Actualitate Editorial

Concediul nostru cel de august (autor, Crina Voinaghi)

image_printPrinteaza

Luna august e luna concediilor, oriunde v-aţi duce, în ţară sau peste hotare veţi regăsi o lume pestriţă, hotărâtă să profite la maxim de săptămâna – sau în cel mai bun caz 10 zile – de libertate totală plătită cu sudoarea frunţii din restul anului. Libertate totală e, totuşi, mult spus, majoritatea oamenilor pe care eu îi cunosc încearcă să-şi facă un program destul de strict pentru a nu pierde un minut.

În ţară, în staţiunile consacrate, fie la munte fie la mare, e o aglomeraţie de nedescris, parcările sunt arhipline, hotelierii încântaţi, iar ospătarii tot timpul grăbiţi. În timpul plimbărilor dese vânzătorii de la tarabe atrag turiştii cu tot felul de lucruri colorate, mai mult sau mai puţin utile. Le cântăreşti din prima zi, te gândeşti ce să-i cumperi lui X sau lui Z fără a cheltui prea mulţi bani, te hotărăşti la un lucru, pipăi, măsori, compari preţuri pentru că mai peste tot e aceeaşi marfă şi, în cele din urmă, îţi umpli mâinile cu sacoşe voluminoase având pe chip mulţumirea omului care a reuşit.

Preocuparea de bază – dacă nu ai cumva all inclusive, cel de la bulgari m-a uimit prin diversitate şi cantitate, nu întotdeauna în sens pozitiv – e să alegi cel mai bun loc unde poţi să mănânci ieftin şi bun cu toate că aşa ceva în luna august nu există. Dar unii mai reuşesc imposibilul, sau aşa li se pare. Apoi, îşi mai cumpără un porumb sau un popcorn sau o bere – totul e 5 lei, 10 lei dar nimic nu e prea scump pentru că o dată într-un an mergi în concediu. Nu vorbim de cei mai norocoşi care se duc de 2-3 ori într-o vară, nici de destinaţii exotice, asta e altă poveste.

Cine ia all inclusive îşi bate capul doar cu plimbările sau discuţiile sau cadourile. Poate e mai plăcut, poate nu, depinde de ce îţi doreşti. Oricum zilele de concediu par prea puţine şi tot timpul te întorci la muncă având impresia că ţi s-a făcut o nedreptate şi ţi s-a furat din timp.

În străinătate e aceeaşi nebunie, doar că oamenii par mai relaxaţi, vorbesc mai încet şi mai calm, nu caută cea mai ieftină variantă de a mânca, se aşează pe o terasă şi cu asta basta. Că profită şi cei de peste hotare de lunile de vară pentru a mai ajusta preţurile, probabil, doar că nu e chiar atât de evident.

Oriunde ar fi, în ţară sau pe tărâmuri mai îndepărtate, există mai multe tipuri de turişti: cel mulţumit de toate, încântat că poate să doarmă şi să mănânce unde vrea şi când vrea, cel care orice i s-ar da nu e niciodată mulţumit dorindu-şi mai mult, turistul care, pornind de la ce are, visează ca anul viitor să aibă şi mai mult făcându-şi planuri pentru vacanţe fabuloase, turistul care vrea aventură , cel care vrea să se odihnească, cel care merge la sigur, cu rezervarea făcută din iarnă şi cel care se bazează pe ofertele last minute. E departe totuşi de a fi o clasificare exhaustivă.

Oricum ar fi, dacă îţi doreşti puţină linişte şi odihnă probabil nu ar fi o idee bună să alegi luna august, dar dacă tot te-ai pornit, atunci încearcă să te bucuri, să-ţi umpli bateriile, nevoia de somn şi aventură iar când vocile celorlalţi devin mult prea sonore, pune-ţi căştile în urechi şi las’ să fie cald!

Autor, Crina VOINAGHI

oferta-wise

3 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 • Concediu prin munca!
  Astazi in cele mai multe cazuri, oamenii care muncesc in societatii comerciale sau institutii, refuza partial concediul de odihna, multumindu-se ca mai poate castiga un ban in plus, luindu-si concediu doar pentru bani, ramanand mai departe la munca. Este un aspect gresit al odihnei prin munca, deoarece organismul uman are nevoie si de recreere.
  Consider, si sunt sigur ca acei care aleg varianta concediului intr-o statiune, indiferent unde, la munte sau la mare, sau aleg sa viziteze tara si strainatatea, sunt mult mai castigati decat cei ramasi acasa si in loc sa se odihneasca, muncesc pentr-un ban in plus, desi il castiga iar cel ce viziteaza, cheltuieste!
  Mai este si aspectul negativ, la noi in tara, si poate in afara ei, ca atunci cand „romanul” intra-n pielea turistului, se multumeste cu putin, incearca sa faca economii, ia tot ce i se da, fara pretentii si atunci apar nemultumirile, stressul si in anul urmator se lasa pagubas in privinta turismului, ramanand acasa, cautand locuri si posibilitati de recreere prin imprejurimile adiacente orasului. Sighetul nu-ti ofera mult in privinta activitatilor organizate pentru odihna si recreere, doar daca te tin picioarele, ai varii posibilitati de excursii prin dealurile frumoase din imprejurimi.
  Luna august pentru sighetenii in concediu si nu numai, este o luna speciala, o luna „culturala” cu diverse festivaluri, unul initiat chiar prin concursul familiei Voinaghi, care si-a sacrificat concedii pentru buna organizare a festivalului medieval. Noi, sighetenii, le multumim pentru ce au facut si ce vor mai face pentru oras!
  Concediul trebuie petrecut asa cum ti-l doresti si ai posibilitati, dar trebuie facut! Odihna activa, prin miscare si turism trebuie sa fie primordiala si nu trebuie renuntata la ea! De asemeni, cunoasterea orasului atunci cand nu ai alte pisibiliati,trebuie infaptuita, participarea la activitati cand sunt organizate pentru noi, trebuie onorate cu prezenta si atunci, concediile noastre vor fi frumoase si benefice! Prin urmare, participati cati mai multi la cele doua festivaluri din aceasta luna si vedeti ce bine va veti simti!

  • Foarte corect si bine punctat. Comentariul dumneavoastră vine ca o completare la articolul meu, mai mult decât necesară. Şi trebuie să vă mărturisesc că sunt absolut încântată că mai există oameni care nu au uitat că vreme de 5 ani noi ,Marius şi Crina Voinaghi, o mână de tineri voluntari, Ileana Vasiliev, d-nul Pralea şi d-nul Ovidiu Nemeş, noi făceam festivalul. Că a fost bun, că a fost rău, asta e relativ. Dar ne-a făcut mare plăcere şi elevii noştri care s-au implicat ca voluntari au avut cu siguranţă numai de câştigat. Sunt bucuroasă că s-a păstrat ideea, dar e doar ideea dacă înţelegeţi ce vreau să spun. Sighetul are nevoie şi de astfel de manifestaţii oricât ar susţine unii că doar de străzi asfaltate avem nevoie.

   • Da,asa este! Sunt multi „carcotasi”, dar acestia nu-si vad numai interesele personale, si, ca atare, nu trebuie bagati in seama! Tot ce a trecut a fost frumos, ce va veni nou, vom vedea! Este bine ca avem cu ce compara, inseamna ca s-a „facut” si oamenii binevoitori nu uita acest lucru!

oferta-wise