Actualitate Cultură

Comunitatea evreilor din Ariniș

image_printPrinteaza

În localitatea Ariniș evreii au fost înregistrați pentru prima dată în anul 1850, atunci în localitate trăiau șase evrei. În anul 1900 trăiau 63 de evrei, iar cei mai mulți evrei care au trăit în Ariniș a fost în anul 1930, atunci 99 de persoane s-au declarat evrei.

Samuel Weinberger, evreu din Ariniș, a fost ales în anul 1923 în comitetul executiv al mișcării sioniste din regiune.

Între anii 1925 și 1938 fabrica de spirt a evreului Vilmos Wohlberg din Ariniș era un angajator important din zona Codrului. Wohlberg deținea un telefon și un radio, o raritate pentru acele vremuri

Înainte de Holocaust în Ariniș majoritatea dintre evrei trăiau în condiții bune pentru acele vremuri. Elias Friedmann era moșier, Abraham Frenke deținea o moară, Jeno și Kalman Grosz erau croitori, Jozsef și Bernat Lax dețineau măcelăria.

Magazinul mixt și birtul era deținut de Sandor Braun, iar Samuel Weinberger deținea o băcănie.
O comunitate mică, dar extrem de activă în economia zonei Codrului. În primăvara lui 1944 totul se termină brusc!

Evreii din zonă sunt duși în ghetoul din Cehei, unde sunt bătuți zilnic, înfometați, iar într-un final urcați pe trenurile care duceau spre Auschwitz.

Evreii din Ariniș au fost uciși la scurt timp după ce au ajuns în Auschwitz. Azi în comuna Ariniș nu mai trăiește nici un evreu.

Comunicat de presă
Asociația Maramureș Heritage

oferta-wise

1 Comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată.

  • Cata oroare a putut semana rautatea fara limite a lui Hitler! Am citit cu ani in urma romanul „Cuptoarele lui Hitler” si m-a indurerat profund! Noi am trait aici intotdeauna in buna vecinatate si prietenie cu toate natiile, am preluat acest lucru de la parinti si l-am perpetuat. Taticul meu, Dumnezeu sa-l odihneasca, avea foarte multi prieteni evrei si vorbea perfect limba idis.

oferta-wise