Porumbei voiajori, crescuţi şi antrenaţi pentru zboruri lungi, îngrijiţi şi iubiţi de oameni. Răbdare şi timp dedicat lor, mult timp… Pasiune şi o viaţă trăită frumos.
Se întâmplă şi la Sighetu Marmaţiei ca pasiunea aceasta pentru porumbeii călători să ocupe un loc important în viaţa unor concitadini. Merită să le cunoastem mai îndeaproape pasiunea, performanţele.
Am fost invitat de columbofilul Csiszar Iosif, de mulţi ani un apropiat al familiei, la festivitatea de premiere organizată de Clubul Sportiv Columbofil „Marmaţia”, pe data de 18 noiembrie 2023. Domnul Csiszar, care de fiecare dată când îl întâlnesc, îmi spune ceva şi despre porumbeii lui şi performanţele lor, mi-a oferit câteva date suplimentare pe care le consemnez aici.
La festivitatea organizată de CSC „Marmaţia” şi găzduită impecabil de restaurantul „Flamingo”, s-au acordat peste 70 de cupe, pe categorii: sosirea porumbeilor, crescător de porumbei, norme şi general.
Desigur, trebuie câteva clarificări deja, pentru că nu multă lume se pricepe la ce înseamnă zborul blândelor înaripate şi performanţele lor absolut admirabile.
Norme: viteza cu care se parcurge o distanţă. Variază între 100 şi 300 km. De exemplu, între Carei şi Sighetu Marmaţiei, pe şosea sunt 135 km. Un porumbel găseşte o cale aeriană -numai de el ştiută! – de doar 105 km, dar nu calea cea mai scurtă între cele două localităţi e neapărat cea aleasă de porumbei. Ei au o capacitate de orientare şi de adaptare la codiţiile de zbor, la geografia fizică a locului, pe care deocamdată omul mai mult le admiră şi le intuieşte decât să le înţeleagă.
General: sunt 5 etape, 2 de viteză, 2 de demifond (300 km – 500 km) şi una de fond, de peste 500 km.
Clubul din Sighet a obţinut 51 de norme naţionale la categoria viteză şi general, cu clasări pe locurile 10, 23, 44, 53. Locurile sunt obţinute la nivel de ţară, în competiţie deci cu multe alte cluburi ale columbofililor!
Cele mai bune rezultate (materializate în cupe) au fost obţinute de domnii: Ardelean Gheorghe, Csiszar Iosif, Costin Petre şi de preşedintele clubului sighetean, Ardelean Team.
Clubul Columbofililor „Marmaţia” participă la concursuri împreună cu reprezentanţii Clubului Columbofil Bistriţa-Năsăud, colaborarea fiind foarte bună şi de durată.
Tot de la domnul Csiszar Iosif ştiu că în cadrul CSC „Marmaţia” este responsabil cu ciparea porumbeilor. Unui porumbel voiajor inelul i se pune la picior când are 6-7 zile, iar cip-ul se schimbă anual. Responsabil cu întocmirea clasamentelor este Csiszar Attila.
Porumbeii voiajori…, aceste păsări care pot atinge viteza de 70 km/h şi parcurge într-o zi 900 km!… (sursa: https://linistesiodihna.wordpress.com/2014/02/23/intreaba-porumbeii-si-te-vor-invata/). Oamenii au scris poezii despre ei. Una, în stil „haiku” scrisă de Mihail Mataringa cred că ne poate face să privim altfel un porumbel cu inel la picior, care, cine ştie de unde plecat, se plimbă printre oameni:
„În vârf de catarg/ Un porumbel voiajor/ Odihnindu-se”.
Horia Picu
In anii ’70 auzeam prin oras de un domn Hozas care avea un porumbel „campion mondial”. Nu stiu daca informatia era riguroasa dar aceasta pasiune exista in Sighet, da !