Actualitate Cultură ONG Știri

Concursul Național de Oratorie „Demostene”

image_printPrinteaza

Auzim adesea că „tinerii sunt viitorul”, iar aceștia se formează prin educație. Clubul Interact Sighetu Marmației caută să își asume o parte infimă a acestei educații, depășind granițele sălilor de clasă și invitând tinerii sigheteni la o adevarată provocare, o experiență unică la nivel local.

Clubul Interact organizează în data de 7 aprilie 2017, de la ora 16.00, în sala de conferințe a Primăriei, etapa locală a Concursului Național de Oratorie ,,Demostene”, aflat la a 10-a ediție . Prin intermediul acestei competiții, elevii cu vârste cuprinse între 14 și 19 ani sunt stimulați să-și descopere talentul oratoric și aptitudinile de a vorbi în fața publicului.

Etapa locală se bazează pe o singură probă, și anume, prezentarea discursului centralizat în jurul unuia dintre cele două citate propuse: „Fantezia, abandonată de raţiune, produce monştri imposibili; fantezia unită cu raţiunea este mama artelor şi originea minunilor.” (Francisco de Goya) sau, „Raţiunea este metoda lentă şi întortocheată prin care cei care nu ştiu adevărul, îl descoperă.” (Blaise Pascal). Durata prezentării trebuie să fie cuprinsă între 4 și 5 minute, iar orice discurs care depășește acest timp, va fi oprit la intervenția juriului. Un participant poate primi întrebări de la toate persoanele prezente în sală, cu excepția celorlalți concurenți.

Tinerii urmează să fie analizați de un juriu profesionist, deciziile acestuia fiind incontestabile. Se va ține cont de următoarele aspecte: armonizarea temei (aspect esențial) cu mesajul, construcția discursului conform regulilor oratorice, originalitate și claritate, dicție, mimică, gesturi și ținută, relevanța mesajului/caracterul persuasiv.

Câștigătorul desemnat va participa la faza națională a Concursului Național de Oratorie ,,Demostene”, ce se va desfășura la Pitești, în perioada 21-23 aprilie (unde va exista o probă în plus: Elevator Pitch – discursul spontan, cu un timp alocat de 3 minute).

Clubul Interact Sighetu Marmației invită atât potențialii participanți care doresc să se alăture acestui proiect cu tradiție și caută să se redescopere pe ei înșiși, cât și simpli curioși, care doresc să privească tineretul sighetean dintr – o perspectivă cu totul aparte și să-și lărgească orizonturile de cunoaștere în cadrul unei după-amiezi plăcute.

Antonia Hosu (președinte Interact Sighet, 2016-2017)

oferta-wise

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

oferta-wise