Actualitate Editorial

Un vis aproape împlinit! (prof. Maria Bărcan)

image_printPrinteaza

„Cu noi este Dumnezeu,
Înțelegeți neamuri și vă plecați
Căci cu noi este Dumnezeu.
Auziți toate neamurile,
Căci cu noi este Dumnezeu,”
(Chemarea Clopotului, cântec religios)

Cântecul acesta îl știu din copilărie, îmi place foarte mult și poate de aceea mi-a rămas în memorie. Pe atunci tot satul nostru avea cultul greco-catolic. Mai târziu, când a trebuit să mă despart de satul natal, așa cum o făceau toți cei ce voiau să se califice într-un fel, sau altul, am auzit mereu cântecul și niciodată nu m-am întrebat dacă este ortodox sau greco-catolic, pentru că l-am ascultat la manifestările religioase ale ambelor culte; de altfel, în cantec se zice: „Auziți toate neamurile.”

Despre ce VIS vreau să vă scriu? Despre „VISUL” unor credincioși greco-catolici din Săliștea de Sus, care își doreau și ei să aibă un lăcaș de cult al lor, așa cum au alte culte în localitate.

Parohia Greco-Catolică din Săliștea de Sus, Maramureș, funcționează legal, așa cum reiese din Atestarea Nr.129/16.02.1999 (de mai bine de 18 ani); dar nici până acum nu există o Biserică Greco-Catolică în localitate.

Problema aceasta există încă în multe localități din țară, dar eu mă refer la situația din orașul Săliștea de Sus, județul Maramureș. Înainte de 1948, în comună erau 4 familii de ortodocși și aveau o Biserică, iar ceilalți locuitori erau de cult Greco-Catolic și câteva familii de evrei.

Greco-Catolicii, acum în libertate și cu drepturile acordate pentru toate cultele, nu aveau biserică!

Vă mai aduc la cunoștință cu multă durere și tristețe că, dupa 1989, înainte ca Bisericile din Săliștea de Sus să devină «Muzee», nu s-a permis să se oficieze în ele serviciile cultului Greco-Catolic!

Vă rog să credeți că nu fac deosebire între culte și mergem la ambele biserici; ba mai mult, în America mergem la Bisericile Ortodoxe (2) Române deoarece nu există biserici Greco-Catolice decât la foarte mare depărtare.

Săliștenii mai bătrâni, dar și mulți tineri și-au dorit să aibă o Biserică a lor în credința părinților, bunicilor și a străbunicilor lor.

Acesta este «visul» despre care vreau să vă scriu!

După 1990 Parohia Greco Catolică nu a primit NIMIC din bunurile imobiliare ce le deținea înainte de actul nedrept, ilegal și abuziv, din 1948. De la Primărie li s-a spus că orașul nu are niciun teren care să îl atribuie Bisericii Greco-Catolice, în schimbul celor ce i-au fost confiscate, așa că singura posibilitate pentru a putea obține un teren, în vederea construirii Bisericii, era cumpărarea unui teren.

Cu amărăciune și tristețe, e greu să se recunoaască faptul că într-o localitate de talia Săliștei de Sus, acum oraș, Sfânta Liturghie se oficia într-o cameră mică a unei case modeste (casa are două camere mici, despărțite de un mic hol), având ca „mobilier” o masă mică drept Altar și 4 lavițe simple și câteva scaune pentru creștini, iar în cealaltă cameră locuiește Preotul Paroh.

Deși Săliștea a fost și este fruntașă în multe privințe, pentru care săliștenii se pot mândri pe bună dreptate, în acest domeniu important a fost depășită, toate localitățile din jur având Biserici (unele sunt în construcție) Greco-Catolice, deși localitățile respective au un potențial economic mai scăzut decât al orașului Săliște.

Nu ne pare rău că există Biserici Greco-Catolice în alte localități, ci ne pare rău că nu există și în Săliștea de Sus o Biserică Greco-Catolică…

Trebuie făcută mențiunea ca terenul nu se putea cumpăra decât numai prin donații, toate celelalte încercări fiind eșuate.

Puțini, foarte puțini erau cei ce credeau că «Visul» se va putea realiza. Cu siguranță că avea să fie greu, chiar foarte greu (unii ziceau că e imposibil), dar săliștenii, așa cum sunt ei foarte hotărâți, nu voiau să rămână în urma altora, ei fiind mereu apreciați prin ceea ce au făcut; așa că, deși puțini, greco-catolicii, n-au vrut să renunțe la ”Visul” lor!

«Înfrânt nu ești atunci când sângeri,
nici ochii când în lacrimi ți-s.
Adevăratele înfrângeri
sunt renunțările la vis»
(Radu Gyr, ”Cântec de luptă”)

Și n-au renunțat!

S-a format un grup de inițiativă în care era și credincioasa Hojda Domnița, în a cărei casă s-au oficiat câțiva ani serviciile religioase ale Cultului Greco-Catolic și care s-a zbătut foarte mult pentru îndeplinirea «Visului»; păcat, mare păcat că acuma nu mai este în viață să se bucure de reușită. Cu siguranță că, de acolo de unde este, se bucură …

Grupul s-a deplasat la Preotul Protopop Codrea Vasile, Protopiatul Unit Iza-Vișeu, pentru a se sfătui ce trebuie și cum trebuie făcut, pentru reușită; tot timpul a dat sfaturi utile, ori de câte ori era nevoie și, ce este mai important, era optimist și transmitea acest sentiment și celorlalți, însoțit de încurajările, atât de necesare.

«Domnul o să ajute!» spunea mereu, când se ivea o problemă de rezolvat; fără dânsul nu s-ar fi reușit.

S-a făcut la tipografie un registru cartonat pentru donații și acolo s-au trecut toți cei ce au contribuit la acest demers. Acesta va rămâne la biserică peste vremi, pentru veșnica rugăciune și pomenirea tuturor donatorilor și a familiilor acestora, în vecii vecilor!

Donațiile au fost între 10 lei și 13.000 de lei, toate având la bază solidaritatea în dorința creștină de a ajuta, de a îndrepta măcar puțin din nedreptățile triste și dureroase făcute greco-catolicilor de vechiul regim ateu și nu numai.

Cine vrea să consulte registrul o să fie impresionat de contribuția celor cu venituri mici; un pensionar avea 600 lei pensia și a donat 500, alții au dat câte puțin, după posibilități, dar cu dorința de a mai contribui și au facut-o în mai multe tranșe. Au fost însă și alții «cu mari posibilități», patroni, alții în funcții publice sau aleși, care au promis că vor face donații, dar nu au făcut. E alegerea lor, (așa cum a fost și cea a celor cu venituri mici); eu cred că respectarea cuvântului dat, face mai mult decât promisiunea însăși.

ACUMA NU MAI CONTEAZĂ! S-A REUȘIT!

Au fost aproape 200 de donatori greco-catolici, ortodocși (în marea majoritate) din localitate, dar și din alte părți, care au dorit să contribuie la realizarea acestei Biserici, fiecare donație fiind «o cărămidă» la această necesară și dorită lucrare. Toți cei ce au făcut sau vor face donatii , vor forma o comuniune în reculegere și rugăciune, împreună cu cei ce se vor închina trecând prin fața Bisericii, în sunetul glasului de clopot. Multe mulțumiri tuturor donatorilor, BUNUL DUMNEZEU SĂ-I RĂSPLĂTEASCĂ!

Dar s-a reușit: s-au adunat peste 20.000 de euro pentru achiziționarea terenului și altele.

Bunul DUMNEZEU ne-a ajutat: ”NIMIC FĂRĂ DUMNEZEU!”

Era abia începutul. Părintele Paroh Petreuș a avut foarte mult de «alergat» după diferite aprobări, schițe, proiecte, demolare, pregătirea terenului, găsirea de meșteri, licitații; în toate demersurile avându-l de mare ajutor pe Părintele Protopop Codrea Vasile. Au fost multe de rezolvat, care se făceau greu datorită birocrației și a altor piedici, dar Părintele le-a rezolvat pe toate; multe, multe mulțumiri. Părintele Petreuș a spus că a primit mult ajutor și de la economul eparhial Simon Mihai de la Episcopie căruia i se cuvin mulțumirile aferente.

Trebuie amintit cu adâncă plecăciune implicarea Preasfinției Sale Preotul Vasile, Episcopul greco-catolic la continuarea planului, care, cu multă milostivire, a găsit timp și resurse financiare (ceea ce nu e deloc ușor în multitudinea de probleme ce le are pentru păstorirea greco-catolicilor din Episcopia ce cu onoare o conduce și în perioada aceasta de criză). De la Episcopie s-au primit sume pentru construirea Capelei, peste care să se înalțe apoi Biserica, așa cum este în proiect.

Se cuvine a mulțumi Preasfinției Sale pentru interesul și grija cu care a ales Icoanele, Altarul, Iconostasul și alte obiecte de Cult necesare pentru Capelă, ceea ce a făcut ca totul să arate minunat, înălțător în ziua de 25 noiembrie 2018, când Preasfinția Sa cu un sobor de preoți greco-catolici a Sfințit Capela în prezența unei mulțimi de credincioși greco-catolici, dar și ortodocși din Săliștea de Sus, dar și din alte localități.

BUNUL DUMNEZEU SĂ-I RĂSPLĂTEASCĂ PE TOȚI CARE AU AJUTAT, într-un fel sau altul, la realizarea acestui crâmpei de VIS.

Mai sunt multe de făcut pentru realizarea VISULUI (a BISERICII), dar, așa cum spunea mereu Părintele Protopop Codrea, de acuma se va merge numai ÎNAINTE! Eu sunt optimistă și cred că se va reuși!

«CĂCI CU NOI ESTE DUMNEZEU!»

Prof. pensionar, Maria BĂRCAN

oferta-wise

5 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 • Felicitari greco-catolicilor din Saliste pentru aceasta realizare frumoasa ! Dumnezeu sa binecuvanteze familia Barcan pentru contributia deosebita , atat materiala cat si organizatorica , care a mobilizat si motivat energiile multora si a condus la acest moment de mare bucurie !

 • Credinta in Dumnezeu,face ca marile vise sa se implineasca!Dorinta celor din cultul greco-catolic din localitatea Saliste,este aproape implinita,Capela,sta marturie,sfintirea ei o certitudine,iar bucuria si fericirea,banuiesc ca-i mare in sufletul celor care au participat la infaptuirea visului!Credinta este pavaza si putere de infaptuire a tuturor nazuintelor,drumul este inceput si va doresc sa va bucurati si de visul cel mare,Biserica,de mult ravnita si de care sunt sigur ca se va inalta,salistenii sunt oameni harnici si au putere sa infaptuiasca tot ce si-au pus in gand!

 • Multumesc d-lui prof.preot M.Visovan pentru comentariu facut. Intradevar,greco-catolici din Saliste merita felicitari.Desi nu sunt multi la numar,au reusit aceasta frumoasa, dorita ,meritata si necesara relizare.

  BUNUL DUMNEZEU I-A AJUTAT!

  Sigur ca nu ar fi reusit singuri, dar foarte multi ortodocsi i-au ajutat si n-au fost numai din Saliste.
  De cate ori mergeam la Saliste si participam la Sfanta Liturghie a greco-catolicilor,intr-o casa modesta, eram tristi si amarati, mai ales ca in localitatile din apropiere erau biserici greco-catolice sau altele se construiau; in Viseu de Jos (comuna si nu oras) sunt 2 biserici greco-catolice, spre lauda credinciosilor si a preotilor parohi.
  Nu am fi scris nimic despre noi, dar, daca am fost amintiti fac o precizare.
  De ce numai in 2014 s-a demarat actiunea? Abia numai atunci sotul meu (care a fost pivotul principal) a fost mai bine cu sanatatea, in urma a doua operatii pe cord. N-am facut aceasta pentru noi (mai mult suntem in SUA), ci pentru salisteni si Salistea lui draga, despre care se poate spune ca pana in 1948 era greco -catolica.
  Avem multa speranta ca Bunul Dumnezeu o sa ajute ca biserica sa se finalizeze in timp nu prea indelungat.

  DOAMNE AJUTA!

 • Stimate D-le Sergiu Ovidiu Luscalov,
  Mai intai imi cer scuze ca nu v-am multumit imediat pentru comentariul incurajator ce l-ati facut la articolul meu.
  Intr-adevar, asa cum spuneti, „Credinta in Dumnezeu face ca marele vise sa se implineasca!”. Nici nu pot sa va spun ce bine mi-au cazut la suflet cuvintele D-voastra, pline de optimism in legatura cu VISUL greco-catolicilor din Salistea de Sus! M-au bucurat mult mai ales venind de la cineva care nu are legatura directa cu Salistea,amintindu-mi ca unii salisteni nu credeau ca se poate realiza,iar unii chiar spuneau ca e IMPOSIBIL!

  DUMNEZEU NE-A AJUTAT!

  Speram ca acest crampei de VIS sa se transforme,sa se dezvolte asa ca sa se implineasca ” visul cel mare ,Biserica „,asa cum ati scris si D-voastra.
  Multumesc de asemenea pentru vorbele frumoase spuse despre salisteni;
  „salistenii sunt oameni harnici si au puterea sa infaptuiasca tot ce si-au pus in gand „Speram ca si credincioasi ortodocsi care au facut donatii si altii sa ajute la constructia Bisericii Greco-Catolice asa cum si acestia au ajutat la constructia celor doua frumoase si marete Biserici Ortodoxe.
  Am vrut sa va scriu imediat, dar in timp ce ma gandeam ce sa va scriu,mi-a venit un gand in legatura cu „VISUL”, gand despre care am sa scriu in curand.
  Inchei multumindu-va inca odata pentru cuvintele de incurajare si pentru credinta D-voastra ca se va reusi.

  SUCCES IN TOATE!

  DOAMNE AJUTA!
  Va doresc D-voastra si familiei D-voastra un

  CRACIUN FERICIT, CU PACE SI LINISTE SUFLETEASCA!
  SARBATORI FERICITE!
  UN AN NOU MULT MAI BUN DECAT CEL CE SE INCHEIE !

  Cu inalta consideratie, deosebita stima si profund respect,
  Maria Barcan

  • Multumesc mult! Nu ma asteptam la un raspuns atat de cald, imi pare bine ca ne cunoastem dorintele si ca avem incredere, ca viitorul va aduce multe bucurii! Astept cu drag sa va citesc gandurile si să vad „Visul” implinit! Sarbatori frumoase si un Craciun fericit, asa cum vi-l doriti! Multa sanatate si incredere in sine, Anul Nou sa fie de bun augur pentru dumneavoastea si intreaga familie. La multi ani!

oferta-wise