Actualitate Social

Consultantul și educația financiară (autor, Aurel Vișovan)

image_printPrinteaza
Aurel Vișovan

Situația financiară la noi în România este una critică din 39’ încoace, o situație din care parcă nu mai ieșim. Și nu e pentru că nu se poate, se poate, ba chiar, la resursele naturale, intelectuale și culturale pe care le avem, am putea fi foarte sus. Dar lipsește ceva, un element cheie, și anume EDUCAȚIA. Nu suntem educați sa explorăm și sa exploatăm la maximum resursele pe care le avem. Și nu, nu sunt vreun nostalgic care a dus-o bine pe timpul lui Ceau, ci sunt un tânăr care își iubește țara și vrea ceva mai bun.

Întrebarea care se naște este: noi ce putem face?

Simplu! Exploatăm la maximum resursele pe care le avem, ca să creăm un viitor mai bun nouă, copiilor noștri și întregii țări. Dar, pentru a putea sa eficentizăm ultilizarea „factorilor de producție” (capital, muncă, pământ) trebuie educație. Trăim în secolul XXI. Totul se învârte în jurul banilor, nu zic că e cel mai bun și moral sistem, însă, pentru a avea timp liber, avem nevoie de bani ca să trăim, pentru a avea acces la servicii medicale de calitate, avem nevoie de bani, și pot continua până mâine, însă cred că v-ați prins despre ce vorbesc. Dacă totul costă, atunci trebuie sa ne utilizăm mai bine și mai eficient banii! (Fiindcă nu ne lăsăm toți de locurile noastre de muncă să devenim patroni și să ne pensionăm la 30 de ani.)

Pentru o utilizare mai bună a banilor ai nevoie de EDUCAȚIE FINANCIARĂ. Să nu ajungem să semnăm contracte pe 30 de ani la bănci și să nu avem habar ce e aia o dobândă compusă sau alte tragedii de genul care, în cazul în care ai noroc și apuci să îl termini, oricum ai plătit dublu la bancă, și dacă te îmbolnăvești, lași moștenire datorii copiilor tăi. Educația financiară nu se predă în școală, iar tot ce știi despre economii și bani este în principal din studiu personal sau….. de la părinți! Pentru că nimeni nu are timp să stea și să facă 3 ore cercetare despre pilonii de pensie, aici intervin eu, CONSULTANTUL TĂU PERSONAL.

Ce este un consultant personal? Un expert în toate domeniile financiare (asigurări, credite, leasinguri, investiții, pensie etc.) Pe care îl suni oricând ai nevoie de ceva (și dacă nu cunoști, dar și dacă vrei să cumperi), iar el are datoria să te informeze și să realizeze un plan EFICIENT ȘI FEZABIL (să nu te înhami la ceva ce nu poți duce) și să te susțină pe tot drumul tău spre ceea ce îți dorești. Da, probabil că acum cu toții oftați și spuneți: „Clar că vrea bani pentru timp, pentru planuri, pentru informații, că nimeni nu lucrează pe gratis”. Dar e vorba de Educație, iar precum educația e gratuită în România așa vreau să fie și pentru dumneavoastră educația financiară: gratuită!

Sa vă dau niște cifre:
Rata avorturilor: 480 la 1000 de nașteri (practic, ne ucidem jumătate din populație, nu din pricina problemelor medicale, ci din lipsă de educație, dar și din lipsă de bani).
România e pe locul 124 din 144 de țări la educație financiară sub țări precum: Rwanda 112, Burundi 117 Namibia 106 și Republica Moldova 103.
Rata șomajului aprox 5% (480.000 de oameni).

Toate aceste cifre pot arăta altfel (evident, toate sunt influnețate de bani) dacă oamenii s-ar interesa despre cum să își administreze mai bine…. resursele!

Ce zici, cititorule, oare ai nevoie să cunoști mai multe și să ai un om de la care să înveți și să te ajute să trăiești o viață cel puțin la fel de frumoasă cu țara noastră? Oare ai dori să îți schimbi obiceiurile proaste și să le înlocuiești cu obiceiuri noi, sănătoase?
Eu sunt singurul consultant financiar pe Maramureșul Istoric și din nefericire chiar primul (altfel ar fi trăit oamenii dacă exista măcar unul), de aceea doresc, prin acest articol, să te invit sa ne cunoaștem, și să lucrăm împreună pentru un viitor mai bun nu doar pentru tine ci și pentru cei care vin după noi.

autor, Aurel VIȘOVAN
clasa a XII-a B, Colegiul Național „Dragoș-Vodă”

sursă foto: https://accountantcosts.co.uk/

oferta-wise

3 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată.

  • Este nevoie acuta de Educatie informala care sa ajute oamenii sa dobandeasca abilitati noi care le pot servi cu adevarat cariera si ii ajuta sa-si creasca calitatea vietii. Educatia financiara este de asemenea solutia care ajuta la ridicarea din mediocritate, alunga stresul cotidian, ofera copiilor sansa la studii de calitate si aduce o viata demna la retragerea din activitate.

oferta-wise