Actualitate Editorial

Corespondență specială din Italia – Copiii de la Casa familială Quadrifoglio, invitați la Roma

image_printPrinteaza

În urmă cu peste 20 de ani, Padre Carlo Maria Vitangelo Denora, călugăr iezuit italian, a călcat pentru prima oară pământul maramureșean, mai bine zis, sighetean, la rugămintea unui confrate care știa exact cum este situația în România după 1989. Abia ajuns la Sighet, un copil l-a luat de mână și l-a dus să îi arate prietenii lui de joacă. În acel moment, ne declară Padre Denora „am simțit că este nevoie de mine și că voi rămâne aici în mijlocul acestor oameni nemaipomeniți! Simțeam că au nevoie de un tată și senzația a fost fantastică! Am realizat că nu doar în Africa sau America de Sud pot ajuta copii defavorizați, ci și la doar două ore de zbor de Italia…”

Au fost ani dificili, dar s-a reușit realizarea a trei case de tip familial, în decursul anilor rămânând doar două: „Quadrifoglio” (Trifoi cu patru foi) și 1,2,3 VIITOR, care acoperă o largă paletă de servicii sociale, cu impact pozitiv, greu de cuantificat.

An de an, Părintele Vitangelo Denora, împreună cu E.S. Părintele Massimo Nevola, diverse asociații de voluntari ai Bisericii Catolice, dar și grație personalului de specialitate sighetean, au reușit în cei 20 de ani de existență a caselor familiale, creșterea și educarea unor copii care acum sunt deja pe picioarele lor, au o meserie, unii sunt la facultate, alții au întemeiat o familie.

Unii dintre foștii copii care au crescut în casele din Sighet, împreună cu actualii oaspeți și familiile de adopție – 30 de tineri din generații diverse – au fost invitați să fie alături de „tatăl lor adoptiv” în acest moment important din viața monahală a Părintelui Carlo Maria Vitangelo Denora, consacrarea – la data de 13 octombrie a. c. – cu drepturi depline în Ordinul Călugărilor Iezuiți, din cadrul Bisericii Romano-Catolice, în Biserica Sant’Ignazio din Roma.

Și noi, împreună cu reprezentantul sighetenilor, domnul Spiridon Pralea, fac-totum de la începuturile sosirii la Sighet a lui Padre Denora, îi urăm sănătate și forță de muncă alături de copiii săi adoptivi din lumea întreagă!

Iulia-Sandra VÎRSTA

Sursă articol: www.graiul.ro

oferta-wise

3 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Ne bucura faptul ca mai sunt oameni care vin in sprijinul copiilor nepastuiti din Sighet.Reprezentanti ai bisericii catolice italiene au experienta in acest domeniu,sprijina si ajuta copii defavorizati de soarta!Biserica catolica din Italia,calugarii reprezentand biserica catolica italiana,diferite asociatii de voluntari din aceeasi tara fac adevarat mecenat in orasul nostru,peste tot auzim de implicarea lor in sprijinul celor nevoiasi,grija lor fata de copiii sigheteni,sunt fapte autentice si nu vorbarie goala!Ajutorul lor este binevenit,il fac dezinteresati,din marinimie si credinta de a ajuta,felicitari,exemplul lor trebuie sa se regaseasca la toate religiile!

  • Barcan Gheorghe
    Cu 20 de ani in urma, Padre Vitangelo Denora, apartinand Ordinului Iezuiti de calugari, a venit la Sighetul Marmatiei, la o invitatie a unui confrate al sau. Sosit la „fata locului”, declara, printre altele : …”Am realizat ca nu doar in Africa sau in America de Sud pot ajuta copiii defavorizati, ci si la 2 ore de zbor de Italia”. Era deci dupa 1990, deci după „Revolutia Romana(!)”, cu o „avutie” adusa din trecut si cu „alta” continuata (!). Era o comparatie cumplita a Romaniei cu cele 2 Continente, cu nivelul lor de desvoltare, facuta ca o radiografie la fata locului, o realitate, fara nici o insinuare politica sa de alta natura.
    Acest calugar, cu un confrate al sau din acelas ordin, parintele Massimo Nevola, au desfasurat o actiune de forta, din punct de vedere social, uman si spiritual, benefica sub toate aspectele fata de acesti copii defavorizati maramureseni, care au ajuns cu o pregatire intr-o profesie, cu ocuparea unor posturi, la intemeierea de familii, sau, unii, raspunzand unei chemari de natura spirituala. . Daca ar face acuma aceeasi radiografie, ar gasi-o in mod cert si mai grea, cu numarul de copii defavorizati mult in crestere, unii fiind plecati afara, altii ramasi in tara, in grija bunicilor, a batranilor, cu atatea drame petrecute si care se tot petrec.
    21.10. 2010, Minneapolis

oferta-wise