDV i s-a pus in vedere acest lucru (adică demontarea plăcii). A se vedea câte statui si nume de străzi au trebuit date jos respectiv schimbate (inclusiv in Maramures) la ordin! Asta-i! Romania si romanii nu au voie să stea decat in genunchi!

  • Noi vrem sa spalam rusinea aratand nobletea CNDV dar conducerile vremelnice nu ne prea ajuta…

 • Vă mulțumesc încă o dată tuturor celor care ați citit, difuzat și eventual comentat protestul nostru. Atitudinea noastră a avut efect, votul se va repeta, dar drumul mai e lung până să vedem placa pusă la locul ei…
  Dumnezeu să binecuvânteze pe toți românii iubitori de adevăr! Dragoș Vodă, leagăn de eroi!

  • Dacă „Memorialul Durerii” există, atunci și eroii liceeni arestați împreună cu profesorii lor au dreptul la recunoaștere. Consiliul de Administrație al Colegiului National „Dragoș Vodă” nu sunt PROPRIETARII ci doar slugile Fostei școli piariste. Deci acolo trebuiesc expuse si păstrate filele de aur ale istoriei sighetene. Am cunoscut povestea liceenilor arestați din surse toxice atunci când eram copil. Chiar o verișoară mai mare a trebuit salvată de la arest deoarece colegi și vecini de-ai ei au fost în grupul suspectat de aversiune regimului comunist. Tatăl ei era maistru brutar și era descendentul unei familii de oameni de seamă din comuna Petrova. Brutăria sigheteană a adunat multe vițe nobiliare care în secret susțineau biserica greco-catolică și așteptau americanii, care întârziau nepermis de mult și le dădeau apă la moara rușilor staliniști care ne otrăveau viața și tradițiile.
   Firește toți acei care erau bănuiți DUȘMANI AI POPORULUI au fost prigoniți ei, împreună cu familiile lor toată viața. Deci și acei liceeni care au fost arestați aveau interdicții scrise în analele SECURITĂȚII și erau urmăriți ceas de ceas și zi și noapte. Interesant că șefii securiștilor nu erau erau români.
   Și dacă după zeci de ani de libertate au fost scoase plăcile cu deținuții politici de pe zidul închisorii și au fost practic îngropate în CIMITIRUL SĂRACILOR de La Cearda Sighetului, deoarece la direcțiunea fostei închisori devenite muzeu (Memorial al Durerii) a ajuns un AUTOLĂUDĂTOR scriitor de pancarte comuniste, CARE A ȘI ACORDAT CÂTORVA CELULE A FOSTEI ÎNCHISORI, istoriei comunismului, fără ca cineva să i se poate opune, pe motivul că și comunismul are drept la pagini de istorie. Deci nu este de mirare ca acei reprezentanți ai consiliului local și a Primăriei Sighet ca prin simpla lor absență să boicoteze aprobarea expunerii unei plăci comemorative pe zidurile Liceului de Cultură Generală „Dragoș Vodă”, chiar dacă atunci când s-au consumat evenimentele se numea simplu Filimon Sârbu, un fruntaș stahanovist deghizat în lider comunist. Neo-marxiștii împreună cu altoiurile comuniste păstrate în administrația Sighetului ajunși la butoane mânjesc cu dejecțiile lor mentale intențiile bune și onorabile ale celor care mai cred în valorile autentice. AȘADAR TREBUIE URGENT ÎNLOCUIȚI ACEȘTI MEMBRI ÎN CONSILIUL DE ADMNISTRAȚIE AL COLEGIULUI NAȚIONAL DRAGOȘ VODĂ DEOARECE NU MERITĂ SĂ CONDUCĂ CEA MAI PRESTIGIOASĂ INSTITUȚIE DE CULTURĂ DIN MARAMURESUL VOIEVODAL.
   ps. COMUNISTUL CARE ALTEREAZĂ ISTORIA SIGHETULUI…. […]

 • Consider că este de datoria mea, ca președinte al Asociației „Firul Vieții”, cea care și-a asumat această activitate comemorativă, să mulțumesc tuturor celor care au luat atitudine și în primul rând Filialei (AFDPR) Maramureș, activitatea noastră vizând-o în mod direct. Cred însă, că nu este corect să blamăm întregul colectiv didactic, format din oameni de certă calitate morală și profesională, și nici chiar întregul Consiliu de administrație, chiar dacă acolo se află și membri care s-au dovedit slab informați în privința trecutului prestigios al instituției pe care o reprezintă. Dacă au existat și alte „interese”, mascate în spatele unor suspiciuni și temeri, ele puteau rămâne minoritare. Așa, cei care se declarau îngrijorați de prestigiul instituției, au reușit doar să-l strice, argumentând – dacă mai era cazul – tocmai dorința noastră dezinteresată și sinceră de a contribui la sporirea lui. Cred că gândul cel bun va învinge și vom uita și vom ierta fiindcă vine Crăciunul, când se naște Mântuitorul și renaște speranța. Ioan Ardeleanu-Pruncu

oferta-wise