Actualitate Cultură

Asociația Firul Vieții din Sighet: omagiu înaintașilor!

image_printPrinteaza

Cu o zi mai devreme decât ziua Luminațiilor, Ziua Morților sau Ziua Tuturor Sfinților (01 noiembrie), reprezentanții Asociației Firul Vieții (constituită la începutul acestui an) au trecut ieri, 31 octombrie 2020, prin Cimitirul Central al Sighetului pentru a depune coroane de flori la mormintele unor personalități  remarcabile ale Maramureșului.

Un obiectiv important al Asociației Firul Vieții este „identificarea, protejarea și îngrijirea mormintelor și monumentelor funerare aparținând unor personalități marcante ale Maramureșului, înhumate în cimitirele Sighetului sau în alte localități din țară sau străinătate și cinstirea memoriei acestora prin diverse manifestări specifice (medalioane, simpozioane, diverse expoziții comemorative, editarea sau reeditarea unor lucrări etc.)”.

O parte dintre membrii Asociației  (Ioan Ardeleanu Pruncu – președinte, Rodica Gheorghiu, Alexandru Țiplea, Vasile Hotico, Marius Vișovan, Ion Mariș) au participat la depunerea de coroane de flori la mormintele lui Simion Balea de Ieud (1863 – 1938), fost deputat și senator de Maramureș în Parlamentul României interbelice, dr. Ioan Mihalyi de Apșa (1844 – 1914), membru corespondent al Academiei Române, autorul celebrei lucrări „Diplome maramureșene din secolul al XIV – lea și al XV – lea” și dr. Titu Doroș (1880 – 1934), redactor al „Sfatului”, prima gazetă românească din Maramureș apărută la sfârșitul anului 1918.

Această primă activitate va fi urmată, până la sfârșitul anului, de alte acțiuni care vor contribui la păstrarea, conservarea și promovarea patrimoniului cultural al Maramureșului.

 

Salut, Sighet!

Foto: Ion Mariș

oferta-wise

6 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 • Mulțumim lui Dumnezeu pentru că prin „Firul vieții” se țes deja proiecte de suflet și constiință. Ai noștri Mari Oameni sa continue a lucra in cer pentru tara.
  Toată recunoștința noastra, Dna.Melania Ritiu și R.Biltiu

  • Comentariu la comentariu: Mulțumim distinselor Doamne (din București):
   1. Melania Rițiu, nepoata părintelui SIMION BALEA, Președintele Marii Adunări de la 22 Noiembrie 1918, în care s-a votat Unirea Maramureșului cu Țara și fost Senator în primul Parlament al României Mari. Peste câteva zile Doamna Melania va împlini 95 de ani. Asociația „FIRUL VIEȚII” îi urează multă sănătate și cât mai mulți ani înainte.
   2. Raluca Bilțiu-Dăncuș, din marea familie Bilțiu-Dăncuș, este unul dintre cei mai cunoscuți pictori-restauratori de pictură religioasă din țara noastră. Acum câțiva ani a restaurat pictura din Biserica noastră, de pe str. Dragoș Vodă, realizată în 1927 de Traian Bilțiu – Dăncuș.
   Asociația „FIRUL VIEȚII” le mulțumește amândurora și le urează multă sănătate. I.A.Pruncu

   • Dumneata, de pildă, cam ce „lucrezi (concret) aici pe pământ pentru Țară”, că poate te ajutăm și noi?

oferta-wise