Deși un oraș relativ mic, Sighetul „ascunde” încă destule comori. Vom încerca să le (re)descoperim împreună, pentru ca fiecare locuitor – în cunoștință de cauză – să poată evalua resursele arhitecturale din orașul nostru.
Azi vom „intra” în singura Sinagogă rămasă – dintre cele opt existente în perioada interbelică în orașul nostru, Sinagoga Sefardă, construită la începutul secolului XX (finalizată în anul 1902). Sinagoga Sefardă (Wisnitzer Kloiz, Vijnitz Kloiz) a fost construită cu sprijinul familiei Kahan, una dintre familiile foarte bogate din Sighet.
În ultimele săptămâni a fost finalizată o nouă sinagogă (ortodoxă), construită în zona fostei Băi Comunale (de fapt fosta baie rituală), în apropierea locației fostei Sinagogi Mari din Sighet.
Scurt metrajul a fost realizat de Green Valley Films (Peter Lengyel & Ion Mariș).
Salut, Sighet!
În copilărie,pe la varsta de 9-10 ani, am vizitat si eu interiorul sinagogii sefarde, m-a dus un coleg de clasa, evreu! Aveam multi colegi evrei, doi dintre ei chiar mi-au fost prieteni buni! Pe unul dintre ei il chema Vizer, statea undeva pe langa vechea autogara pe strada Bogdan Voda, imediat dupa pompieri. Acesta m-a dus sa vizitez interiorul sinagogii, nu era voie, cu teama am intrat înăuntru si am ramas uimit de ce am vazut, credeam ca are interiorul ca o biserica, dar nu a fost așa! De atunci nu am mai fost in interior, dar am admirat-o de afara, este o clădire frumoasa, reprezentativa pentru populația ebraică si pentru ceilalti sigheteni, are secretul ei, multi dintre noi, din alte etnii, nu am fost niciodată înăuntru, cred ca sunt curioși! Nu stiu daca se poate vizita si interiorul, este interesant aranjamentul si obiectele de cult!
Ideea de a prezenta cateva din comorile arhitecturale sighetene este binevenită, mai cunoastem si recunoaștem ,,bijuteriile” orasului, bijuterii care se păstrează si ne amintesc de istoria Sighetului si ce a mai ramas frumos din el! Felicitări!