Actualitate Știri

CNDV își promovează absolvenții de valoare

image_printPrinteaza

Echipa Euroscola 2019 a Colegiului Național „Dragoș Vodă” din Sighetu Marmației s-a înscris la ediția a XII-a a concursului național pentru liceeni EUROSCOLA lansat de Biroul Parlamentului European în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale, concurs care se desfășoară în acest an școlar sub titlul generic „Educația schimbă vieți”.

Cei 18 elevi din clasele IX-XI, coordonați de doamnele profesoare Luminița Colopelnic și Cornelia Hotea, au avut de ales o personalitate a cărei poveste de succes să fie promovată în școli și în mass-media în scopul sublinierii rolului educației și a importanței învățării unei meserii atât pentru dezvoltarea personală cât și pentru bunăstarea comunității.

Din mulțimea de personalități, elevii s-au oprit la prof. dr. Mihai Dăncuș, muzeograf, scriitor și publicist, profesor de vocație, director de muzeu, cercetător în domeniul culturii și civilizației tradiționale, un exemplu elocvent pentru proiectul „Prin tradiție și educație spre autenticitate și bunăstare”.

Așa cum singur recunoaște în interviul acordat în cadrul proiectului, Mihai Dăncuș este rezultatul educației sale ca autodidact, al educației școlare, al familiei, dar și al societății deoarece s-a lăsat atins în mod constant de valorile societății întregindu-se ca personalitate. Părinții pe care i-a ascultat, accentul pus pe educație în orice împrejurări, meseria pe care a îmbrățișat-o, partenera de viață pe care a ales-o așa încât să îi înțeleagă idealul, ambiția, dragostea pentru tradiții, pentru autentic și frumos, pentru oameni și locuri, totul s-a aranjat perfect în creionarea unui destin unic, impresionant, căruia îi rămânem recunoscători: a salvat o parte importantă din istoria noastră, a Maramureșului, a neamului românesc. A salvat de la degradare comorile, valorile și bogăția spirituală, îndeplinindu-și cu sârguință și sfințenie profesia la care a fost chemat.

De ce Mihai Dăncuș? Pentru că CNDV, la ceas de centenar, se mândrește cu absolvenții care i-au adus faimă în țară și peste hotare. Dar aceștia sunt o mulțime …. Și totuși de ce Mihai Dăncuș la Euroscola? Pentru lecția importantă de viață pe care ne-a dat-o: educația schimbă vieți. Te scoate din foamete, din situații de criză, din anonimat și te pune la un loc de cinste.

Mai multe despre activitățile proiectului găsiti pe site-ul: CNDV-Euroscola 2019.

N.R.: CNDV a mai participat la concursul EUROSCOLA în anii școlari 2012-2013, respectiv 2015-2016, ajungând la etapa internațională de la Parlamentul European din Strasbourg.

Daria Nicola COLOPELNIC,
clasa a IX-a B, CNDV
#EuroscolaRO2019

oferta-wise

1 Comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată.

  • O initiativa frumoasa, laudabila si cu perspective. E bine sa nu ne inchistam doar in prezent, ci sa privim critic si trecutul, cu bunele si relele lui, pentru ca le contine pe toate. Sa facem corectii pentru ce n-a fost bine in trecut si sa le asociem cu reusitele frumoase, de urmat, pe care sa le unim in proiecte asociate cu cerintele prezentului si cu perspectivele de viitor si numai astfel, cele trei „dimensiuni” ale timpului, se vor uni in concretizarea unei trairiri demne, utile si frumoase, de maretie si moralitate.
    Ati ales un model exceptional, pe care-l puteti explora in atat de bogata si meritoriere activitate, in foarte multe domenii, care a ridicat prestigiul Maramuresului atat de sus, acolo unde ii este locul, curatindu-l de falsurile, degradarile si josniciile ce i le-a adus istoria timpurilor.
    In mod sigur, veti aborda in mod cuprinzator aceasta initiativa si veti aduce si alte personaji din trecut sau prezent, a caror activitate este de mandrie si maretie nationala, binele tuturor fiind pentru acestia obiectivul central si nu grija meschina doar pentru ei, pentru un grup, pentru un partid, nume care s-a golit cu totul de continut. Va doresc mult si spornic succes.

oferta-wise