Actualitate Muzica

Aurelia VIȘOVAN sau Puterea Muzicii (Horia Picu)

image_printPrinteaza

Sunt momente în viaţă când suntem purtaţi, pe calea artelor, de cele mai multe ori pe calea uneia singure, departe de banalul cotidian. Atunci uităm de toate neajunsurile care ne înconjoară, de tot răul care ne-mpresoară ṣi trăim frumos.

Vineri, 7 octombrie 2022, la Şcoala cu Program Suplimentar de Muzică și Arte Plastice din Sighetu Marmaţiei, în sala de spectacole „Monica Chifor″, am trăit un astfel de moment. Unul dintre pianiṣtii de mare valoare ai lumii s-a întors, pentru scurt timp, acasă ṣi ne-a dăruit o oră ṣi ceva de muzică clasică, într-o interpretare sublimă.

Desigur că cititorii acestor rânduri ṣtiu cine este Aurelia VIȘOVAN, pianista care acum predă muzica la nivel universitar în patria compozitorilor Haydn, Mozart, Schubert sau Johann Strauss.

Citez aici doar câteva rânduri din ziarul online „Făclia″ (https://ziarulfaclia.ro), care scria în vara anului 2021: „Miercuri, 9 iunie, 2021, pianista Aurelia Vișovan […] și-a făcut debutul pe scena prestigioasei Musikverein din Viena/Metallener Saal, recital în cadrul programului TastenLauf, […] un program dedicat tinerilor laureați ai mai multor concursuri internaționale. […] Aurelia Vișovan – în prezent profesoară universitară în cadrul catedrei de pian a Universității de Muzică din Nurnberg – a obținut peste 30 de premii internaționale, premii care i-au adus invitații și colaborări de prestigiu″.

Impresionantă naturaleţea cu care pianista ṣtie să se apropie de public prin muzică ṣi prin cuvinte, admirabil zborul neîncetat al mâinilor peste clapele pianului, suavă atingerea perfecţiunii interpretării unor lucrări muzicale de Chopin, Beethoven, Ceaikovski.

Vineri seara, publicul, dacă ar fi fost posibil, ṣi-ar fi ţinut respiraţia, pentru ca sunetele pianului atins magic de Aurelia Viṣovan să pătrundă direct în partea cea mai luminoasă care există în fiecare om.

Aṣ vrea să fiu crezut că nu există mijloc de exprimare în cuvinte, în fraze, pentru a face o cronică a strălucitorului moment muzical trăit la Sighetu Marmaţiei. Spectatorii din sala arhiplină din seara zilei de 07 octombrie 2022 ṣtiu că aṣa este. Ştiu că am dreptate ṣi alţi sigheteni, ṣi alţi iubitori de muzică din lumea întreagă care au mai avut privilegiul să o asculte pe Aurelia Viṣovan.

Aṣ putea confirma că lumea se face, pentru un timp scurt, mai frumoasă când muzica de cea mai bună calitate îi este dăruită. Interpreta pe care am aplaudat-o frenetic într-o seară de octombrie, ţese legături de cultură între Sighetul ei natal ṣi restul lumii.

Imposibil ca informaţia pe care am găsit-o pe https://www.aureliavisovan.com să ne lase indiferenţi. Pe 15 octombrie, la Takamatsu, în Japonia, Aurelia Viṣovan va susţine un recital de pian din lucrările compozitorilor Beethoven, Chopin, Ceaikovski. Apoi merge la Oradea, Bamberg, Nürnberg.

În aṣteptarea viitorului concert în Sighetu Marmaţiei, să mulţumim Aureliei Viṣovan că ne arată ca nimeni altul faţa frumoasă a omenirii!

Horia Picu

 

Foto: Ion Mariș

oferta-wise

4 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Stimate domnule Picu, citind cuvintele dumneavoastra minunate am inteles ca mesajul pe care am dorit sa il transmit publicului Sighetean si-a atins scopul, si asta e cea mai mare rasplata pe care o poate avea un artist! Va multumesc din suflet si multumesc publicului Sighetean, care de atatia ani ma sustine si ma inconjoara cu caldura!

  • Si familia Visovan multumeste domnului profesor Picu pentru cuvintele emotionante din articol, organizatorilor concertului si publicului sighetean care a fost de nota 10 cu steluta !!!

  • Renumita pianista a lumii, tanara Aurelia Visovan, a venit pe lume cu un talent muzical de exceptie, care a impresionat o lume intreaga. Muzica este una din cele mai frumoase manifestari artistice, cea mai apropiata de inima si sufletul omului, care-l incanta si-l lininisteste, in orice situatie s-ar afla. Regretata Monica Chifor a investit multa munca si dragote pentru a o aduce la
    atat de inalte performante, dar a avut dar a avut in cine si i-a produs si dumneaei o mare bucurie si satisfactie. Iti vine sa crezi ca aceasta fetita n-a venit pe lume plangand, ci cantand.
    Prezenta la concertele mari ale lumii, in interpretarea celor mai renumiti compozitori, a adunat mari succese de la unul la altul, de peste tot, multime de aprecieri si premii, date de cei mai mari critici muzicali si muzicieni ai lumii. Cand li privesti deplasarea rapida a degetelor pe claviatura pianului, ai impresia ca dumneaei canta, iar claviatura li transmite extraordinarul repertoriu pe meridianele lumii.
    Este de o deosebita frumusete ca in mod frevent vine „acasa”, de unde a plecat, simtindu-se aici mai bine ca oriunde in lume in timpul concertelor si ca la Nuremberg, unde preda muzica la nivel universitar, la prestigioasa, universitate, vine in mijlocul familiei, care i-a fost dragoste si sprijin pe tot sublimul parcurs, in mijlocul Sighetenilor, care o iubesc atat de mult. Asa a facut si in data de 7 octombrie, unde in sala „Monica Chifor”, a rasplatit publicul sighetean cu un exceptional concert, rasplata a iubirii ce-i poarta.

oferta-wise