Actualitate Illuminati

Culorile vieții (autor, Diana Nadir Ștefănescu)

foto: Diana Nadir Ștefănescu
image_printPrinteaza
Diana Nadir Ștefănescu

Viața este cea mai pură și complexă formă de artă. O operă abstractă al cărei autor este omul. Dispunem de o varietate de nuanțe din care suntem liberi să alegem ce tonuri vor predomina în conturarea „tabloului”. Fiecare moment constituie o tușă de pensulă, tușă ce va influența într-o oarecare măsură imaginea finală.

Inevitabil ajungem într-un punct în care culorile care ne animă existența își pierd din intensitate până ce ajung să dispară în totalitate, lăsând în urmă o imagine rece. Aceste culori nu se risipesc doar din jur, ci și din interiorul nostru, creând o graniță fină între înțelegerea și dușmănia dintre minte și suflet, două elemente principale ale omului, ființă spirituală. Acest „colaps” apare în momentul în care uităm de propria noastră persoană și neglijăm ceea ce simțim sau ne dorim, alegând să trăim pe ritmuri dictate de către influențele exterioare. Renunțăm, fără să ne dăm seama, la unele lucruri care par nesemnificative dar care pot evolua în așa măsură încât să aducă o schimbare pozitivă întregii noastre vieți. La baza acestor aspecte stă lipsa de curaj în a vedea dincolo de bariere.

Cu toate acestea, o acțiune, o persoană, un gest sau un cuvânt poate readuce brusc culorile în peisaj, în cele mai neașteptate momente. Atunci începe adevărata luptă. Lupta de a menține culorile vii când intervine frica de a nu pierde ceea ce ajunge să devină propria noastră realitate actuală. Acela este momentul în care ar trebui să realizăm că scopul principal al vieții noastre nu este să ne ridicăm la anumite standarde deja impuse. Dacă acea frică ajunge să pună stăpânire în totalitate pe noi, riscăm să uităm din nou că „tabloul” existenței noastre depinde doar de noi. Idealul utopic este de a renunța la tot ce înseamnă lucruri fizice și de a deveni lumină pură care nu ține cont decât de propria ei intensitate. O alternativă mai accesibilă ar fi să realizăm că nu ne putem aștepta să primim nimic fără să oferim ceva în schimb, de exemplu, să judecăm persoane și să aspirăm la a nu fi judecați.

Tabloul va prinde incontestabil contur în momentul în care vom realiza adevărata putere de influență pe care o avem asupra noastră și a tuturor lucrurilor din jurul nostru. Opera finală ne va dovedi negreșit că totul s-a întâmplat cu un anumit scop și ne va face să realizăm ce au însemnat de fapt culorile vieții.

Diana Nadir ȘTEFĂNESCU
clasa a X-a,
Colegiul de Muzică „Sigismund Toduța”, Cluj-Napoca

oferta-wise

2 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Importanta este preocupare pentru trairea vietii, care prezinta multe varietati in desfasurarea ei. E adevarat ca „fiecare moment reprezinta o tusa de pensula” in acest tablou al vietii, in desfasurarea ei, asa cum spui. Dar este important sa fim atenti la fiecare moment, „tusa”, la varietatea si folosirea culorilor, pentru a realiza un „tablou” final de viata frumoasa, sub diversele ei aspecte.
    Nu trebuie sa ne lasam sa ajungem in puncte in care idealul culorilor frumoase, alese pentru „tuse” frumoase de viata, pe drum sa-si piarda intensitatea, in lupta dintre „exteriorul” provocator, tentant si de multe ori inselator si Interiorul moral, stabilzat spiritual; e necesar sa fie stabilit un echilibru linistitor de liniste si pace intre aceste componente, tot timpul existente si tot timpul in lupta umana, lupta in care trasaturile demne si oneste uman sa domine, sa fie dominatoare. Nu trebuie uitat ca aceasta depinde, major, doar de noi, si nu trebuie sa lasam ca „totul sa se risipeasca, din exteriorul si interiorul nostru”, sa devenim „nimic”, o intamplare sau incident pe un parcurs de viata, a noastra, a oricaruia.
    Foarte bine spui ca nu putem primi nimic, fara a oferi ceva. E adevarat ca pentru a beneficia de ceva frumos, bun , util in viata, trebuie sa oferim sacrificiul muncii, a interventiei si eliminarea nepasarii, a privirii, a statului pe loc, „in contemplare” . Nu trebuie insa sa oferim cinstea si demnitatea umana, in schimbul unor profituri de micime a acesteia.
    Precum spui, succesul si devenirea vor veni atunci cand vom fi constienti ca totul depinde de puterea, influienta si intelegetea ce o avem asupra noastra si a celor din jurul nostru.
    Felicitari pentru aceste preocupari de viata si sunt sigur ca ele vor continua, pentru ca viata insasi nu e statica, Mult succes !

oferta-wise