Actualitate Cultură

Zbor lin, Excelență! (autor, Ileana Pisuc)

Neagu Djuvara
image_printPrinteaza
Ileana Pisuc

A mai murit un OM important, bătrîn cît un secol, de o prestanță și o eleganță rare. După Regele Mihai, pot să spun că e a doua personalitate pe care țara o pierde. Nu știu cîți vor subscrie, sau pe cîți i-a influențat această mare personalitate a culturii noastre, dar, în cazul meu a avut o implicare chiar personală, viața și experiența lui fiind un bun exemplu pentru fiica mea. A fascinat-o de mică Africa, unde Neagu Djuvara a plecat cu treburi de stat pentru o perioadă de trei luni și a stat mai bine de 20 de ani…

Achiziționam toate publicațiile care apăreau, legate de experiența sa în Africa. Pentru fiica mea, nu exista un cadou mai frumos decît ultimele apariții, unele de colecție, ale domnului Neagu Djuvara. Admira la el eleganța, atît în exprimare cît și în stilul vestimentar, pînă la cele mai mici detalii.

Fiica mea s-a îndrăgostit de Africa și datorită expresiilor folosite, a deferenței, a căldurii cu care vorbea despre această țară. A terminat o facultate de prestigiu la Timișoara, a profesat cîțiva ani buni, dar nu se simțea împlinită și mulțumită pe deplin. A făcut tot ce a fost posibil pentru a-și urma visul și a ajunge în Africa, sau, cum spune ea, „draga mea Africa”. Trăiește de mai bine de trei ani în Africa, vine atunci cînd poate în vacanțe, dar o simt ruptă între două lumi. Întotdeauna Africa iese învingătoare!

Nu o dată am întrebat-o:
– Ce te atrage atît de mult la această țară unde văd și eu că ți-e greu, e multă sărăcie, sunt multe neajunsuri, ești privată de cele mai elementare condiții?
– Știi cine mă atrag ? OAMENII! Sunt altfel, sunt calzi, nu sunt falși, te adoptă și te iubesc necondiționat. N-am văzut la ei ranchiună, ipocrizie, falsitate. Că mîncarea e mai austeră, poate e mai bine, deoarece cîteodată, dacă burta e prea plină spiritul fuge deoarece nu mai are loc.

Și mai e un lucru pe care l-am observat: sărăcia unește, iar bogăția dezbină. Dacă bogăția spirituală pe care domnul Neagu Djuvara a „risipit-o” cu dărnicie prin tot ce a scris și a trăit, a prins roade fie și doar la unul dintre discipolii săi, eu zic că n-a trăit degeaba.

Ca mamă (trebuie să recunosc) că am o umbră de tristețe că suntem atît de departe una de cealaltă, dar compensarea vine și din faptul că atunci cînd poate și se întoarce acasă, vine încărcată de energii bune și chipul ei radiază toată frumusețea sălbatică a „dragei” ei, Africa.

Vă mulțumesc domnule Neagu Djuvara că am fost contemporani cu dumneavoastră (atît cît ne-ați permis) și să aveți un zbor lin către „celelalte” ținuturi care vă așteaptă să le explorați!

Ileana Pisuc
25 ianuarie 2018

sursă foto: www.historia.ro

oferta-wise

3 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Cand pierzi o entitate, pierzi o bucatica din intelectualitatea tarii, pierzi istorie, geografie cunoastera oamenilor, devenim mai saraci si nu putem cu nimic sa inlocuim golul lasat!
    Domnul Neagu Djuvara a plecat dar a lasat dupa dansul o viata de stiinta si cultura, exemplul de comportament pentru generatia actuala si care va urma! Drum cald, drum insotit de iubirea de om lasata in urma! Dumnezeu sa-l aiba-n paza!

  • A clarificat, ca istoric, multe din petele albe ale trecutului recent al Romaniei. Un om valoros, dintr-o generatie care se stinge….si nu e ( deocamdata ) inlocuita cu nimic

oferta-wise