Actualitate Cultură Illuminati

De ce face omul atâtea sacrificii pentru lucrurile… materiale? (autor, Anca Maria Corneștean)

image_printPrinteaza

Bine v-am regăsit, dragii mei prieteni! Mi-a fost tare dor să vă scriu ceva și să împărtășesc cu voi câteva idei din căpușorul meu. Așa că astăzi voi vorbi despre o temă bazată pe o întrebare pe care mi-am adresat-o de multe ori în viață și anume: „De ce face omul atâtea sacrificii pentru lucrurile materiale?”. De-a lungul timpului am avut contact cu foarte multă lume și de multe ori mi-am făcut anumite păreri despre unii oameni, care mai apoi s-au dovedit a fi false. Am învățat că oamenii sunt foarte diferiți și că nu vei putea ști niciodată ce ascunde fiecare în adâncul sufletului și gândului său. Această întrebare pe care mi-am adresat-o este o întrebare la care cu siguranță fiecare om s-a gândit măcar o dată.

Este foarte greu de crezut, dar oamenii sunt în stare de foarte multe fapte nepotrivite pentru a obține ceea ce își doresc. Trebuie să recunoaștem că trăim într-o lume unde e mult mai important să ai o casă gigantică decât un suflet curat, o mașină luxoasă decât o familie unită și o grămadă de bani în locul unei „grămezi” de iubire și fericire. Foarte multă lume este pe principiul că fericirea constă în lucruri materiale, tocmai de aceea sunt în stare să lase totul pentru a-și atinge obiectivul. Lucrurile materiale au ajuns mai presus decât orice. Dacă la școală, copilul nu are telefon de lux, e considerat de ceilalți, sărac. Nu, nu este așa! Dacă nu are telefon este pentru că încă nu are nevoie de unul și ar fi mai bine să se focuseze asupra învățăturii și a lucrurilor importante pentru dezvoltarea lui personală. Dacă ai telefon de lux, iar nu e bine, căci ești prea răsfățat, prea alintat. De aici, dovada, că niciodată lucrurile materiale nu au legat mai nimic între oameni. Așa că după părerea mea, decât să ne chinuim să strângem averi și case, mașini, telefoane, terenuri, să lucrăm în mai multe locuri pentru a avea cât mai mare venitul, mai bine ne-am focusa asupra lucrurilor interioare, mai bine am „cumpăra” ceva pentru suflet, pentru minte. Mai bine ne-am achiziționa o carte care credeți-mă valorează cât 10 case luxoase, cât 100 de mașini, de fapt, o carte nu are termen de comparație, pentru că valorează… infinit. Revenind la tema de azi, nu vreau să spun că trebuie să trăim în mocirlă. Nu! Ceea ce vreau să subliniez este că ar trebui să muncim cât să avem un trai decent și mai apoi, să ne ocupăm timpul pentru sufletul nostru, să investim pe plan spiritual și nu material. În locul unui smart watch oferit drept cadou unei soții, sau fiice, mai bine vei oferi un buchet de flori prin care vei investi de 100 de ori mai mult decât cu acest lucru material. Momentul în care i-ai dăruit flori îl va ține minte toată viața. Va ține minte mereu bucuria pe care i-ai făcut-o atunci. În schimb, cu ceasul se va expune un anumit timp, după care va fi nevoie de altul pentru că deja e altceva la modă.

Făcând referire la pandemia de acum, uitați-vă pe geam! Mașinile stau, nu putem să conducem, nu putem merge nicăieri, decât în cazuri speciale și acelea rare, poate maxim de două ori pe săptămână. Apoi, uitați-vă în casă! Familia e acolo, asteptând o îmbrățișare, iubire și respect. Asta e tot ce ne-a rămas acum. S-a cam dus materialismul. Ne îmbrăcăm cu haine de casă, mâncăm ce face mama, gata cu restaurantele, gata cu ieșirile, gata cu hainele de firmă, s-au dus, s-au spulberat într-o singură zi. Vedeți, deci, cum toate lucrurile materiale pot să dispară într-un minut?! Și atunci cu ce rămâi? Dacă nu ai construit bunătate în tine, nu ai încercat să te formezi, să te cultivi, această perioadă ți se va părea groaznică, iar peste tine nu se va așterne nimic altceva decât ură și răutate. Eu una mă bucur. În sfârșit Pământul respiră, e liber, are timp să refacă tot ce noi am distrus pentru a ne satisface plăcerile. Lunile acestea au fost unicul cadoul al nostru pentru această planetă. Cred că atunci când ne vom întoarce, ne va răsplăti cum se cuvine pentru această faptă bună pe care am făcut-o.

Nu vreau să mă lungesc, așa că vă spun doar atât: oricât ai sacrifica pentru a strânge cât mai multe lucruri materiale, atâta timp cât ai uitat de sufletul tău, de tine, de familia ta și de Dumnezeu, ai pierdut totul.

Sper ca iubirea să pună stăpânire pe voi în această perioadă și atunci când vom ieși din case, să devenim cu toții mai buni, să ne îmbrățișăm și să ne bucurăm unul de celălalt!

Anca Maria Corneștean
clasa a XI – a

Colegiul Național Pedagogic „Regele Ferdinand”, Sighetul Marmației

oferta-wise

2 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Draga Anca, ma bucur ca ne reîntâlnim din cand in cand, ne mai dai cate o gura de oxigen, ne mai dai putina speranța tinereasca, ne scoti din amortire prin ideile care le asterni pe hartie. Se spune ca nu banii îl fac pe om, ci el îi face, mai greu,mai usor, dar sunt necesari pentru viata! Fără bani, degeaba iubesti si ai o familie draga, banii sunt mijlocul prin care iti asiguri viata ta si a familiei! Muncești atat cat sa ai un trai decent, nu-ti trebuie averi ca sa fii fericit, iti trebuie libertatea de-a iubi oamenii, de-ai intelege, de a avea puterea sa te pui in locul lor, sa suferi sau sa fii fericit alaturi de ei! Nu exista diferențiere de varsta atunci când poti sa-l înțelegi pe celălalt, sa-l ajuți, sa-i fii alaturi si la bine si la greu! O viata am muncit, atat cat sa-mi ajunga sa-mi întrețin familia, nu am trăit în huzur, poate copiilor mei le-au lipsit multe, dar sigur nu le-a lipsit educația pentru viata, astăzi cu toții sunt in randul oamenilor, si-si educă la rândul lor copiii, cum si ce trebuie să facă sa depășească obstacolele vieții! Am doi nepoți, se descurca bine cu invatatura, asta trebuie să facă acum, mai târziu, vor avea timp sa si lucreze, sa-si vada de viata, sa razbeasca in ea prin propriile forte! Am o nepotica de varsta ta, tot in clasa a XI-a,la D.V. Este elevă de nota 10, se pregătește ca si tine pentru viata, prin învățătură! Sunteti tinerii care ne vor asigura viitorul, prin voi exista speranța de mai bine, gânditi la fel si gânditi bine! Nu va bazați pe viata materială, sunteti idealiste, faceți abstracție de îmbogățire fara rost, doar pentru a avea si nu pentru a fi modești, cat ai, atat o sa-ti ajunga! Ma bucur ca suntem sănătoși, ma bucur de tinerețea ta, de avântul tau in prețuirea faptelor bune, si ca nu pui pret pe avere,doar pe ce poti face in mod normal si necesar vieții! Haina si peticita, tot tine de cald, la fel o porți, daca stii ca ai castigat-o cinstit! Vacanta fortata activa iti doresc, sa fii mereu fericita, sanatoasa, sarguincioasa, in pregatirea pentru viata, sa auzim numai de bine! Felicitari pentru articol!

    • Nici nu știți cât mă bucur pentru că un om deosebit precum sunteți dumneavoastră îmi înțelege atât de bine mesajul transmis. Mă simt onorată să văd că îmi apreciați articolele și că niciodată nu ezitați să lăsați în comentarii un gând bun pentru mine, care mereu îmi umple sufletul de împlinire. Mă bucur că mă considerați un membru al generației care va cultiva frumosul și care va încerca să facă cât mai mult bine posibil! Vă mulțumesc din suflet!

oferta-wise