Actualitate Editorial

Viață de adolescent made in Sighet (autor, Crina Voinaghi)

image_printPrinteaza
prof. Crina Voinaghi

Acest articol nu are nicio legătură cu politica. Nu urmăreşte lezarea unor persoane, doar scoaterea în evidenţă a unor lucruri mai mult decât evidente. Acest articol se vrea ceva de genul „Oare aşa să fie de evident sau doar mi se pare mie?” Poate nu ar trebui să fie aşa, ori poate tocmai aşa trebuie să fie. Hai să descoperim împreună! O să încerc să pun întrebările potrivite. Vor fi retorice, nu consider că ar fi cineva dator să răspundă la ele, unele lucruri se întâmplă pur şi simplu dar cred ca e important să pui întrebările potrivite. Pentru a pune punctul pe i, nu de alta.

Prima ar fi de ce se acordă atât de multă importanţă unor lucruri de care toată lumea spune că nu sunt importante şi atât de puţină altora considerate foarte importante? În teorie. Să dau un exemplu ca să nu se creadă că teoretizez doar de dragul de a scrie ceva. De ce există în oraşul meu Carrefour, Lidl, Unicarm, Kaufland, Pepco, Takko şi mai nou 2 Profi, dar nu există o sală de spectacole sau un cinematograf sau un bazin de înot sau măcar o sala de bowling? Ce să fac eu – să ne prefacem că sunt adolescent – în oraşul meu când plouă şi nu vreau să fac baie de mulţime în Kaufland? Sau să îmi expun în magazine hainele noi luate tot de acolo pentru a-mi căuta alte haine noi? Sau să mă închid într-unul din cele 2-3 baruri care îmi convin? O sa spuneţi că asta e viaţa oraşelor mici, să merg în altele mai mari dacă am chef de viaţă culturală, dar eu îmi aduc aminte altceva. În urmă cu 10-15 ani în Sighet (nu merg mai departe în timp și să zicem că eram tot adolescent) exista sala Studio unde era plin de elevi atunci când aveau loc Balurile Bobocilor sau mai ştiu eu ce evenimente şi chiar dacă dârdâiam uneori de frig, locul exista, era posibil, comentam condiţiile nu tocmai bune, dar măcar existau. Apoi, s-a folosit o vreme scena fostului Palat Cultural, lăsat în paragină şi el şi care oricum era neîncăpător, dar totuşi exista. Acum nu mai există. Se ştie toată povestea, nu vreau să insist. Nu caut vinovaţi, vreau doar să transcriu realitatea. Exista un cinematograf, e drept că trebuia să mai ridici picioarele din când în când pentru că existau mici vizitatori şi condiţiile nu erau extra dar exista şi se proiectau filme. Ceea ce era ceva. În loc să se amelioreze condiţiile din aceste spaţii, să se repare ce se poate repara, s-au închis pur şi simplu uşile. În nas, aş putea spune. Acum aud zvonuri cum că se va reamenaja cinematograful Mara. Cum că Sala Studio va deveni iar funcţională. Eu voi fi prima care va scrie atunci despre cât e de bine să avem un oraş care are grijă de educația și siguranța adolescenților care trăiesc în el.

Cred că aşa se întâmplă în fiecare oraş mic, nu e doar cazul nostru şi repet, nu caut vinovaţi. Vreau doar să ştiu ce va face copilul meu când va fi adolescent. Asta e altă întrebare. În afară de a merge într-un bar, ce mai poate să facă un adolescent în oraşul nostru? Ce posibilităţi i se oferă? Ce fac cele câteva mii de adolescenți de la cele 5 licee din oraş? Cum îşi petrec ei serile de vineri, sâmbătă şi zilele de duminică? Ce fac în vacanţe dacă nu au bani să plece din oraş? Cât ne gândim la ei şi cât nu ne gândim când lăsăm secolul al XXI-lea să ne cucerească? Unde pot ei merge când ne spun că pleacă în oraș cu prietenii, unde au ocazia să își manifeste simțul artistic și creativitatea? Cum îi învățăm că părerea lor contează, că au o voce și că nu trebuie să se lase călcați în picioare?

Ar mai fi întrebări de pus, dar mă opresc aici. Devin alarmant de multe şi încep să mă îngrijorez. Așteptăm cu nerăbdare și îngrijorare o sală de spectacole ca să nu ne mai înghesuim inuman în singura care se arată disponibilă pentru a găzdui baluri ale elevilor și care nu poate să facă față numărului mare de adolescenți. Parcă suntem în Alice în țara minunilor și toate se micșorează. Așteptăm momentul invers când vom putea respira la un eveniment care pentru adolescenți este extrem de important și constructiv. Poate peste câţiva ani se vor găsi și răspunsurile potrivite pentru majoritatea întrebărilor, vom fi fericiţi şi vom trăi până la adâncă bătrâneţe în oraşul nostru despodobit de niște copaci, dar frumos împodobit cu diverse lucruri inutile.

Autor, prof. Crina VOINAGHI

Foto: Brîndușa Oanță

oferta-wise

8 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 • Sarut mâna!
  Ba, îndrăznesc să spun că are cea mai mare legătură cu politica, mai bine spus, cu nepăsarea vinovată a tuturor politicienilor care s-au succedat la conducerea orașului! In loc să redea circuitului comercial/turistic clădirile din centrul orașului(apartinand patrimoniului Primariei), au preferat să păstreze o masă constantă de votanți ca locatari ai acestor clădiri atât de frumoase, votanți care pot înclina balanța spre cei aflați efemer la putere. Mai mult, infecția de pe strada Cuza Vodă este tolerată cu același scop. Motive in a nu remedia această stare de fapt? Vor găsi dintre cele mai meșteșugit formulate, în realitate țin de neputință organizatorică, interese mărunte, diletantism administrativ, nepăsare. Preocupări pentru programul adolescenților nu vor exista, câtă vreme, directivele venite de la „centru” pentru alesi (politicieni, evident!) sunt de a nu da mâna transpartinic pentru binele urbei! Domnilor/doamnelor aleși, stați la masă și discutați! Nu ne transformați in cetățeni ai unui sir nesfârsit de generații pierdute rezultate in urma unor amare rateuri politice, umane si morale ale dvs.!

 • Eu sunt un adolescent mai in varsta,ma simt inca tanar si as dori sa-mi petrec timpul liber in modul cel mai frumos si eficient pentru a mai uita din necazurile cotidiene! Ma intreb unde, si-mi raspund, in trecut, deoarece astazi nu ai unde! Cum sa ai daca in locul Palatului cultural astazi s-a instalat preotimea ortodoxa ca nu au biserici destule si le mai trebuie si un palat in detrimentul celor tineri care frecventau activitatile organizate in acest edificiu cultural!
  Ma intreb unde sa fac sau sa privesc sport daca in locul unui complex sportiv astazi se ridica o sinagoga iar tinerii bat mingea in parcul central! Vrem sa facem o baie, ca acum incepe sezonul,nu avem unde ca la Iza peste tot, tablitele ne anunta, scaldatul interzis, si-atunci alegem baia de-acasa sau la vreun bazin particular unde suntem jumuliti de bani! Vrei sa te joci popice, te duci unde stii ca pe vremuri a fost o popicarie moderna, si dai peste cabinete medicale, arunci o privire in loc de bile si pleci nervos! Am vrea sa jucam fotbal, ne ducem la Gradina Morii si ne indreptam spre terenul CIL2 pe care se juca odata iar acum îi plin de balarii de crezi ca-i o pasune, care si ea arata mai frumos decat acest imas! Vrei un teatru, un spectacol, ceva cultural, sa auzi si sa vezi o opera, te gandesti unde, o iei din loc si te duci in alt oras! Sunt multe de spus, dar nu are rost, cei care trebuie sa auda, dorm si nu le pasa ca tinerii acestui oras umplu baruri in loc sa participe la un act cultural sau sportiv, ca in cele mai multe cazuri, nu au unde ca tot cea fost in trecut pentru ei, astazi sunt ruine sau se ridica altceva in locul lor!
  Si-atunci ma intreb, cine-i devina? Si tot eu raspund, politicul, ca ei hotarasc si au inchis ochii la distrugeri si nu au pus nimic in loc, doar minciuni si promisiuni desarte!

 • Am plecat din Sighet acum 14 ani si din pacate nu am avut nici un motiv sa ma intorc. Am copilarit acolo, am facut liceul la Colegiul National Dragos Voda, am avut multi prieteni pe acolo… Am plecat in schimb la facultate in Oradea, pentru ca Sighet-ul nu a oferit nici o posibilitate de genul. Acum sunt foarte fericit ca am plecat de acolo, si foarte trist in aceeasi masura, pentru ca acel mic orasel din nordul tarii, ar fi putut deveni o bijuterie. De cate ori ma mai duc pe acolo, ma cuprinde un sentiment neplacut, pentru ca vad starea din ce in ce mai distrusa a orasului. Totul este prafuit si vechi, nu s-a investit in nimic de ani de zile, o gramada de case de vanzare, locuri parasite, oameni necajiti. Tinerii pleaca, pentru ca fara o universitate puternica, si fara locuri de munca, nu ai nici o sansa sa duci o viata decenta acolo. Singurul motiv pentru care mai merg pe acolo sunt parintii mei, pe care in curand o sa ii mut la Oradea. Daca as avea vre-o mica influenta in conducerea Sighet-ului, probabil as schimba multe lucruri acolo, as face un cinematograf nou, as aduce niste branduri renumite in oras, as transforma parcul dendrologic intr-un spatiu modern, etc. Dar autoritatile locale de acolo nu au altceva de facut decat sa isi asigure fondul de pensii si de a-si aranja toata familia si neamurile sa traiasca bine. Pacat

 • Hmmm
  Pai sincer tot ce poti sa faci in orasul ala e sa mergi la friends pub,mai mergeam vara la ocna, teplita, dar alea sunt in afara orasului, altceva nu exista, cel putin acum 3-4 ani cand eram acasa, aveam chiar doua cinematografe, aveam chiar si bowling parca, toate in paragina, ceea ce e trist,
  ultima data acum cativa ani, am trecut pe langa baia comunala, m-a lovit nostalgia, dar am ramas socat cand am vazut cum arata, pacat ca nu am stiut sa pretuim ce am avut, si sa mentinem
  Crasmele si supermarket-urile sunt baza

  Sa speram la mai bine, desi nu cred

 • Avem o garamada de biserici, avem agenții de pariuri la tot pasul. In canceptia conducătorilor, e destul. Un centru pentru tineret, cu bazin de înot, sala de sport, sali de antrenament pt diferite sporturi, dans, etc. ar fi mai mult decât binevenite in micul nostru Sighet.

 • Din păcate acuma toată lumea revendică clădiri, terenuri și din nou clădiri. Și cine? Preoții! Nu au destule biserici. Legat de palatul cultural, mi-e milă de ce a ajuns și totuși nu este corect. Atât timp cat acest PALAT AL CULTURII a fost construit pentru cetățenii din Sighet, de ce sa lăsat primăria cu una cu două? De ce nu a luptat? De ce nu a chemat cetățenii in ajutor pentru a putea salva Palatul NOSTRU!!! De ce? A avut ceva de câștigat oare? Precis! Știu că sa făcut o petiție acuma câțiva ani, dar de ce nu sa mediatizat mai mult?? Sunt foarte multi care nu au știut de acea petiție împotriva „popilor”!!!! De ce nu încercăm chiar și acuma sa ne luptam pentru ce e al nostru? Lupta încă nu e pierduta, mai ales daca ne-am strânge mult mai mult…. As putea scrie la nesfarsit, insa cred că aș face degeaba…..

oferta-wise