Actualitate Editorial

Vreau să fiu primarul Sighetului?! (autor, Ion Mariș)

image_printPrinteaza

La începutul lunii martie a acestui an (09 martie 2020) am publicat un editorial (vezi AICI), cu doar câteva zile înainte de izbucnirea pandemiei, cu gândul de-a invita potențialii candidați la fotoliul (destul de împovărător și provocator) de primar să răspundă la un set de zece întrebări, ce urmau să vizeze aspectele importante pe care trebuie să se focalizeze un viitor… edil șef. Lucrurile s-au schimbat dramatic, alegerile au fost amânate, stabilirea ulterioară a datei alegerilor locale a stat sub semnul incertitudinii dar, se pare că data definitivă a rămas 27 septembrie 2020. Unii dintre candidați (inclusiv la Consiliul Local), chiar în plină pandemie, au avut activități filantropice, cu „fine” accente electorale, alții au continuat să se stabilizeze „pe surse” pentru a fi evaluați de către cetățeni iar ceilalți, puțini, au ales să rămână discreți, să aștepte oficial debutul campaniei alegerilor.

După publicarea editorialului anterior menționat, am avut discuții cu mai mulți prieteni și cunoscuți, care s-au arătat reticenți la posibilitatea unei evaluări eficiente/ comparabile doar pe baza unui set limitat de întrebări, așadar, am decis să oferim spațiu mai extins (echivalentul a maximum patru pagini A4, times new roman, font-uri de 12 mm, distanța între rânduri – single) candidaților, pentru a-și expune proiectul de “aspirant” la demnitatea de primar al Sighetului. Considerăm că într-un spațiu relativ limitat, un candidat trebuie să fie capabil să-și expună, coerent și pe înțelesul tuturor cetățenilor, oferta de management a orașului.

Sigur, în câteva pagini un candidat la primăria Sighetului nu poate spune „totul” dar, e nevoie de concizie și de abandonarea „poveștilor” de mare întindere, pentru a fi convingător iar noi a decide cui acordăm votul.

Invităm toți candidații să ne trimită „oferta” lor de management, în special pe cei care au anunțat deja, până la acest moment, înscrierea lor în cursă: Dana Onița – Ivașcu, Vasile Moldovan, Sorin Rednic, Vasile Hodor, Gabriel Filipciuc. Dacă vor apărea și alte nume (deși timpul rămas pentru înscriere este foarte scurt) îi invităm și pe ultimii potențiali candidați înscriși să ne trimită proiectul propriu de administrare a orașului.

Noile restricții impuse de pandemie – inclusiv pentru campania electorală reală (număr de participanți, distanțare etc.) – ne obligă să fim mult mai atenți la fluxul de informații din mediul virtual, de aceea, în mod sigur, mult mai mulți cetățeni citesc și vor citi materiale publicate on-line. Evident, va conta faptul că informațiile pe care le vom prezenta cititorilor noștri sigheteni, vin direct de la sursă!

Așadar, stimați candidați la demnitatea onorantă de primar al Sighetului, vă invităm să ne trimiteți proiectele voastre, materialele pe care doriți să le citim și să le analizăm, publicarea în spațiul dedicat aspiranților la fotoliul de prim – gospodar al orașului nostru fiind o modalitate suplimentară de-a vă cunoaște mai bine.

Vom publica materialele în ordinea sosirii la redacție (e-mail: office@salutsighet.ro), adică primul material primit, primul publicat.

Așteptăm cu deosebit interes toate materialele ce vizează – așa cum spuneam – ofertele – proiect dedicate/ destinate administrării Sighetului. Poate așa vom alege și noi candidatul adecvat, care va „semna și garanta” – virtual bineînțeles – un contract – proiect pentru noi, simplii alegători.

Mult succes candidaților la funcția de Primar al Sighetului!

Ion MARIȘ

oferta-wise

6 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • De ce NU ?? este P(u)NL(e)-ul mai bun ?? Eu văd că sunt mai tâmpiți decât cei de dinainte și, mai cu seamă, mai corupți. (….) ăsta ce e acu, este mai dăunător decât pandemia. ȘI PE CINE o să alegem ?? Să nu-mi spui că o vezi pe CUCOANA aia ce nu-și vede lungul nasului și se-mpiedică pe locul drept, de inteligentă, ca primăriță ?!!!?? Doar știți că am avut tot așa o perioadă de tristă amintire ………..cu o primăriță , și avea o inteligență și un habar de conducere de te treceau apele. Vrem un primar care să lupte pentru interesele cetățenilor și pentru drepturile acestora!!

 • Onita a mai fost, Rednic a mai fost, Moldovan a mai fost. Au tot avut timp sa faca ceva pentru oras. Asa masa de oameni nemotivati e greu sa gasesti. Ce-i drept, mai slabi ca actualul primar nu au cum sa fie chiar daca nu se prezinta la lucru.
  In 5 ani, Viseul va fi mult mai atractiv ca Sighetul, daca nu cumva e deja.
  Nu am auzit candidati sa vorbeasca despre groapa de gunoi, piata de alimente, cainii strazii, nivelul de populare, etc. Fondurile UE sunt inexistente.
  Podul spre Ucraina e o rusine a Europei.
  La momentul actual, orasul mai are o sansa daca investeste in turism si activitati in aer liber (dar nu ca la Turda unde orasul arata exact la fel – adica similar abandonului total).
  In plus, toata primaria trebuie sa isi asume alte proiecte, pe langa munca zilnica pentru a recupera decalajul fata de orasele decente ale Europei si se pot vedea rezultate in 4-5 ani. Altfel mai trec 4-5-10 ani si nu vedem nimic, chiar daca vine un primar bun (putin probabil).

  • Doamna Maria , CÂND a fost Vișeul mai „atractiv”ca Sighetul ??????????? …… Aaaaa ca și „furnizor de utilaje ” …..mai puțin legale , probabil……………
   Și CÂND a fost Moldovan primar sau Rednic, că nu-mi aduc aminte????????????…………..
   Aaaaa da, Moldovan a fost Prefect da, dar nu primar. Nu este important dacă a fost sau nu, sau cine a fost , important e să facă ceva pentru Sigheteni, pentru Orășelul nostru. Nu fac campanie pentru nimeni, dar cei care au fost au adus Orășelului nostru DOAR DEZASTRE ECONOMICE ȘI FINANCIARE și POLITICE, DEZASTRE LA TOATE NIVELURILE.
   Aduceți-vă aminte de perioada G…a ȘI PARCOMETRUL, păi a fost catastrofală, perioada prăbușirilor majorității Instituțiilor economice din Sighet . ((………….)). Măi oameni buni, este strigător la Cer. Toți inculții și toți Hoții SUNT ALEȘI, „DUPĂ STATISTICI !!!! ATENTIE !!!! „. Dar eu bănuiesc că este o cacealma de lingăi de cur-te , a cățeilor frezați ȘI CONSTRUIȚI în condiți de jaf și Hoție……. NU SE POATE ca Sighetenii să voteze Călăii aceștia.
   Este inacceptabil și de neînțeles CUM ??? asemenea javre, parcometriști, incompetenți, inculți e.t.c , purtând peruci și măști de tot felul, să ajungă la Volanul Sighetului și să scuipe, pur și simplu, cetățeanul în față . Păi CEL MAI MARE NECAZ AL NOSTRU este că … NU SUNTEM UNIȚI . La PRIMA abatere sau înșelăciune dovedită ….egal cine este „mizeria ” Primar sau alt funcționar public, ,,TREBUIE CONDAMNAT la ani de închisoare și confiscarea TOTALĂ a averii…. ÎN URMĂTOAREA SECUNDĂ NU MAI ARE CE SĂ CAUTE ÎN PRIMĂRIE sau să exercite o funcție de conducere…… egal ce spune justiția, parlamentul, prefectura sau celelalte BANDE de corupți …. JOS ÎN URGENȚĂ, este deviza noastră . Dar ….. încă odată , trebuie unitate și încredere în ceea ce vrem.
   Atâta timp cât fiecare dintre noi ne dosim în spatele LOZINCII „Păi eu ce să fac ” și plecăm capul jos ca niște slugi, ne vor conduce CĂLĂI și gunoaie (……) . ESTE VORBA DE VIITORUL COPIILOR ; COPIILOR ; COPIILOR NOȘTRI , și dacă nu acționăm NOI, PĂRINȚII, PENTRU EI, ACUM …le vom plânge de milă.
   Doamne ajută !!

   • Mai sunt unele aspecte de adăugat D-le Solojanu , și anume :
    Atâta timp cât din bugetul alocat Primăriei , 65 % din acesta se consumă doar pentru salariile trântorilor din Primărie , fără să mai pun aspectul bunului simț și al competenței sociale și profesionale ale acestora ,este foarte greu ca să mai ai bani și pentru alte investiți.
    Atâta timp cât majoritatea acestor trântori vin la muncă doar pentru a-și bea cafeaua și a-și face unghiile , ori pentru a face o „tură” de 8 ore internetului , rentabilitatea și eficiența investițiilor este mult sub așteptările și nevoile noastre .
    Aduși și puși în funcții prin corupție și „donații financiare și (corporale)” , unii dintre ei cu diplome plătite în același fel , ba unii dintre ei nici nu-și pot scrie nici măcar numele fără să nu facă greșeli de ortografie …….. și aici vorbesc de cazuri reale…. este foarte , foarte greu. Cel sau cea care o să vină va trebui să aibă braț de oțel și un intelect deosebit , pentru a înfrânge această moștenire nedorită.
    Așa cum spuneți , ne trebuie unitate , încredere , și curaj de a ridica capul sus împotriva acestui virus moștenit din perioada Comunistă.
    Cu mult Respect !

    • Acum ca citesc cele scrise mai sus vreau sa aduc si eu o intamplare foarte dureroasa si greu de digerat in care am fost personal implicata.
     In urma cu cateva saptamani mergand sa platesc unele taxe in Primarie am vazut o batrana cu banii in batista, care incerca sa plateasca si totodata sa ceara unele informatii despre impozitul pe care il plateste pentru casa si terenul dumneaei si care a fost bruscata si improscata cu cuvinte urate, alungata pur si simplu de la ghiseu si din camera respectiva de catre doamna inculta, de la ghiseul respectiv, doar pentru ca a avut curajul sa puna intrebarea: de ce. Bineinteles ca nu am stat fara sa nu ma implic in discutia respectiva si am somat-o pe doamna cucoana ca are un comportament incult si ca am sa fac o adresa la Primarie pentru comportamentul jignitor pe care l-a avut fata de acea batrana. Raspunsul acesteia a fost: – poti sa mergi si la Dumnezeu, ia-o cu tine acasa ca esti la fel de proasta ca baba… fara comentarii.
     Am luat batrana de mana si ne-am dus la una dintre camerele de pe holul primariei pe care scria Consilieri, explicand domnilor de acolo ceea ce s-a intamplat, raspunsul lor a fost: faceti o plangere catre consiliul primariei si se va analiza cazul… deasemena nu vreau sa dau comentarii.
     In jurul meu au mai fost aproximativ 8-10 persoane care au asistat la… lupta mea cu cucoana de la ghiseul acesta, dar nici unul nu a scos un cuvant de sprijin pentru ceea ce se intampla acolo.
     Asta este solidaritatea si curajul cetatenesc la noi in Sighet.
     Elena Dragomir

oferta-wise