Actualitate Social

Institutul Elie Wiesel tulbură apele la… Sighet! (Ion Mariș)

image_printPrinteaza

Acordarea titlului de „Cetățean de Onoare al Sighetului” domnului Petru Codrea a scos din bagajul ideologiei marxist – leniniste (prin directorul Institutului Elie Wiesel) „argumente” de condamnare a acestei onorări, pentru „sensibilizarea” opiniei publice, amplificând vinovății inexistente, fără nicio conexiune cu obiectivul Institutului de-a găsi/ identifica adevărații criminali/ fasciști care au reușit să scape de justiție. Probabil în virtutea trecutului comunist bogat pe care-l are conducătorul Institutului, Alexandru Florian (tatăl acestuia, Radu Florian, a fost un „excelent” profesor de marxism – leninism după anul 1948 până în 1989) și-a propagandei atee pe care o desfășura înainte de anul 1989 (este autorul cărții „Cunoașterea științifică și apusul zeilor”, vezi AICI), acesta își justifică salariul, din bani publici, vânând foștii… anticomuniști. Mai mult, Alexandru Florian ne-a „tras de urechi” chiar în sediul Primăriei Sighet, probabil pentru intimidare, la o zi după acordarea titlului de Cetățean de Onoare domnului Petru Codrea. Este a doua oară când Alexandru Florian ne dă o lecție… oportunistă. În urmă cu cinci ani (2017) același Institut Elie Wiesel a încercat să „extragă” din patriomoniul orașului nostru Casa Memorială „Elie Wiesel” pentru o presupusă mai bună gestionare. Protestul transmis presei de către prof. Gheorghe Todincă, directorul de atunci al Muzeului Maramureșean (vezi Aici) și opoziția întregii comunități locale, a mass mediei și prin vocea jurnalistului Teofil Ivanciuc (vezi AICI), au blocat „inițiativa”.

Cunoaștem crimele comunismului, „tolerat” prea mult timp de Occident în Estul Europei, zecile, sutele de mii de arestări, cu procesele mincinoase, Holodomorul ucrainean (vă spune ceva?), gulagul, morții din închisori, „reeducarea”, duritatea pe care „cizma roșie sovietică” o aplica contestatarilor „bunelor lor intenții” ba chiar și prietenilor din zona lor de influență (nota bene: modelul lor de colaborare și „denazificare” este din nou aplicat în Ucraina de către Rusia). Forțe „oculte” s-au opus condamnării crimelor comunismului atât la noi în țară cât și pe plan internațional.

Asociația „Firul Vieții” din Sighet, fondată de intelectuali care sunt consecvenți principiilor de moralitate și demnitate umană, a susținut acordarea titlului de „Cetățean de Onoare” domnului Petru Codrea, cunoscând contextul local și realitatea evenimentelor din Sighet din anii nedreptei condamnări (1948). După anul 1946 (alegeri „libere”), România a fost condusă de „trimișii” Moscovei care umileau și condamnau (iese din discuție justiția care trebuia și a fost firesc aplicată criminalilor de război, în conformitate cu legislația penală internațională și cu actele elaborate de Procesele de la Nürnberg) absolut toți opozanții regimului, prin acele Tribunale ale poporului, în care activau oportuniști analfabeți care simțeau mirosul sângelui.
Domnul Petru Codrea a conviețuit și conviețuiește în bune relații cu toată comunitatea locală, inclusiv cu cea evreiască. Țelul lor, al grupului de elevi de la cel mai mare liceu din Sighet, elevi între 16 – 18 ani (Petru Codrea s-a născut în anul 1931), în acei ani tulburi, a fost opoziția față de ocupantul sovietic, ei erau DOAR luptători profund religioși și sinceri ANTICOMUNIȘTI. „Bunele intenții bolșevice” erau prezente și în Maramureș, colectivizarea forțată, distrugerea democrației, anihilarea elementului țărănesc românesc veritabil, interzicerea unor culte religioase etc., au generat revolta anticomunistă! La 17 ani (vârsta la care, spre exemplu, aproape toți tinerii până în anul 1989 din România erau „prin jurământ” formal UTC-iști, neavând – atenție! – nicio vină) lupta lor se concentra împotriva celor care transformau violent și România într-un gulag.

Acei tineri liceeni, condamnați la 19 august 1948 la ani grei de închisoare, n-au avut absolut nicio atitudine ostilă/agresivă împotriva evreilor, n-au săvârșit niciun act criminal, n-au avut nicio interacțiune nedemnă față de populația locală evreiască, puțină, care rămăsese după deportările inumane din anul 1944. Ei răspândeau doar manifeste ANTICOMUNISTE și „complotau” pentru înlăturarea Guvernului Petru Groza 4 (vicepreședinți Gheorghe Gheorghiu-Dej, Ana Pauker, Iosif Chișinevschi etc.) instalat prin fraudă, în „numele” proletariatului și-a „luptei de clasă”.

Azi, la Sighet, avem un Memorial al Victimelor Comunismului și al Rezistenței (în celula 74 apare și domnul Petru Codrea alături de tinerii din „lotul Vișovan”), care „vorbește” mai bine decât orice altă mărturie despre decimarea premeditată a elitei românești, laică dar și religioasă, elită care ar fi putut ține piept „omului nou” și care trebuia să dispară. Maramureșul s-a învecinat cu fratele cel mare de la răsărit (URSS) și la indicațiile tovarășilor (majoritatea instruiți la Moscova) instalați în toate funcțiile din statul bolșevic – muncitoresc, acționau la comandă, dădeau sentințe fără procese, judecau după „prietenii”, favorizau turnătorii, îndoctrinau populația. Astfel de condamnări au primit elevii de la Liceul din Sighet, iar în Fișele lor matricole penale – la o analiză atentă – se poate sesiza „calitatea” actului de justiție „populară”. Maramureșenii au luptat cu arma în mână, în munți, nu împotriva evreilor ci a bolșevicilor care „au numărat voturile” (conform principiului stalinist) și au ucis democrația în România pentru zeci de ani. Memorialul Sighetean este un proiect european. Oare ar trebui desființat pentru că – după cum spuneam – în celula 74 apare și actualul Cetățean de Onoare al Sighetului?

Avem un RESPECT deosebit pentru mica noastră comunitate evreiască sigheteană, RESPECTĂM suferința produsă și condamnăm fără nicio ezitare Holocaustul prin care a fost suprimată populația evreiască a Sighetului în anul 1944 (sub autoritățile hortyste). Ne înțelegem extraordinar aici, ba chiar suntem legați de prietenii curate, relații interumane firești, eu fiind unul dintre autorii Laudatio-ului pentru acordarea titlului de „Cetățean de Onoare al Sighetului” Doamnei Heidi Fried, scriitoare de prestigiu, supraviețuitoare a Holocaustului, o extraordinară promotoare a toleranței și a înțelegerii între oameni, un model și o mândrie pentru sigheteni, o Doamnă care îi respectă pe români.

Își închipuie cineva (poate doar cu rea credință!) că am fi putut promova pentru titlul de „Cetățean de Onoare al Sighetului” o persoană care ar fi acționat în vreun fel împotriva evreilor, concitadinii noștri? Este atât de inadecvată și mincinoasă abordarea (care se transmite  în mass media) că un luptător ANTICOMUNIST , un tânăr de 17 ani, în Sighetul anului 1948, avea vreo problemă cu evreii. Problema tinerilor  de atunci – care se repetă azi în Ucraina – era modelul sovietic de „pacificare” a României.

De altfel, din așa numitul „lot Vișovan” de la Sighet, cel care a făcut cea mai multă închisoare dintre elevi (aproape 13 ani), Nistor MAN (născut în anul 1929, actualmente profesor pensionar), coleg de suferință cu Petru Codrea, a fost decorat în anul 2018 de către președintele României, dl. Klaus Iohannis cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler. Păi ce faceți, dragi foști nomenklaturiști, nu îl puneți la punct pe dl. Iohannis? Cum a îndrăznit să acorde Ordinul altui luptător ANTICOMUNIST dragoșist? Greșește și Președintele României?…

Avem parte și în zilele noastre de foarte multă manipulare, fake-uri și ură generată din partea unor foști „tovarăși” ajunși în instituții ale statului român, care nu concep totuși că și Comunismul TREBUIE condamnat. Clar, doar ideologia cominternist – stalinistă trebuie/ trebuia condamnată și nu foștii membri obișnuiți, nevinovați, ai Partidului Comunist Român și ai altor organizații atee. DOAR conducătorii care au făcut – prin intermediul unei tagme  obediente de „patrioți” – mult rău României. Țapul ispășitor a fost „tovarășul” Nicolae Ceaușescu, ucis „democratic”, de Crăciun.

Credeți că foștii UTC-iști, propagandiștii PCR –ului etc. ar fi trebuit arestați și terorizați după anul 1989? Să se fi aplicat modelul bolșevic (exact ca în 1948) și foștilor mulți… „tătuci”? Nu, nicidecum, trebuiau pedepsiți doar conducătorii dovediți – prin justiție imparțială – că au la activ crime, care au fost torționari etc. Dar – din păcate – și foștii torționari au trăit bine în noua democrație, cu pensii consistente, iar alți mulți „foști” ne gestionează și azi, democratic, viețile.

Și, în final, haideți să facem un exercițiu ABSURD de imaginație. Rusia de azi, cu nostalgii imperial – URSS-iste, a declanșat un război ticălos („acțiune specială de denazificare”) împotriva Ucrainei, acuzând-o de… fascism. Să dăm crezare Rusiei, ca și în 1948? De-acolo sunt părinții comunismului, nu? Și, dacă Rusia susține asta (exact ca și în România anilor postbelici) și le dăm „credit” înseamnă că SUA, Occidentul tocmai ajută o țară „fascistă”?!… Ce ziceți, stimabililor care judecați strâmb? Sau, dacă – ferească Dumnezeu!! – câștigă Rusia „teren” ucrainean, vă dați seama câte condamnări ale patrioților ucraineni vor fi făcute sub acuzația de „fascism”?… Ceva este putred în… Est?!
Au avut dreptate bolșevicii și slugile lor care au condamnat niște tineri anticomuniști – și nu doar pe ei – în anii ’40 – ’50, după ce au ocupat și impus un regim ateu, sângeros, criminal în țara noastră? Este un „model” replicat și azi dinspre răsărit?!

Judecați ce fel de dreptate este aplicată puținilor luptători anticomuniști rămași în viață și nu uitați: întotdeauna (din păcate!) dictaturile – de orice natură – au făcut „legea”, ne-au fabricat sentințe și… istoria! Sper  ca opinia publică, societatea civilă, să analizeze imparțial faptele și dovezile trecutului (și mai ales ale prezentului) vehiculate pe toate palierele mediatice și – mai sper – să nu ajungem niciodată să (re)studiem Istoria  Românilor scrisă de… Mihail Roller!

Ion Mariș (membru al Asociației Firul Vieții – Sighet)

oferta-wise

30 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 • Domnul Alexandru Florian a jignit dezgustator de mai multe ori orasul nostru, autoritatile, istoria, valorile si oamenii lui! Asteptam scuze oficiale, noi suntem crestini si stim sa fim iertatori… cu cei care au bun simt ! Va fi totdeauna binevenit la Sighet NUMAI daca ne respecta !

  • Nu-mi vine sa cred ca am ajuns ziua când se spune adevărul despre lupta tinerilor din lotul Visovan. Acesti tineri au luptat cu prețul libertății și a tinereții lor impotriva comunismului. Nu erau antisemiti ci își iubeau tara. Cinste lor și cinste d-lui David Liberman pentru rostirea adevărului și pentru oprirea acestui val de ura creat de reprezentantul Institutului Eli Wiesel.
   Liniște și înțelegere între cetățenii Sighetului sa dea Dumnezeu!

   • Va multumim din suflet, stimata doamna Niculina Moica ! E o onoare sa va avem alaturi de noi !
    Va asteptam la Sighet sa ne impartasiti suferinta pe care ati patimit-o in temnitele comuniste si eroismul generatiei dvs, eroismul feminin in special !

    Si rugati – va pentru noi, lupta la Sighet de – abia a inceput !

 • Îți mulțumesc Ionică Mariș pentru analiza absolut pertinentă a evenimentelor care ne-au marcat istoria!
  Mi-aș fi dorit din tot sufletul ca dl Codrea să nu fi citit toate mizeriile scrise în ultimele zile, unele venite de la „somități” în materie, ori de la alții care pretind că stiu ce viață a avut dl. Codrea, mai bine chiar decât știe dânsul…
  Îmi pare atât de rău că ne-am transformat într-o societate devoratoare de valori, că nu lăsăm nici morții să se odihnească, nici viii… să trăiască! Știu că sunt pleonasme dar care reprezintă exact radiografia zilelor noastre!
  Oricum, nimeni nu merge de mână cu nimeni în fața lui Dumnezeu, intr-o zi vom da socoteală toți dar, fiecare pentru faptele sale!
  Să mai auzim și de bine!!!!
  Rodica Gheorghiu, profesor

 • lasand la o parte apectul de calomnie impotriva unui om intre oameni, la fel, lasand la o parte desconsiderarea membrilor unei comunitati care isi cunosc si isi apreciaza valorile, mi se pare de speriat – cum i-as putea spune – deliranta obsesie a inst Wiesel de a incerca sa modifice hotararile Tribunalului de la Nuremberg (si nici nu inteleg prea bine de ce anume institutii internationale acreditate nu se sesizeaza de astfel de aberatii care sunt manifestate public de ani de zile de reprez. ai acestui inst.)

  • Asa este. Miscarea Legionara nu a fost condamnata si nici macar acuzata la procesul de la Nurnberg in 1946, ci a fost exonerata inca din timpul anchetelor preliminare pentru ca nu putea fi nicicum incadrata la „crime de razboi” sau „crime impotriva umanitatii”. De aceea legionarii care s-au refugiat in tarile occidentale au trait liberi toata perioada postbelica, multi activand in Universitati de renume, in presa, chiar in structurile de aparare nationala, etc.
   Dar regimul comunist instalat in Romania de sovietici nu a tinut cont de asta si a bagat zeci de mii de oameni in temnite sub acuzatii aberante, pretinzand ca starpeste „fascismul”.

 • Majoritatea elevilor din grupul Visovan, au fost colegi cu elevi de nationalitate evrei, la cursul primar si gimnazial, pana în 1944, cand au fost ridicati de armata maghiara si trimisi in diferite lagare. Nu cred ca se poate exemplifica un caz cand vreunul din acei elevi sa fi fost insultat sau sa fi primit o palma, pentru ca era de nationalitate evreu. In Sighet erau multe nationalitati, cu elevi la aceasi scoala si toti aveau comportament colegial si, in numeroase cazuri, de prietenie. Mai tarziu, cativa din ei s-au organizat intr-un grup, pentru a lupta doar impotriva regimului comunist ateu ce se dezvolta, pentru apararea credintei atacate, pentru dreptate, libertate si legalitate sociala, pentru pastrarea sentimentului national. O lupta demna pentru acele vremi, pentru ca noul regim ataca intreaga societate.
  Au fost arestatitoti de securitate, batuti cumplit in anchete, trimisi apoi in detentie, cu ani grei de inchisoare si exterminare.
  In aproape toate sediile securitatii, erau și anchetatori ofiteri evrei, care ii bateau la sange, ii calcau in picioare si-i chinuiau in tot felul, obligandu-i sa recunoasca vinovatii nevinovate. Alta atitudine! Pentru ce aceasta teroare? Eu, de exemplu, am fost batut cu un lemn peste cap, pentru ca nu am putut continua un cantec, ce-l fredona ofiterul, Abramovici, pentru ca nu-l stiam. Am facut 29 de luni de detentie, fara nicio condamnare, refuzand doar sa fiu colaboratorul securitatii. Cei ramasi in scoli, am fost obligati sa ne insusim istoria falsa a acelor vremi, dupa ideile istoricului Mihail Roller, apartinand nomenclaturii comuniste. Sighetul este supus în continuare falsitatilor lui Roller, care dicteaza conducerii orasului, aleasa democratic si unor Institutii, ce pot face si ce trebuie sa faca. In probleme importante ale orasului, dumnealui se da drept conducator si impiedica buna desfasurare a unor activitati, conform legilor tarii si Constitutiei. Pozitia exprimata impotriva lui Petru Codrea, „se bucra” de acelasi protest si falsitate, din acelasi loc de „decizii”.
  Gheorghe Bărcan, Minneapolis, Minnesota – SUA (fost elev al Liceului „Dragoș – Vodă” din Sighet, fost deținut politic)

  • Va mulțumim , domnule profesor Bărcan, pentru precizari. Dvs ați trăit acele vremuri în Sighet și ați cunoscut personal pe cei despre care vorbim. „Antisemitismul” românilor din Sighet există doar în capul domnului Florian, care otrăvește atmosfera , falsificând adevărul.

 • Nu se poate înțelege ce este în capul lui A. F., decât plecând de la sofismul talmudic, potrivit căruia fasciștii care luptă azi în Ucraina împotriva Rusiei și pentru SUA sunt fasciștii buni, iar anticomuniștii care au luptat în 1948 împotriva Rusiei și pentru România sunt „fasciștii” răi.

 • De la început vreau sa va informez ca nu-l cunosc pe domnul Petru Codrea si nici nu am vorbit cu dânsul, vreodata, cunosc in schimb jertfa dansului, prin care si-a pierdut bucuriile tinereții fiind închis si condamnat politic de către un regim pe care, cu totii îl condamnam astăzi! Am citit mult despre lupta curajoasă a “grupului Visovan” tineri vizionari care nu au putut fi de acord cu noul regim instaurat prin frauda si cu ajutorul “mâinii înroșite cu sânge” a fraților bolșevici din Rusia Sovietică, care prin si cu directa intervenție a securității comuniste a suprimat destine ce au avut curaj sa protesteze prin diferite forme împotriva rosului regim dictatorial instaurat!
  Lupta acestor tineri nu a avut ceva cu populația evreiască din oras, nu pot sa concep ca doi vecini și prieteni, fiecare de alta naționalitate sa se urască si sa lupte unul contra altuia! În schimb pot sa admit ca acei prieteni, impreuna, nu puteau fi de acord cu “regimul rosu” indiferent din cine făcea parte din el!
  Vad ca si astăzi, unele “reminiscente” ale vechiului regim încearcă să se facă auzite, de asta dată, intinând batranetea acelor tineri care au avut curajul luptei împotriva a ceea ce venea, de la “fratele sovietic” pus sa distrugă tot ce nu se conforma cu gandirea lor!
  În loc sa-i ponegrim pe acei tineri curajoși, ar trebui sa-i proslavim, deoarece stim cu toti ce suferințe ne-a adus bolsevismul!
  Cred ca ar fi o mare greșeală daca CL ar da crezare unor spuse venite ca sa denigreze acești tineri curajoși, care au rămas puțini in viata si care in liniste își poartă batranetile, având mereu vie amintirea patimilor suferite pentru un crez împotriva unui regim dictatorial! Este o cinste si o onoare pentru oras ca încă îl avem pe domnul Petru Codrea care este o mărturie vie a ororilor bolșevismului securist-comunist, regim care se face vinovat de mii de crime împotriva umanității! Sa lovești astăzi în demnitatea, curajul si cinstea celor ce au suferit in tinerețe, nu este onorabil, felicitări celor care au răsplătit activitatea acestui domn, acordându-i titlul de Cetățean de Onoare, pe care-l merita din plin!
  Ma intreb, cati in acele vremuri rosii si tulburi au avut curajul si demnitatea domnului Petru Codrea? Răspunsul este rușinos… putini! Atunci de ce incercam sa-l mai lovim odata?

 • Sunt si eu nevoit sa adaug cateva cuvinte la aceste comentarii. L-am cunoscut de copil si tanar pe dl. Codrea Petru din conjucturi familiare, precum si cateva persoane din fostul grup Visovan, chiar pe dumnealui personal si familia intemeiata, sotia fiind o profesoara de matematica eminenta profesional si educational. Familia mea a fost o familie destul de proeminenta in acest oras si in casa s-au discutat multe probleme legate de existenta si viata etniilor, relatiile iudeo crestine de toate formatiunile, dar niciodata nu am auzit ca asa zisul grup sus numit ar fi avut vreo activitate antisemita, antiiudeica sau anticrestina. Multe aspecte adevarate au fost ascunse de vechiul regim, nici astazi nu este nimeni sa le clarifice. Insasi activitatea antisemita era intretinuta intr-un anumit stil comunist pt ca guvernul sa bineficieze de favoruri de la forurile evreiesti internationale „clauza poporului favorit” acordat prin anii ’70, la rugamintea lui Ceausescu pt ca a vandut populatia de etnie germana si evreiasca contra unor sume necunoscute. Oare cum se cheama acest act????
  Si mai am o intrebare: daca dl Codrea a fost pacatos cum de a primit conducerea tipografiei din Sighet in comunism?? Sau alte functii restul grupului care a fost reabilitat??
  Cred ca suntem intr-o perioada de paranoia in care nu discernem adevarurile istoriei si a realitatii.
  Oare pe teritoriul Romaniei a fost numai grupul sighetean care s-a impotrivit regimului? Ati uitat de acei luptatori ascunsi ani de zile pana prin 1960 care au luptat cu arme impotriva adevaratilor asupritori???
  Pe peretele comemorativ din curtea Memorialului Sighet sunt inscrise numele la cca 10 cetateni de etnie iudaica. Oare cum sa-i denumim criminali, legionari, idealisti sau in adevartul sens luptatori ai adevarului????
  Domnilor, da sunt evreu, daca nu stiti, mandru ca m-am nascut si traiesc in acest oras!
  Fiti cu mai mult discernamant si selectati esentialul si adevarul din cele publicate pe retelele de informare.
  Va multumesc!
  David Lieberman – Presedintele Comunitatii Evreiesti din Sighet

  • Toată STIMA și RESPECTUL meu pentru DUMNEAVOASTRĂ, Domnule LIBERMAN. Sunteți cu adevarat corect și obiectiv!

   • Sloganul-raport al grupului eliewieselnilor: raportez, cetateanul K., aliniat cu capul la picior!
    Ura si la gara!

  • Cred ca, daca dl Liberman doreste cu adevarat, poate sa ajute cu mai multe detalii privind adevarata relatie intre romani, evrei, maghiari, ucraineni si alte nationalitati (nu doar la Sighet), dar… o mica precizare daca mi se permite… comentariul este in calitate de ROMAN, nu de evreu sau maghiar sau ucrainean… pana la urma, ROMANIA este tara noastra in care traim si pe care o iubim

  • Stimate domnule ing. David Liberman, atitudinea dumneavoastra este admirabila! Prin abordarea dvs onesta si constructiva ati facut Sighetul sa depaseasca un secol de prejudecati si animozitati inoculate de minciuna comunista! As indrazni sa spun ca ati marcat un moment istoric!
   Sunt dator sa va multumesc si personal pentru frumoasele cuvinte pe care le-ati exprimat despre parintii mei. Sentimentul este reciproc, mama mea va pomenea deseori cu simpatie. Iar faptul ca ne -am intalnit vineri la concertul fiicei mele, cred ca Cineva de sus le-a potrivit pe toate…. Amin!

   • Va salutam cu RESPECT ! Toate cele bune, sa ne traiti, cinste si onoare tatalui dumneavoastra si tuturor celor ce au luptat cu orice pret platit , impotriva comunismului , cu piepturile goale, dar inimile pline de dragoste pentru tara lor ! – un grup de urmasi

  • Tot respectul, domnule Marius Vișovan!
   Tot respectul, domnule Liberman!
   Ma înclin cu respect în fața tuturor celor ce luptă să mențină vie memoria jertfelor anticomunismului!
   Se confirmă – pentru a câta oară – emisiunea pe care am realizat-o cu ceva ani in urmă alături de apreciatul rabin Eli Kafman despre alimentarea antisemitismului și antiromânismului de către foștii comuniști de la Institutul Elie Wiesel.
   Sănătate, bucurie și pace de la Dumnezeu vă doresc!

   • Va multumim, domnule Burdujan ! Am apreciat interviul dvs cu rabinul Eli Kaufmann, spune multe adevaruri, cititorii il pot gasi pe net.

  • Aceste cuvinte, felul in care le-ati asternut izorand dintr-un suflet curat si un gand la fel, ma fac sa va RESPECT si sa va multumesc !! Nu ne cunoastem, dar suntem multi care privim consternati , neputinciosi ,la felul in care se prezinta lucrurile intr-un mod care in loc sa ne mentina uniti, ne dezbina si ne ‘invita’ la a privi cu ura. Asta nu ar face bine nimanui , daca ar intelege aceasta domnul A.F. ar trai mai senin si dumnelui, iar noi sigur am trai intr-o lume mai buna !!! Sper din sufletul meu de urmas al unui fost detinut politic – anticomunist – alaturi toti urmasii camarazilor tatalui meu, sa fie cat mai multe voci ca ale dumneavoastra. Si sa fim lasati sa ne cinstim parintii, pentru ca suntem toti mandri de ei ! Va multumim. Sanatate si toate cele bune va dorim!
   Cinste si respect domnului Codrea , nu puneti la suflet, noi va pretuim!
   Excelent articolul, as adauga . Succes !
   In Sighet sunt oameni deosebiti, am incredere … !

 • Niciodată în istoria Sighetului nu s-au înregistrat conflicte interetnice între locuitorii urbei și, iată!, acest lucru nu a reușit nici de data asta, prin intervenția salutară a domnului David Lieberman.
  Astfel, solicitarea scandaloasă a unui ex-propagandist comunist a căzut în desuet, acesta, împreună cu cei câțiva țuțeri pe care îi are în Sighet, trezindu-se izolați, orașul fiind, cert, de partea venerabilului domn Petru Codrea, ultimul fost deținut politic (anticomunist!) rămas printre noi, care nu a meritat nicidecum să fie târât în povestea asta…

 • Alexandru Florian, care a luat Institutului Elie Wiesel pe persoana fizica, in fond ce castiga daca invrajbeste lumea cu motive inchipuite? In afara de inventarea unor falsi dusmani ai evreilor (romanii nu au dusmanit pe nimeni in 2000 de ani!) cu care el merita sa fie platit regeste ca sa lupte. Oare tot veninul pe care il improasca Alexandru Florian in toate directiile este doar o friptureala? Oare nu-i in stare sa isi castige o paine dintr-o munca onorabila? Sunt teme serioase de studiat si lamurit in privinta persecutarii evreilor. Sa se uite in directia Horthy-Budapesta, care acum ii sustine pe rusii care bombardeaza azi in Ucraina tot ce misca: evrei, tatari, rusi si ucraineni. Tot ce face Alexandru Florian este un mare deserviciu evreilor intrucat polueaza adevarul iar celor care ii vor urma […] o sa le fie mult mai greu. Vor trebui sa curete toata mizeria facuta de Alexandru Florian, sa obtina sprijin pentru a relua subiectele si apoi sa scoata ideile gresite insuflate multor minti de catre […] AF.

 • Cui prodest? De ce această ”tulburare a apelor” într-un oraș cunoscut pentru toleranța și înțelegerea dintre oamenii aparținând diferitelor naționalități, dar – cu toții – trăitori pașnici și prietenoși unul cu altul? Sighetul este un model de ”bune practici” , cum ar spune un european al zilelor noastre, dar la fel a fost și în anii secolelor trecute, istoria neconsemnând conflicte majore interetnice în acest teritoriu. Cu totii, indiferent de vârstă, am avut la școală colegi sau avem vecini vorbitori de diverse limbi materne, dar asta nu ne-a împiedicat să trăim armonios, așa cum au facut-o și părinții și bunicii noștri. Așadar, ne este greu să acceptăm ca cineva , complet străin de spiritul acestei comunități, să vină și să ”ne tragă de urechi”, încercând să insinueze neadevăruri și să sugereze măsuri ”disciplinare”. Aproape că ar suna a comedie amară, dar îmi revine în minte întrebarea: cui folosește?!

 • Să nu cădem în capcana dezbinării, pregătită strategic de cei care-și doresc, din considerente bine fixate, atomizarea societății noastre. „Tot mai multă și tot mai puțină libertate”.

  • Spălarea creierelor și „corectitudinea politică” conduc societatea noastră și lumea în general spre un viitor dramatic.

  • Sighetul nostru se dovedeste foarte unit, alaturi de domnul Codrea si memoria luptei anticomuniste. Cu siguranta Alexandru Florian nu a prevazut asta…

oferta-wise