C𝐞𝐚 𝐝𝐞-𝐚 𝐗𝐗𝐈-𝐚 𝐞𝐝𝐢ț𝐢𝐞 𝐚 𝐒ăptămânii 𝐋𝐢𝐦𝐛𝐢𝐢 𝐈𝐭𝐚𝐥𝐢𝐞𝐧𝐞 î𝐧 𝐋𝐮𝐦𝐞 este o inițiativă care a luat naștere în 2001 în colaborare cu Accademia della Crusca, fiind organizată în a treia săptămână a lunii octombrie de rețeaua diplomatică și consulară și de Institutele Italiene de Cultură, cu sprijinul Ministerului Italian al Culturii, al Ministerului Universității și Cercetării din Italia, al Guvernului elvețian și al principalilor parteneri în promovarea lingvistică.
Cea de-a XXI-a ediție, programată în perioada 18-24 octombrie, a avut ca temă „Dante, italianul”. Cu ocazia aniversării a 700 de ani de la moartea marelui poet, Săptămâna Limbii Italiene în Lume se dorește a fi atât o încheiere ideală a programului de manifestări, „Dante, 700 în lume”, promovat de rețeaua diplomatică italiană de pe cele cinci continente, cât și un preludiu al Statelor Generale ale Limbii și Creativității italiene, eveniment care va avea loc pe 29 noiembrie 2021.
Colegiul Național „Mihai Eminescu” s-a alăturat acestui eveniment din dorința elevilor care studiază limba italiană (L1, L2, L3), de a-și manifesta pasiunea pentru studiul și aprofundarea acestei limbi, derulând activități pe parcursul săptămânii 18.10. – 22.10.2021.
Scopul activității derulate s-a focalizat pe sensibilizarea elevilor față de importanța limbii italiene, o limbă muzicală, limba artelor și, de ceva vreme, devenită cea de-a doua limbă pentru cel puțin 1.000.000 de cetățeni români stabiliți în patria lui Dante.
Obiectivele generale ale „Săptămânii limbii italiene în lume” includ: promovarea limbii italiene, parte a diversității culturale; conștientizarea învățării limbilor străine, încurajarea elevilor de a propune și apoi de a dezvolta activități lingvistice; încurajarea elevilor de a se înscrie și a face parte din comunități de interese (giornata dello studente di lingua italiana); înțelegerea și implicarea celor doi actanți, elevi și profesori, într-un demers comun, ca parte a unor interese convergente, studiul și aprofundarea limbii italiene, diseminarea culturii și civilizației acestui popor.
Dintre obiectivele specifice menționăm: participări la activități de grup, activități artistice, în scopul promovării limbilor străine, în special al limbii italiene; dezvoltarea culturii generale legate de spațiul cultural studiat, italian cu predilecție; crearea unor relații cu elevii din alte școli care studiază această limbă; implicarea elevilor în activitățile propuse; dezvoltarea abilităților de documentare și de utilizare TIC; participrea elevilor la activități de tip C.D.I.
În perioadac18-24 octombrie, la CNDV Sighet am desfășurat două activități: 1. o prezentare a Paradisului din Divina Commedie, printr-o planșă, un desen, reprezentând Paradisul în viziunea lui Dante și crearea unui rebus pe aceeași temă, urmată de dezbatere și
2. la biblioteca colegiului, împreună cu dna bibliotecară, am lecturat din Divina Commedie, am prezentat rezumatul operei și am făcut o reflecție cu elevii despre sensul vieții în accepțiunea lui Dante și respectiv percepția noastră.
De la CNDV au participat grupele din clasele a XI-a și a XII-a.
Am colaborat la realizarea acestui proiect cu Colegiul Eminescu și Șincai din Baia Mare, Palatul Copiilor – Iași, Liceul Teoretic Jean Louis Calderon – Timișoara, Dante Alighieri – București, CN Unirea – Brașov, Liceul Teoretic Miron Costin – Iași.
prof. Beatrice Pesek
CNDV Sighet
Adaugă comentariu