Actualitate Cultură

Comorile Sighetului – detalii remarcabile de arhitectură

image_printPrinteaza

Două „detalii” splendide – aparținând unor clădiri reprezentative pentru centrul vechi al Sighetului – cariatidele și balconul rotund (“Casa de pe colț”), sunt alte suficiente argumente să îndrăgim orașul nostru și, mai ales, să ne dorim să-l vedem în haine noi!

În câteva zile se va încheia starea de urgență, sighetenii vor putea ieși prin oraș (evident, atenți la… distanțarea socială), pentru rezolvarea problemelor curente. Dacă veți trece pe lângă cele două clădiri de patrimoniu, priviți-le cu atenție și bucurați-vă de frumusețea… detaliilor!

Sunt binevenite completările cititorilor la această fotografie.

Salut, Sighet!

oferta-wise

3 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Nerăbdarea creste cu zi ce trece si se apropie 15 mai, ziua cand voi fi in libertate, cred, dupa 2 luni de arest fortat! Dacă timpul va tine cu noi, voi ieși sa revăd centrul vechi al Sighetului, sper sa arate mai îngrijit, administrația orașului a avut timp berechet sa-l reamenajeze, sa-l asfalteze, sa-i traseze căile de rulare si parcare, sa sadeasca flori si iarbă peste tot, sa puna banci in parc, sa duca de acolo coteturile, sa zugraveasca si tencuiasca darapanaturile, sa ne fi creat o nouă atmosferă pe cand vom ieși! Suntem dornici sa-l revedem, suntem convinși că arată mult mai frumos… sau poate ma înșel, sau am pretenții prea mari! După mine nu este pretenție, este normalitatea care ar trebui sa fie, un oras cu renume, evocat in cantece, trebuie sa „rupa gura targului”, sa se prezinte ca la carte, ca doar este al nostru, si sper ca in ceasul al doisprezecelea s-a trezit si administratia din somnul de 4 ani si s-a pus pe treaba! Oare visez? Ma voi convinge in 15 mai!

  • Sighetul are multime de comori, comori reprezentate atat prin ingeniozitatea arhitecturala a vremilor, dar, mai ales, prin Istoria ce o reprezinta. In mod evident, in istoria lor nu pot inerveni virusi distrugatori, de nici un fel, pentru ca istoria tine de trecut si trecutului nu i se poate lua nimc din ceea ce are si i se pot doar adauga altele, sosite din viitor, prin portita prezentului. Exista insa virusii periculosi ai nepasarii, care le degradeaza, le demoleaza, in asociere si cu uzura implacabila a timpului,care, cu o atentie si ingrijire continua, se poate lungi si prelungi peste peste timp, un timp istoric, peste foarte mult generatii. Asa este si cu cele doua imobile prezentate si cat de multe mai sunt, cum este si faimosul Palat al Culturii, parca dislocat cu totul de la locul lui (pana cand ?!), cu imobilele de la Gradina Morii si cu atatea alte imobile reprezentative din istoria si geografia orasului, a judetului si a tarii. Se poate face o conservare a lor, prin inscrisuri oferite de cei ce le cunosc, sau prin cele luate din documentatiile existente. Nu cred ca, in aceasta perioada, administratia locala sa-si fi iesit din naravurile vremilor, avand acuma si altele pe cap si, probabil, vom regasi vechea lor stare, eventual cu nesemnificative modificari. Ne vom bucura de ele asa cum sunt, fiind acum ajutati si de iesirea pe afara, dupa o asa lunga asteptare. Altfel, in acelas spirit conservator, vom ajunge ca in oprirea noastra, intr-un anumit loc, sa pronuntam : a fost odata…Cu felicitari si multumiri pentru initiativa, prof. Gh. Barcan, iubitor al Sighetului.

oferta-wise