Actualitate Interviuri Sport

Andra iubește dansul de pe tabla de șah! [INTERVIU]

image_printPrinteaza

Andra este o adolescentă pasionată de șah. Practică acest sport de aproximativ 8 ani. Este elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național „Dragoș Vodă” pe care-l va părăsi în curând pentru a se îndrepta spre alte zări. Pe parcursul activității sale șahistice a participat la numeroase competiții interne și internaționale cucerind medalii și trofee. Înțeleapta Andra Cîmpean ne răspunde la câteva întrebări legate atât de pasiunea ei, cât și de apropiata despărțire de perioada liceului.

Salut, Sighet!: Un șahist bun își anticipează mișcările. Care sunt țintele tale pentru “partida” postadolescentină?
Andra Cîmpean: Am să ”deschid” partida vieţii cu licenţiere în psihologie la Universitatea de Vest din Timişoara, care mă va ajuta şi în activitatea şahistă. Partea psihologică joacă un rol imens atât în viaţa de zi cu zi, cât şi în jocul de şah. Adesea partida stă doar în mâinile tale, lupta cea mai grea de dus fiind cu propria-ţi persoană. În ”jocul de mijloc” mă aştept să dobândesc titlul internaţional de Mare Maestră a şahului şi o carieră în psihologie criminalistică. Omul modern trebuie să se dezvolte multilateral, aşadar nu mă văd facând o singură facultate. Cum ”finalul” este cea mai importantă fază a partidei de șah, Familia va fi cel mai important factor în viaţa mea.

Salut, Sighet!: Ce materii preferate ai avut în perioada liceului? Care este anul tău preferat?
Andra Cîmpean: În clasa a IX-a mi-a plăcut mult informatica. Era o materie nouă, pe care nu o studiasem în generală. Din păcate, deşi eram la profil mate-info, mi-am dat seama că acordam mai mult timp la alte materii care NU erau de profil şi care îmi ocupau şi puţinul timp care îl aveam după ce veneam de la şcoală şi făceam şah… Acesta a fost unul din motivele pentru care la finalul clasei a XI-a, m-am transferat la profilul uman. În clasa a XII-a, studiind istoria şi geografia în detaliu am ajuns să le iubesc. Pentru mine cel mai frumos an din viaţa de licean a fost clasa a XII-a. Deşi catalogat ca un an stresant de către mulţi elevi, pentru mine a reprezentat o experienţă deosebită. Am trăit momente fericite alături de colegi și profesori, cărora ţin să le mulţumesc din tot sufletul.

Salut, Sighet!: Ai avut timp pentru lectură, pentru pasiunile “nesportive”?
Andra Cîmpean: Da, însă nu pe timpul zilei. Trebuie să recunosc că, în comparație cu şahul, şcoala şi internetul, somnul rămânea pe dinafară de multe ori. Cu greu îmi aduc aminte de zilele în care mă culcam înainte de miezul nopţii. În vacanţă în schimb, când câştigam cele şase ore de şcoală + cele trei de teme, aveam timp să pictez şi să ascult muzică.

Salut, Sighet!: Ai putea schița profilul șahistului de performanță? Care sunt variabilele care îl definesc?
Andra Cîmpean: Pasiune si devotament. Fără pasiune e chin. Nu poţi să stai ore întregi pe zi să faci ceva ce urăşti sau nu consideri atractiv. Munca este reţeta succesului. Munca individuală este cea care face diferenţa.

Salut, Sighet!: Privind în urmă, spre adolescența pe care tocmai o “abandonezi”, cu ce performanțe te lauzi?
Andra Cîmpean: Începând din clasa a V-a am luat Locul I la Olimpiada Judeţeană de Şah şi m-am calificat 8 ani la rând la Olimpiada Naţională. Am fost medaliată la Olimpiada Națională de Șah din 2015, ceea ce mi-a garantat admiterea la facultate încă din clasa a X-a. Am participat la Campionatul Mondial Şcolar de la Iaşi din 2012. Sunt de 7 ori medaliată cu aur la Naţionalele de Juniori pe Echipe, Campioană Naţională a Cluburilor Sportive Şcolare în 2015, medaliată de 4 ori cu argint și de 3 ori cu bronz la C.N. Individuale de Juniori şi fac parte din Lotul Naţional de Junioare. Am reprezentat România la Campionatul Uniunii Europene din Cehia 2013, unde am luat locul VI, Campionatele Mondiale din Emiratele Arabe Unite 2013, Campionatele Mondialele din Grecia 2015, și Europenele Feminine Individuale de Senioare 2016.

Salut, Sighet!: Care ți-e cea mai dragă distincție/medalie obținută și de ce?
Andra Cîmpean: Sunt Candidat de Maestru al Sportului de când aveam 13 ani, distincţie obţinută în urma clasării pe podiumul naţional în 2012. Cea mai dragă medalie a fost primul aur naţional pe echipe. Atunci am învăţat cu adevărat ce înseamnă munca în echipă şi responsabilitatea de căpitan. E adevărat că de atunci am mai luat încă 6 medalii de aur la C.N. Echipe, însa cea din 2011 a avut un „feeling” special.

Salut, Sighet!: Cine te-a antrenat pentru performanță?
Andra Cîmpean: Tatăl meu s-a implicat la început intens, ghidându-mă spre performanţă. În al doilea an de participare la naţionale am cucerit două medalii, calificându-mă la Campionatul Uniunii Europene din Malenovice – Cehia. După aceea dl. antrenor Maestru Internațional la Șah, Ardelean George-Cătălin, mi-a continuat dezvoltarea şahistă. Am rămas în topul junioarelor din România, am reprezentat cu mândrie România la Campionatele Mondiale şi ţin să-i mulţumesc în mod special pentru timpul acordat în dezvoltarea mea şahistă. Recent, am început să lucrez cu un mare maestru din străinătate.

Salut, Sighet!: Pe la ce cluburi ai trecut până acum? La ce club ești legitimată în prezent?
Andra Cîmpean: Am fost pe la multe cluburi. M-am legitimat la Sighet apoi la scurtă vreme m-am transferat la CSM Baia-Mare unde am jucat în divizia A feminină, apoi au venit anii sub CS Partyum Marghita unde am adus primele medalii naţionale. Sub LPS Satu-Mare am devenit campioană naţională a Cluburilor Sportive Școlare în 2015 şi multiplă medaliată la Campionatele Naționale de Juniori. La CS Apollo Satu-Mare am jucat în Divizia B, Divizia A și Superliga Masculină (cea mai înaltă divizie în România). Clubul actual la care sunt legitimată este CSU Universitatea de Vest Timişoara. Sper să-l reprezint cu mândrie şi să aduc multe rezultate bune.

Salut, Sighet!: Cu ce alt sport ai schimba șahul?
Andra Cîmpean: Deşi este foarte obositor îmi place foarte mult şi nu l-aş înlocui cu nimic. Dacă ar fi să practic alt sport pe lângă şah, aş juca tenis de masă sau badminton.

Salut, Sighet!: Ce deschidere preferată ai în șah?
Andra Cîmpean: Deschiderile le pregătesc în funcţie de adversar şi stilul lui de joc, dar, în general, cu o mutare care să mă lase să-mi expun „agresivitatea”.

Salut, Sighet!: Care este maestrul de șah care ți-a atras atenția și pe care l-ai luat drept model și de ce?
Andra Cîmpean: Primul Mare Maestru care m-a impresionat a fost Veselin Topalov. Deşi era deja un jucător consacrat, nu înceta să surprindă, să improvizeze. Era foarte muncitor, venea cu multe noutăţi teoretice şi puteai să vezi pasiunea și implicarea sa. Totodată, am avut ocazia să fiu colegă de echipă cu Andriy Baryshpolets, Mare Maestru ucrainean, alături de care am văzut ce înseamnă seriozitatea, adevărata pregătire şi uşurinţa cu care „nenorocea” alţi maeştri ai sportului. Victoriile sale păreau fără efort şi foate rapide. Era pilonul de bază al echipei. Am înțeles atunci că este vorba de o cunoaştere superioară a fenomenului şahist. Am avut ocazia să joc câteva meciuri amicale cu el şi a demonstrat că un campion adevărat este şi un om extraordinar. A oferit sfaturi cu mare plăcere și se vedea devotamentul său pentru şah.

Salut, Sighet!: Cum te-ai “înțeles” cu sponsorii/finanțatorii?
Andra Cîmpean: Cu părinţii mă înteleg bine :))). Au fost primii sponsori la competiţiile mele şi nu se opresc nici acum din sprijinirea mea constantă. Odată cu performanţele apărute am primit sprijin şi de la cluburile la care eram legitimată sau de la Consiliul Judeţean care m-a ajutat cu deplasările la Campionatele Mondiale, mulţumită preşedintelui C.J. Zetea Gabriel.

Salut, Sighet!: Dă-ne o definiție a șahului pe înțelesul… majorității.
Andra Cîmpean: De ani întregi mă gândesc ce este şahul în sine şi ce înseamnă şahul pentru mine. Nu cred că pot sintetiza în doar câteva rânduri măiestria acestui joc. Am să încerc să-l descriu prin câteva cuvinte cheie: ambiţie, toleranţă, lacrimi, zâmbete, extaz, depresii, dureri de dinţi de la prea multa încordare… toate se întamplă, trebuie să ştii cum să le gestionezi. Şahul este un joc de coordonare, concentrare, strategie, creativitate, bazat atât pe cunoştinţe cât şi pe instinct, unde factorul psihologic are şi el un rol important.

Salut, Sighet!: Unde poţi folosi cunoştinţele şahiste în viaţa de zi cu zi?
Andra Cimpean: În opinia mea, şahul este viaţa însăşi. Eşti pus mereu în faţa deciziilor şi ai diferite modalităţi de abordare. Totul se află în mâinile tale şi tu eşti cel care controlează destinul acestui joc. Studiind ore întregi, înveţi cum să ”înveţi”, cum să extragi ceea ce este important dintr-o carte de 500 de pagini, cum să utilizezi poziţiile învăţate din cărţi şi să le aplici într-o partidă. Toate aceste deprinderi se învaţă şi pot fi transpuse şi în viaţa reală. Şahul m-a ajutat enorm la capitolul memorie și atenţie. În şah înveţi să pierzi. Viaţa este plina de urcuşuri şi coborâşuri, iar momentele cele mai grele necesită multă răbdare, iar şahul asta ne învaţă.

Salut, Sighet!: Cum își petrece timpul liber un șahist… serios?
Andra Cîmpean: Ştiţi ce face un şahist…”serios” în timpul liber? Joacă şah ! :)) În vacanţă îmi petrec timpul liber uitându-mă la filme și anime, citind manga și ascultând muzică. O altă pasiune de a mea este pictura. Adesea mă relaxez desenând. Iubesc să urmăresc documentare şi tot ce este legat de cultura generală. Îmi place să călătoresc şi îmi doresc să vizitez cât mai multe ţări.

Salut, Sighet!: Tu ești o veterană a șahului. Ce sfaturi ai da copiilor care se îndreaptă spre acest sport al minții?
Andra Cîmpean: Veterană… a sosit şi vremea asta. Pot să spun că am văzut multe la ”viața mea de şahist”. Am fost pusă atât de des în situaţii în care trebuia să iau decizii, încât mă opresc şi înainte să beau apă şi mă întreb dacă este bine sau nu… :)) Sfaturi… am citit şi am primit multe. Mulţi se conformează, mulţi nu, însă un lucru e sigur: dacă vrei să faci performanţă în şah, în orice domeniu, trebuie să te dedici în totalitate. Vrând să împaci şcoala, prietenii şi pasiunile, mai renunţi la somn din când în când. 🙂 Sfatul meu pentru tineri este să facă ceva de performanţă, nu doar şah, orice… să vadă ce implică performanţa, să înțeleagă ce înseamnă munca. Munca individuală este atuul cel mai important, aşadar dacă vă îndreptaţi spre acest sport, pregătiţi-vă de multe ore de muncă. Satisfacţiile nu vor întarzia să apară.

Salut, Sighet!: Șah-mat în câte mutări?
Andra Cîmpean: În opinia mea, jucătorul de performanţă nu este acela care te bate în doar câteva mutări, este acela care bate un amator 100 din 100 fără să depună efort. Asta am găsit eu fascinant la marii maeștri.

Salut, Sighet!: Ce înseamnă Sighetul pentru tine?
Andra Cîmpean: Nicăieri nu e ca acasă! Am vizitat multe ţări şi am văzut zeci de oraşe, însă locul unde m-am născut mă atrage într-un mod aparte. Mă bucuram nespus de mult când oameni din alte oraşe sau alte ţări spuneau că au fost la Sighet şi le-a plăcut. Sunt mândră că sunt Sigheteancă!

Salut, Sighet!: Mulțumim, Andra! Baftă, baftă, baftă și multe deschideri fericite în viață!
Andra Cîmpean: Mulţumesc mult, am să încerc să profit de ele şi să duc „partida” la un bun sfârşit! 😉

Brîndușa Oanță & Ion Mariș

oferta-wise
oferta-wise