Actualitate Cultură

Vasile Popșa, eroul Maramureșului – 70 de ani de la trecerea în veșnicie

2 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 • Au trecut aproape 4 luni de la aparitia acestui articol, cu 457 vizualizari, spatiul comentariilor fiind mereu pustiu, nici unul nu a aparut. Am vazut articolul, navigand pe Facebook, dar asteptam sa faca ceva comentarii dintre cei ce-l cunosteau, colegi, prieteni. M-am decis atunci eu sa scriu cateva randuri, cu cunostinte mai sumare despre el, din acelea de continut, el fiind un erou al Maramuresului, al tarii, in lupta cu ideologia si opresiunea comunista. Un frate a lui, Popsa Mihai, mi-a fost coleg de clasa si prieten la Liceul Dragos Voda, Sighet, pana in aprilie 1949, cand eu am fost vanat de securitate si am parasit definitiv liceul.
  ……………………
  „Te-au uitat pan-astazi toate,
  Si ai tai te-au uitat”
  ………………….
  Dupa multi ani, ne-am intalnit la Viseu de Sus 3 colegi de clasa : subsemnatul, profecor pe catedra de matematica de la liceul din localitate, Ionica Hotea, licentiat in drept, fara drept de a pleda, magazioner la Trustul de Consrtuctii din Viseu si Popsa Mihai, inginer, cu serviciul detasat in Viseu. Primii 2 au obtinut acele calificari dupa trecerea prin temnitele comuniste, multi ani. Ne intalneam uneori la o bere, la discutii si amintiri din timpul scolii, „despre nostalgiile din Sighetul de altadata”. Evitam orice discutii politice, pentru a elimina orice ocazie de a ne produce rau, 2 fiind in vizorul securutatii. Situatia era in asteptarea de destramare a comunismului, care s-a produs pana la urma, greoi (Ungaria, Cehoslovacia…).
  Cand eram la Viseu sau la Cluj, mergeam in fiecare an la Memorial la Sighet, pentru Parastas si pentru Ziua Memoriei, unde intalneam de fiecare data surorile lui Vasile si Ion Popsa, care faceau parastas dupa fratii lor, ambii luptand pana la scarificiu suprem impotriva terorii comuniste. Ei au intretinut speranta, optimismul si rezistenta populatiei de pe Valea Izei si Viseu-Borsa, in hartuire continua cu securitatea, sub lupa informatorilor, luptand cu arma in mana. Popsa Ion a actionat pentru PNT si Vasile pe linia Fratiior de Cruce, Legionari. Au constituit multime de organizatii pe Vaile Iza-Viseu, cu mari mase de simpatizanti. Vasile Popsa a organizat grupul sau al Fratiilor de Cruce in conditii grele de clandestinitate si o facea din mers, prin lupte directe cu cele doua entitati ticaloase: securitate si informatorii, fiind obligati mereu sa-si schimbe traseul, locatiile conspiratve. Dupa arestarea lotului Visovan, elevii erau foarte supravegheati, nu mai dispuneau de sali libere de intalniri si o faceau prin diverse locuri, de moment, pe gupuri mici, mereu sub teroare si amenintare si, de aceea, grupul lor a fost mai restrans si destructurat mai repede. Dar a fost, s-a realizat! Daca ar vrea sa-si puna placi comemorative, ar trebui sa le imprastie pe toata Valea Izei sau cu afisara ambulanta si le-ar da atat de lucru celor cu actiuni brutale si ilegale.
  Din pacate, in primavara anului 1949, grupul aflat in casa lui Dunca Dumitru, Patu, din Ieud, a fost inconjurat de securitate si dupa o lupta de cca 30 de minute, Vasile Popsa a fost impuscat mortal, fratele sau, Ion, a scapat, dar a fost arestat nu dupa mult timp, la fel ca si cei 4 elevi gasiti acolo. Cum a fost posibila aceasta tragedie ?! Este „succesul si efortul” criminal, combinat, al informatorilor si securistilor.
  Cat de mult adevar este in Tema scrisa de mine: „Federatia Informatorilor”, unde i-am numit pe acestia „criminali prin asociere”.
  Casa de la Ieud a fost cedata ca Muzeu si in curtea ei s-a construit si sfintit o troita, un monument comemorativ in amintirea jertfei lor, pentru credinta si tara.
  …………………
  „Noi mereu te plangem frate,
  Si tu dormi mereu”
  ………………….

  • Sunt bucuros ca am ocazia sa va recitesc, sunteți o enciclopedie privind istoria luptătorilor anticomunisti, din perioada imediată a preluării de către comunism a puterii din România! Cred ca se impune din partea celor care au îndurat închisorile securiste, sa-si unească eforturile, deși au vârste înaintate, pentru a pune sub tipar o istorie reală, despre eroii care au căzut răpuși de gloanțele comuniste sau in inchisori, în urma schingiuirilor! Vorbesc despre eroii din Maramuresul istoric, vorbesc despre prigoana dezlănțuită de securistii -comuniști împotriva opozantilor sistemului adus de la bolsevici! Este necesar sa se cunoasca purul adevar, trebuie inlaturata legenda inventata de comunisti, ca acesti eroi au fost dusmanii tarii! Va citesc cu drag si intotdeauna gasesc ceva nou, atractiv, ceva ce nu am stiut sau daca am stiut, am stiut distorsionat, slutit de comunisti! Va doresc sanatate, viata lunga, sa puteți scrie cat mai mult si noi sa aflam cat mai multe! Sanatate si respect!

oferta-wise