Actualitate Cultură

„Amprente – Mărturisiri” la Muzeul Etnografic din Sighet (Mariana PETROVAI)

image_printPrinteaza

Pictura este starea sufletească a artistului exprimată în culori” (Valeria Mahok)

Vineri, 7 octombrie 2022, sighetenii au avut ocazia de a participa la vernisajul expoziției de pictură „Amprente -Marturisiri”, a pictorului Ioan Borlean, un artist deosebit, iubitor al naturii, al oamenilor și al temelor incitante, expoziție găzduită de către Muzeul Etnografic al Maramureșului „Francisc Nistor” din Sighet. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Clubul Rotary Sighet.

Dincolo de oameni și natură, dincolo de lumină și culoare, se află artistul: acel „eu” interpretativ, acel ochi estetic, acea sensibilitate fără de care tot ce există ar fi inutil și imposibil de apreciat. În realitate, artistul nu este doar cel care concepe sau creează o lucrare de artă ci și cel care o privește. Astfel, totul a căpătat sens în acest proces unic de transmitere și receptare a frumosului oferit de lucrările pictorului Ioan Borlean. Fiind cunoscut mai ales pentru pictura în ulei pe sticlă (a icoanelor pe sticlă) interesul lui Ioan Borlean s-a (re)îndreptat și către compoziții proprii cu „forme cromatice, figurative, vegetale sau de inspirație din arta populară tradițională subordonate principiilor artei decorative”, cu o tehnică de pictură de șevalet bine stăpânită.

Lucrările oferite ochilor noștri, ne-au impresionat prin căldură și luminozitate, recompun „peisajul interior” al sufletului românesc, în fiecare tablou se simte/se vede implicarea totală a artistului, expoziția lăsându-ne un sentiment de liniște, bucurie, căldură… chiar dacă se face o trecere de la „tradițional” la „abstract”, ceea ce nu este chiar ușor, deoarece abstractul nu înseamnă doar să arunci niște culori pe pânză, totul trebuie să fie în armonie, culoarea și forma să surprindă, să bucure și să lumineze privirea celui care o admiră. Pentru fiecare dintre noi, cei prezenți, pictura devine „arta tăcută”, fiecare dintre noi privind cu alți ochi lucrările, având predispoziția de a „citi ceva”.

Pictorul Ioan Borlean a reușit să cucerească admirația privitorilor, a prietenilor, a oamenilor de cultură, oferindu-le câteva minute de relaxare, oferite de picturile sale pline de sensibilitate și culoare, pentru că: „Arta purifică sufletul de praful vieții de fiecare zi” (Pablo Picasso).

Mariana PETROVAI

oferta-wise

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

oferta-wise