Actualitate Știri

Vasile Gabriel Vouciuc, elevul – poet latinist, a mai adus un premiu CNDV – ului!

Vasile Gabriel Vouciuc
image_printPrinteaza

 

În luna mai a acestui an, Catedra de Filologie Clasică (Departamentul de Limbi și Literaturi Romanice, Clasice și Neogreacă) a Universității București alături de Societatea de Studii Clasice din România, a organizat o competiție interesantă și antrenantă pentru toți liceenii, Certamen Covidianum.

În cadrul acestei competiții (o compensare a faptului că, din cauza pandemiei, s-au anulat toate etapele naționale ale olimpiadelor) elevilor li s-a propus să scrie (într-o latină clasică) și să trimită versuri pentru cântecul Ameno al grupului ERA.

Cele mai bune 3 variante au fost răsplătite cu vouchere de 300, 200 respectiv 100 de lei pentru ca elevii să-și achiziționeze cărțile dorite.

De la Colegiul Național „Dragoș-Vodă” din Sighet, a participat, obținând locul II la Certamen Covidianum, elevul Vasile Gabriel Vouciuc din clasa a IX-a E (acum clasa a X-a), care, în luna februarie a acestui an a obținut și locul I la etapa județeană a Olimpiadei de Limba Latină, calificându-se la națională (prof. coord. Brîndușa Oanța).

Când am aflat, în luna mai, de concursul Certamen Covidianum, am fost atras de ideea de a compune versuri, de a-mi valorifica cunoștințele de limbă latină și de a da o semnificație misterioasei piesei Ameno a grupului ERA, așadar m-am hotărât să răspund acestei provocări. Au urmat săptămâni în care, în viața mea cotidiană, dominată de școala online și de anxietatea provocată de pandemia de coronavirus, și-au făcut loc piesa Ameno și voința de a crea versuri precum marele poet roman, Ovidius.

Ideea care a stat la baza versurilor mele este una destul de actuală: nu avem nevoie să descoperim toate secretele lumii acesteia pentru a duce o viață bună, ci trebuie să ne lăsăm ghidați de iubire, de pace, de bunătate, de empatie și să fim noi înșine. De atât a fost nevoie, de o idee actuală, de un element pe care l-am considerat potrivit – soarele -, de cunoștințe de limbă latină și de puțină îndrumare de la dna prof. Brîndușa Oanță, pentru a compune Ameno, ameno, clamo, varianta mea de versuri pentru melodia Ameno, variantă care, după câteva luni de așteptare, a fost premiată de către juriul concursului „Certamen Covidianum”, spre marea mea onoare, cu premiul II. (Vasile Gabriel Vouciuc)

Iată și versurile:

Ameno, ameno, clamo

Fulgeo
Veritatem quaero
Quaero
Quae magna secreta
In nostro mundo celant?
Fulgeo, fulgemus

Ameno, ameno, clamo
Sol fulget, sol imperat
Pax vincet, amor vincet
Ameno, ameno, clamo

Scio
Responsum scio
Scio
Pacem et amorem
Homines et splendorem
Scio, scimus

Ameno, ameno, clamo
Sol fulget, sol imperat
Pax vincet, amor vincet
Ameno, ameno, clamo

Ameno, ameno, clamo
Sol fulget, sol imperat
Pax vincet, amor vincet
Ameno, ameno, clamamus
(Vasile Gabriel Vouciuc)

Felicitări, Vasile Gabriel, Per aspera ad astra!
Colegiul Național „Dragoș-Vodă” din Sighet are asigurată continuitatea spiritului latinist care a consolidat valoarea celei mai importante instituții de învățământ din orașul nostru, cu o istorie de peste un secol!

Salut, Sighet!

 

oferta-wise

3 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 • Anuntio vobis gaudium magnum ! Bravo , felicitari !

  Latina este Mama noastra, este identitatea noastra, este nobletea noastra !

 • Felicitari calduroase elevului Vasile Gabriel Voiciuc pentru frumosul premiu obtinut, la concursul national Certamen Covidianum, prin versurile poeziei Ameno, ameno, clamo, dedicata misterioasei melodii Ameno, a grupului ERA. El a luat si locul I la Olimpiada Judeteana de limba latina, calificandu-se la nationala, faza oprita de Covid-19. Pentru amandoua succesele, prof. indrumator a fost Oanta Brandusa, careia i se cuvin aceleasi calde si deosebite felicitari.
  Nu stiu acuma care scenariu a ramas cu privire la restructurarea Programei Scolare, intr-unu dintre ele era si „inovatia” scoaterii orei de limba latina, de la clasele gimnziale. Cat de mult se degaja programa scolara, cu imputinarea ei cu o ora/saptamana!
  Invatamntul a fost si inainte de 90 organizat int-o forma nefiresca, la baza fiind stiintele sociale (transfornarea omului din om in „om nou”, pentru a-i dezvolta ideologia comunista, urmand apoi stiintele necesare pentru industrializarea socialista a tarii, lasand in negligenta partea umanista, atat de importanta pentru formarea „omului”, cu adevarat „om”.
  Dupa 1990 a urmat o „brambureala” a lui, cu un batalion de ministri, care se tot schimbau intruna si fiecare prezenta originalitati; una este cea prezenta, cu limba latina. Unul din acesti multi ministri a acceptat sa fie dat afara si reinstalat, de 3 ori, dupa cate stiu, demnitatea fiind invinsa de hamiseala si „neputinta”. In acest fel, analfabetismul in tara creste, iar la paturile inalte, conducatoare, „analfabetismul functionsal” (CTP) este si el in floare.
  La implinirea studiilor universitare, superioare, in toate domeniile, se canta „Gaudeamus igitur”, de aproape 300 de ani, in limba latina, care, in acest fel, ar certifica implinirea oricarei pregatiri superioare si, oarecum, ar reprezenta, lingvistic, pe fiecare dintre ele. Se canta, cu mare fast, la toate intalnirile academice, universitare onorabile, la incheierea facultatilor, la diferite intalniri periodice organizate a absolventilor si chiar la incheierea studiilor liceale. In majoritatea bisericilor romano-catolice, Sf. Liturghie se oficiaza, partial sau total, in limba latina. Se foloseste in drept, in medicina s.a. este de mare anvergura, de mare traditie, cultura si frumusete. Deci l. latina are o larga reprezentare si prestigiu si nu se poate pune la cos, de catre un ministru cu originalitati de gen actual.
  „Gaudeamus igitur”, popularul cantec „academic”, s-a cantat prima data in anul 1781. „Sa ne bucuram asadar”; „corpul nostru canta cand e fericit”; sunt sensurile cantecului. El are la baza un manuscris in l. latina din 1287.
  Cum stiam inca din liceu, l. latina este ca o „matematica” a limbilor si are cea mai perfecta organizare structurala gramaticala a frazei si permite cea mai perfecta analiza sintactica a ei.
  Foarte frumos se exprima domnul Prof. Parinte M. Visovan: Latina este Mama noastra, este identitatea noastra, este nobletea noastra.

oferta-wise