Actualitate Social

Anul adevărului! Primarul Sighetului evaluează starea… administrației! (autor, Ion Mariș)

image_printPrinteaza

După un an de activitate în administrația publică locală a Edilului „Șef”, avem ocazia să intrăm în câteva detalii care ne vor convinge (sau nu?) că Primarul Sighetului și-a făcut datoria și vom putea trage câteva concluzii vizavi de activitatea prestată până în acest moment.
Vă invit, stimați sigheteni, să analizați concretețea răspunsurilor la întrebări și să ne spuneți ce „notă” primește de la dvs. intervievatul meu.

Ion Mariș: În campania electorală v-ați propus proiecte „spectaculoase” și cu repercusiuni pozitive pentru populație. Ce nu ați reușit să „implementați” din ce v-ați propus și… oare veți reuși până la finalul acestui mandat?
Vasile Moldovan: Nu pot spune că mi-am propus proiecte spectaculoase pentru Sighet și sigheteni. Mi-am dorit și îmi doresc normalitate, să avem un oraș civilizat, curat și sigur. În campania electorală, împreună cu echipa de consilieri, am gândit zece direcții de dezvoltare a orașului, cu repercusiuni pozitive pentru populație, așa cum spuneți și dumneavoastră. Chiar dacă nu am reușit în primul an de mandat să implementez tot ce mi-am propus, continui să cred că se poate, cu toate obstacolele ce-mi apar în cale. Îmi doresc și ne dorim o Primărie funcțională. Nu am reușit în primul an de mandat să îndeplinesc acest obiectiv asumat și încă sunt în căutarea unei soluții. Sunt sigur că până la sfârșitul mandatului multe din proiectele propuse vor prinde contur.

Ion Mariș: De ce credeți că nu ați reușit să impuneți/ finalizați multe dintre proiectele pe care vi le-ați propus?
Vasile Moldovan: Sunt mai mulți factori, începând cu instabilitatea din cadrul Consiliului Local, lipsa liniilor de finanțare din fonduri, europene, guvernamentale sau județene, aprobarea târzie a bugetului local (sfârșitul lunii aprilie), situația juridică neclarificată a multora dintre obiectivele cuprinse în proiectele de investiții și lista ar putea continua.

Ion Mariș: Vi se pare normal ca aproximativ 60 % din bugetul orașului să meargă pe salarii? Și, dacă răspundeți „nu”, ce se poate face concret și în timp real pentru a crește partea investițională din buget?
Vasile Moldovan: Nu mi se pare normal dar să nu uităm că salariile au fost majorate substanțial în anul 2018, în timp ce cuantumul taxelor și impozitelor a rămas la nivelul anului 2006, fiind actualizat doar cu rata de inflație. De asemenea, trebuie să avem în vedere faptul că drepturile salariale ale angajaților din cadrul Spitatului Municipal, care nu sunt deloc de neglijat, doar tranzitează bugetul local, dar nu sunt suportate din acest buget.
Pentru a crește partea investițională soluția o reprezintă atragerea de fonduri prin proiecte ambițioase, serioase și viabile. Avem în derulare câteva proiecte pe care le-am enumerat și la prezentarea raportului de activitate după un an de mandat, care însumează câteva zeci de milioane de Euro, am depus cereri de finanțare pentru drumuri și podurile Abator și Pușcapor în cadrul programului „Anghel Saligny” dar sunt conștient că trebuie să muncim mai mult și să pregătim proiecte ce vor putea primi finanțare prin PNRR, POR, CNI și nu trebuie să neglijăm nici proiectele transfron-taliere.

Ion Mariș: Cum se poate „armoniza” relația dvs. cu viceprimarul Sighetului?
Vasile Moldovan: Fiecare trebuie să-și cunoască și să-și asume poziția pe care o ocupă vremelnic. Activitatea noastră în cadrul Primăriei este stabilită de Codul Administrativ, viceprimarul aflându-se în subordinea primarului. Atâta vreme cât singurul scop al viceprimarului este denigrarea, sabotarea și jignirea primarului nu putem vorbi despre o „armonizare” a relațiilor. Pe lângă „primăria paralelă”- Urbana a mai apărut și „primaria perpendiculară”- viceprimarul, după cum spunea un șugubăț.

Ion Mariș: Aveți ceva ce vă reproșați din activitatea dvs în adminstrația publică din anul scurs până acum?
Vasile Moldovan: Nu am timp de reproșuri, mergem mai departe. În administrație fiecare zi e o nouă provocare.

Ion Mariș: Spuneți-mi vă rog un proiect de hotărâre pe care l-ați inițiat și l-ați… trecut/ implementat cu succes!
Vasile Moldovan: Prioritatea pentru mine o constituie infrastructura rutieră. Suntem deficitari, chiar repetenți la acest capitol, dar se poate. Reabilitarea străzilor Avram Iancu și Rodnei pot fi trecute la capitolul succese, urmează str. Mihai Eminescu, Iuliu Maniu, Dobrogeanu Gherea, investiții care au fost bugetate și alte străzi ce vor fi cuprinse în bugetul anului viitor.

Ion Mariș: Dați-mi vă rog un exemplu de proiect pe care l-ați propus și a fost – nejustificat – respins.
Vasile Moldovan: Trecerea Urbana în cadrul aparatului de specialitate al Primarului, ca Direcție de Patrimoniu.

Ion Mariș: Cum ați caracteriza relația dvs cu propriii consilieri? Sunt… „ascultători”?…. „creativi”?…
Vasile Moldovan: Dacă vă referiți la consilierii locali care au candidat pe listele alianței Coaliția pentru Maramureș, nu putem vorbii de proprii mei consilieri. Aceștia sunt membri în Consiliul Local, nu sunt dependenți de Primar, le respect atitudinea și poziționarea în cadrul ședintelor și consider că sunt un exemplu de urmat și pentru ceilalți consilieri locali.

Ion Mariș: Ce veți face, ce măsuri veți lua, pentru a genera venituri mult mai mari la bugetul local?
Vasile Moldovan: Am vorbit despre atragerea de fonduri europene, transfrontaliere, guvernamentale, norvegiene, etc.

Ion Mariș: Pe termen scurt – adică un an – ce proiect/e, în care credeți mult, veți susține pentru adoptare/ asumare în Consiliul Local?
Vasile Moldovan: Reabilitarea pieței agro-alimentare, reabilitarea unor clădiri emblematice, cum ar fi Sala „Viorel Costin”, Casa Ioan Mihali de Apșa, Policlinica Veche, Cinematograful, crearea de noi zone pietonale, digitalizarea primăriei și ar mai fi.

Ion Mariș: Cât s-a „consumat” până acum, ce procent, din bugetul local pentru investiții? De ce nu ați „consumat” integral bugetul alocat pentru investiții?
Vasile Moldovan: Circa 60 % din bugetul pentru investițiile din acest an a fost consumat, motivul pentru care nu a fost consumat întreg bugetul s-a datorat aprobării bugetului la data de 28 aprilie 2021, probleme cu întabularea unor obiective, întocmirea unor documentații cu întârziere, procedurile de licitație.

Ion Mariș: Credeți că veți reuși să „soluționați” reorganizarea URBANA și în ce mod?
Vasile Moldovan: În vreun fel sau altul o reorganizare la Urbana va avea loc, de rezultatul final sunt răspunzători consilierii locali.

Ion Mariș: Personalul din primărie este corect dimensionat? Angajările pe care le-ați propus/ aprobat în anul pe care l-ați „bifat” sunt… justificate?
Vasile Moldovan: Numărul angajaților din primărie este cu mult sub limita maximă admisă pentru o localitate de nivelul municipiului nostru. Consider că posturile pe care le-am propus sunt justificate, acum sunt în procedură de concurs șapte posturi și sper să fie ocupate de oameni profesioniși, onești, care-și iubesc orașul.

Ion Mariș: La nivel național, guvernamental, se pare că s-au fixat bazele înțelegerii între PNL și PSD. Credeți că acest aspect va schimba/ reconfigura colaborarea dintre Primar – Viceprimar și implicit între consilieri?
Vasile Moldovan: Rămâne de văzut, importat este acum să avem o guvernare stabilă.

Ion Mariș: Vă considerați eligibil pentru a candida pentru un nou mandat în administrație? Considerați că ați convins sighetenii să vă voteze pentru un nou mandat?
Vasile Moldovan: Este prea devreme pentru a mă gândi la ce se va întâmpla peste trei ani. Îmi doresc să pot implementa cât mai multe dintre proiectele propuse, faptele să vorbească.

Ion Mariș: Ce le puteți – sincer! – promite sighetenilor pentru următorii trei ani vizavi de bunul mers al administrației sighetene?
Vasile Moldovan: Transparență, seriozitate, muncă. Totul pentru Sighet și sigheteni.

Ion Mariș: Mulțumesc mult pentru timpul alocat acestui interviu și succes în continuare!
Vasile Moldovan: Și eu vă mulțumesc! Multă sănătate tuturor!

Ion Mariș

oferta-wise

2 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată.

oferta-wise