Actualitate Cultură Știri

Comunitatea teritorială Slatina (Solotvino) are peste 35 de mii de locuitori (autor, Florentin Năsui)

image_printPrinteaza

În urma reformei administrativ teritoriale din Ucraina, orăşelul Slatina (Solotvino) de pe malul drept al Tisei devine reşedinţa comunităţii teritoriale (CT) cu acelaşi nume. Alegerile locale din Ucraina (25 octombrie) se vor face pe noua structură administrativă . Din cele 13 raioane ale regiunii vecine Transcarpatia au rămas 6 macro raioane: Ujgorod, Muncaci,Vinogradov, Hust, Teceu şi Rahău. Peste 35 de mii de români maramureşeni trăiesc majoritar în 13 aşezări mici sau mari din zonele Teceu şi Rahău.
C. T. Slatina (Solotvino) are în componenţă 12 din cele 13 comunităţi româneşti din dreapta Tisei, din macroraionul Teceu: localităţile Slatina (25 la sută dintre locuitori sunt etnici maghiari, iar pe frontispiciul Primăriei sunt arborate drapelele naţionale ale Ucrainei, României şi Ungariei), Apşa de Jos, Apşa de Mijloc, Biserica Albă, Topcina, Strîmtura. Toate aceste localităţi au primari români. Cea mai îndepărtată aşezare se află la 30 de km de Slatina. Tot la atâţia km se situează şi cei aproape o mie de români din pitorescul sat Plăiuţ, ce a aparţinut de Apşa de Mijloc, dar din 1973 a trecut în administrarea comunei Vodiţa (Apşiţa), populată de ucraineni. Satul Plăiuț este situat în macroraionul Rahău, care intră în componenţa CT Bocicoiul Mare.
Ca o paranteză: la 10 km în amonte de Slatina şi Sighetu Marmaţiei, Bocicoiul Mare (comună locuită odinioară de ucraineni, maghiari, români şi evrei) se întindea pe ambele maluri ale Tisei. După Al Doilea Război Mondial, Tisa a devenit râu de frontieră, iar mai bine de jumătate din localitate a rămas pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice (azi, Ucraina). Născut în 1928 la Sighet, laureatul Premiului Nobel pentru Pace, scriitorul Elie Wiesel a dorit să aprindă o candelă la mormântul bunicilor săi în cimitirul evreiesc din Bocicoiul Mare, din stânga Tisei. Era în 1996. Nu a găsit mormântul, iar însoţitorii au presupus că acesta ar fi rămas în ţintirimul de pe celălalt mal!

Revenind la reforma din Ucraina, l-am sunat pe Dr. Ion Botoş, preşedintele Uniunii Regionale DACIA a Românilor din Transcarpatia: „Fiecare fostă comună va avea un coordonator numit staroste, care va fi desemnat de primarul C.T Slatina şi Consiliul (Rada) comunităţii teritoriale. Slatina va avea 32 de deputaţi (consilieri teritoriali) care vor fi aleşi din rândul pretendenţilor din zonă înscrişi în partidele politice din Ucraina, 4 fiind cele mai importante. Această reformă este binevenită pentru comunitatea noastră, românească, dar nu ştiu cum va funcţiona noua administraţie pe un teritoriu atât de mare, peste 160 kmp. Deja sunt două – trei tandemuri puternice primar-viceprimar care şi-au manifestat intenţia de a candida la Slatina. Populaţia nu prea este intersată de politică sau de reforme ci de ziua de mâine. Această pandemie ne-a izolat şi mai mult. Nici măcar la Sighet nu prea putem merge. Graniţa poate fi trecută doar de anumite categorii de persoane, cu restricţii. Nici revista APŞA, pe care o editez împreună cu partenerii din România, nu am mai continuat-o, în primul trimestru am reuşit să scot un număr finanţat de Biblioteca Judeţeană din Baia Mare şi două numere finanţate de instituţii din Bihor. Prin această reformă se încearcă şi creşterea rolului partidelor, candidaţii în alegeri fiind nevoiţi să opteze pentru un partid sau altul.”

Florentin Năsui

oferta-wise

5 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Granița pe Tisa a fost stabilită oficial în 1924, după primul război mondial. După al doilea război a fost doar … închisă, ermetic, așa ca între tovarăși comuniști, cu fâșie și gard din plasă de sârmă de 2 metri înălțime.

  • Doua treimi din Maramuresul istoric l-a pierdut Bratianu conform art. IV (secret) al Convenției României cu Antanta (4/17 august 1916), cand granita de nord a fost trasata pe Tisa…

  • Suntem o insula latina intr-un imens spatiu de slavi, cu Marea Rusie stapanitoare. Se spune ca Romania era o tara rotunda si, evident, mult mai mare, precum este acuma, mult stirbita, pe toate partile. Apele mai mari ale tarii s-au impus de marile puteri ca frontiere naturale, lasand inafara lor multime de romani, in mase compacte.
    Dincolo de Prut este Basarabia toata, desi Tratatul Ribbentrop-Molotov a fost anulat; peste Nistru avem Transnistia, un tinut departat de Rusia si care-l stapaneste ca baza militara. Am pierdut terenuri si din sudul Dunarii, Quadrilaterul, care l-au luat Bulgarii. Avem si doua treimi din spatiul Maramuresului Istoric luat de rusi, cu mase compacte romanesti, acum apartinand Ucrainiei, raul Tisa traversandu-le. In ambele razboaie mondiale, Rusia a fost castigatoare si a rapit suprafete mari din trupul tarii. Rau este ca se practica asimilarea nationala si, incetul cu incetul, aceste teritorii isi vor pierde identitatea. Ei au folosit si perversa metoda a depotarilor fortate si, in multe din aceste zone, populatia majoritara devine cea rusa.
    In general, unde pun piciorul rusii, nu si-l mai ridica. Chiar si Tezaurul National, dus la Kremlin, in timpul primului razboi mondial ( aur, tablouri, bijuterii, arhiva s.a.), nu s-a mai putut recupera, este tot in litigiu. Am mai recuperat ceva bratari dacice, cumparate din exterior, unde au fost vandute de rusi. Probabil sunt singurii in astfel de comportament.

oferta-wise