Actualitate Cultură

Un papă în secuime (autor, prof. Vasile Pop)

image_printPrinteaza
prof. Vasile Pop

Deși mai sunt vreo două luni până la vizita Papei Francisc în ROMÂNIA, apele au început să se agite, atât presa scrisă, cât mai ales televiziunile și radioul central, dezbat în diferite emisiuni momentul, care se vrea, cu adevărat, a fi unul istoric .

Desigur că organizarea unei asemenea vizite implică și niște măsuri cu totul excepționale. E bine că organele abilitate își fac treaba în liniște. În schimb presa, de toate orientările, începe să-și arate ”colții” mai mult sau mai puțin ascuțiți. Întâmplător, în după-amiaza acestei zile (duminică, 24.03.2019), am urmărit câteva fragmente dintr-o emisiune de la B1, emisiune moderată de domnul Bădin. La una dintre rubricile emisiunii, se prezenta vizita papei nu ca fiind efectuată în țărișoara noastră, ci la… secuii din Transilvania. Păi, domnule Bădin, vă știam un om echilibrat, cu capul pe umeri, dar de data aceasta, alături de domnul Bichir, mi-ați apărut ca ”doi Vadimi” în miniatură.

Vă reamintesc, domnilor, că papa efectuează o vizită în România, unde întâmplător, într-o anumită zonă a ei, există o populație de religie romano-catolică, iar Suveranul Pontif va oficia o liturghie, cu ocazia pelerinajului anual la statuia Sfintei Fecioare. Pelerinaje de asemenea proporții se mai organizează la Lourdes, în Franța sau la Fatima, în Portugalia.

Nu înțeleg de ce i-ați dat o conotație politico-naționalistă unui asemenea eveniment, pentru că, oricum, și fără vizita papei, de Rusalii, se organizează acest pelerinaj. Desigur că, dumneavoastră și invitații nu ați vrut să pierdeți ocazia de a-i avertiza pe români că Ungaria va invada Transilvania cu această ocazie.

Un alt lucru deranjant a fost și faptul că ați vorbit foarte puțin despre vizita papei la Iași și la Blaj, Domnul Bichir afirma că la Iași doar ceangăii sunt catolici , lucru total neadevărat, cât despre Blaj, același domn afirma că în Ardeal mai sunt doar vreo trei sute de mii de greco-catolici. Frumos, domnule Bichir, foarte frumos, că doar și minciuna-i vorbă, chiar prin omisiune. Nu cumva chiar biserica pe care o reprezentați și-a adus tainul, alături de comuniști, la suprimarea bisericii greco-catolice în 1948? Au ridicat reprezentanții cultului ortodox măcar un deget pentru a protesta împotriva arestării și apoi asasinării celor 7 episcopi greco-catolici, al căror nume vi-l prezint chiar acum:
1. Valeriu Traian-Frențiu
2. Vasile Aftenie
3. Ioan Suciu
4. Tit-Liviu Chinezu
5. Ioan Bălan
6. Alexandru Rusu
7. Iuliu Hossu

”Papa Francisc a semnat la data de 19 martie 2019 decretul de recunoaștere a martiriului celor 7 episcopi greco-catolici, servi ai lui Dumnezeu. Cei 7 episcopi au fost uciși din ura față de credință în diverse locuri din România între 1950-1970”.

SFÂRȘITUL PRIMEI PĂRȚI

prof. Vasile POP

sursă foto: radioiasi.ro

oferta-wise

2 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Excelenta reactie. Intr adevar e pacat ca unii vor sa politizeze mincinos deturnand sensul vizitei Papei. Dar….vedem inca o data cati securisti si diversionisti avem in presa….desi B1 pe ansamblu e un post echilibrat

  • Nu pot și n-am să înțeleg vreodată de ce este privită și contestată mereu BISERICA GRECO-CATOLICĂ din România deși atât ierarhii, preoții și credincioșii respectă în pace și prietenie orice cult fie el oricât de mic dar care recunoaște existența lui Dumnezeu.
    De unde atâta ură fiindcă se știe doar că regimul comunist a anihilat valori ale acestei biserici greu încercate, reprezentând INTRLECTUALITATEA ROMÂNĂ, a cărei existență nu va putea fi anulată fiindcă nu ne lasă ISTORIA s-o facem!
    Ca să parafrazez un mare Goya căruia îi aparține celebra frază SOMNUL RAȚIUNII NAȘTE MONȘTRI aș spune azi că MANIPULAREA TREAZĂ face același lucru.
    Felicitări d-lui profesor Pop pt acest grăitor articol, așteptăm continuarea…

oferta-wise