Actualitate

Adio, Domnule Profesor! In memoriam – Petru Grigor (27.01.1942 – 30.07.2018)  

image_printPrinteaza

Adio, Domnule Profesor! In memoriam – Petru Grigor (27.01.1942 – 30.07.2018)  

***

Ca profesor de fizică a fost foarte respectat. Mulți elevi au avut rezultate deosebite la fizică și informatică. Elevii săi eminenți se gândesc la el cu recunoștință și cu dragoste – au ținut legătura și adesea l-au vizitat. A făcut facultatea la îndemnul soțului meu, Ioan Grigoriu. Fiind fratele lui mai mare și văzând că are viitor în domeniul științelor, l-a convins să dea examenul de admitere la facultatea de fizică. A absolvit Facultatea de Fizică Pură cu durata de cinci ani în cadrul Universității „Babeș Bolyai” din Cluj Napoca. Ca om, a fost un prieten deosebit: prieten de călătorie, de excursie, de sport. Ne bucurăm că l-am cunoscut și i-am fost prieteni și apropiați. L-am iubit și l-am respectat cu toții și în inima noastră va rămâne întotdeauna un loc pentru el.

(Irina Grigoriu – profesor, Sighet)

***

Domnul Profesor Petru Grigor, geniul predării fizicii, mi-a luminat cariera cu tact, înțelepciune, prietenie și generozitate unică, de la Sighet la București, Tokyo, Yale și Miami. Datorită domniei sale am ajuns olimpic la Fizică în clasa a VIII-a și am fost tot lotul premiați în 1972! Domnul profesor Petrică Grigor știa să rezoneze sufletește cu fiecare persoană ce se apropia de el, indiferent că era nepotul de 3 ani, elevul de la școală sau omul de rând. În compania domniei sale mi se deschidea un univers întreg al trezorieriei sale sufletești în care superlativele se depășeau natural. Alături de domnia sa mă simțeam precum piticul de pe umerii uriașului în spațiul multidimensional al stărilor cognitive și emoțional-afective. Am primit sfatul ideal de la domnia sa (mentorul meu etern) când am ajuns la rândul meu profesor la Liceul „Dragoș Vodă”, în 1982. Îmi aduc aminte că, după ce rezolvam probleme de fizică, puteam vorbi de meciul de fotbal de la TV. Domnia sa avea un mod absolut perfect de a empatiza cu persoana de lângă el. Ne lipsiți mult de tot!… … Te vom căuta veșnic pe cuantele universului, dragă domnule profesor Petrică Grigor!

(Ioan Opriș, profesor universitar, Miami, SUA)

***

Vine un timp când  lacrimile devin o prețioasă unitate de măsură.  Este totuși momentul  în care celebrăm viața cuiva care într-adevăr a avut o menire în această lume și care nu a trăit în van, ci, modest, talentat și devotat a format oameni. Și, uite că, prin elevii lui, a transmis mai departe setea de cunoaștere și neliniștea iscoditoare a omului de știință. Metodele lui pedagogice au rămas însă un secret și generațiile de profesori au purtat ca pe niște legende realizările neașteptate, aproape miraculoase ale domnului profesor Grigor: olimpicii la fizică din Sighetu Marmației.  Nu cred să se mai fi ridicat altcineva la înălțimea lui. Sunt foarte tristă că s-a dus. Îi sunt datoare la nesfârșit. Dacă era sâmbătă seara, în drum spre casă de la biserică – ne cumpăra cărți… Și astăzi intru în Librăria Luceafărul, cum se intră  într-o alimentară… Din obisnuință arunc mereu o privire și pe la raftul cu cărți științifice. Poate a mai apărut o culegere…  nu-i așa? Și, după cum știți, dacă nu roiam noi în jurul lui, roiau albinele; și de nu-l năpădeau albinele,  i se învârteau porumbeii în jurul capului. Și porumbeii? Avea și acolo olimpicii lui. Ce le făcea, ce nu le făcea, se întorceau mereu primii. Și cum rivalitățile dintre columbofili sunt la fel de dramatice și de autentice ca și în cursele de cai… Parcă ei ar fi dat din aripi, nu porumbeii… Negreșit, Profesorul Petrică Grigor era un îmblânzitor…

(Daniela Neacșu – profesor, Londra)

***

Întelegerea realității fizice determină viitorul și trecutul nostru. O bucurie mare este atunci când întâlnești un om care să poată să îți dea elementele necesare acestei înțelegeri. S-a întâmplat cu mulți ani în urmă când ne-am așezat în băncile școlii generale unde l-am avut profesor pe domnul Petru Grigor. Un gând pios ne cuprinde azi, la despărțirea de domnia sa.

(Alexandru Ozunu, prof. univ. dr. ing, UBB Cluj Napoca)

***

Un om special, un om delicat, un Profesor – Prieten – Părinte. Așa l-am perceput pe domnul Profesor Petrică Grigor, elev fiindu-i la Școala Generală nr. 2 din Sighet. Noi, elevii, cunoșteam, vag, câte ceva din persecuțiile la care pe nedrept era supus de către regimul comunist, dar mai ales i-am cunoscut verticalitatea și demnitatea cu care și-a onorat statutul de dascăl. A fost nevoit să plece de la catedră dar, elevii cei dragi, elevii cei buni, nu l-au părăsit niciodată. A fost iubit și pentru că nu a abdicat niciodată de la principiile onoarei și credinței sincere pe care le-a cultivat cu modestie. A fost un om înțelept, a respectat și a fost respectat; a făcut parte dintr-o categorie rarisimă, a modelelor “clasice”, ce au știut să dăruiască fără a pretinde nimic pentru sine.

În urmă cu câteva luni (04 martie 2018) ne-am văzut pentru câteva minute, am discutat despre elevul domniei sale, Ioan Opriș, PhD, University of Miami, căruia îi luasem un interviu, i-am dăruit volumul meu de poeme (“Vesperare”) și i-am făcut două poze. Îmi va rămâne în gând zâmbetul fin, prietenos, cald, cu care m-a însoțit la plecare. Adio, Domnule Profesor!

(Ion Mariș –  „Salut, Sighet!”)

 

 Nota redacției: Ceremonia funerară va avea loc joi, 02 august 2018, ora 15:00, la Cimitirul Reformat.

 Foto: Ion Mariș

oferta-wise

5 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 • Un nor s-a apropiat de pamant si l-a luat pe domnul profesor,Petru Grigor,ducandu-l intr-o viata fara prigoana fizica si psihica,fara rautati,acolo unde a iubit viata libera!L-am cunoscut nu ca,profesor,l-am cunoscut ca frate mai mare a colegei mele de clasa,Marioara si prin intermediul careia am avut onoarea si posibilitatea sa ma intalnesc cu distinsul profesor si sa discut de mai multe ori despre viata de elev!Am avut o parere foarte buna despre dansul,a stiut sa se apropie de noi,sa se faca placut la vorba,neluand in seama diferenta de varsta!Acum este pe un drum,pe care vom fi cu toti la un moment dat,credinta,profesionalismul,respectul si verticalitatea sa,provoaca pareri de rau,tuturor care l-au cunoscut si nu l-au cunoscut!Drum bun,domnule profesor,aici,pe pamant,ne-ati ramas in memoria noastra,acolo unde va duceti…ati aflat deja si cred ca va bucurati!

 • Da, Doamnă Daniela . „ Vine un timp când lacrimile devin o prețioasă unitate de măsură” și necesară, aș adăuga eu.
  Prin anii 1959-60 am fost colegi de liceu(„Dragoș Vodă”) de clasă și de bancă. Uneori, când ieșeam de la școală, în loc să merg acasă, mă duceam cu Petrică, să-mi arate porumbeii lui. La ei în curte am văzut pentru prima dată o seră. Era plină cu flori !
  Apoi, amândoi am rămas în orașul nostru, în care ne-am născut, făcând fiecare ceea ce am știut mai bine…
  La ultima întâlnire ( de nu mai știu câte zeci de ani) de la absolvirea liceului m-a rugat să vin și să-l iau de acasă. Avea pregătită o găleată mare, plină cu trandafiri pentru „fetele noastre”.
  În ultimii ani, temele nostre de discuție au fost albinele și, cine cunoaște această pasiune, știe ce temă generoasă-și profundă-de discuții este apicultura…
  Poate că cei curioși și pasionați de tainele zborului viu, au parte de un zbor lin, atunci când…pleacă.
  În cazul tău, prietene Petrică, cred că așa s-a întâmplat.

 • Nu l-am cunoscut personal dar ma alatur dovezilor de respect si apreciere venite din partea sighetenilor. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace !

  • Revin cu informatii noi. Domnul profesor Petru Grigor a fost elev al mamei mele in anul scolar 1955-1956, cand mama era „exilata” la scoala nr 2 .Tot de la mama stiu ca dansul a avut o atitudine foarte darza in fata regimului comunist in anii ’70.
   Vesnica odihna si memoria binecuvantata !

 • Dumnezeu a luat la el un OM, un suflet mare și bun. Am avut norocul și onoarea să-i fiu elev și sunt mândru că l-am cunoscut pe dl. prof. Petru Gligor. A rămas în inima și amintirea mea drept un caracter puternic, care a trecut cu fruntea sus prin destule situații dificile din vremuri pe care le vrem uitate. Harul său de dascăl a oferit multor copii șansa luminii venite din învățătură. A știut întotdeauna să-i facă să iubească fizica așa cum doar el a știut să o predea. Va rămâne întotdeauna un reper de moralitate și profesionalism. Dumnezeu să-i odihnească sufletul frumos !

oferta-wise