Actualitate Cultură

#decartenuscapi – Festivalul Internațional de Carte Transilvania (FICT – ediția a VII-a)

image_printPrinteaza

Timp de patru zile Clujul trăiește ca la… carte, prin intermediul Festivalului Internațional de Carte Transilvania (FICT), desfășurat (după o pauză de trei ani) în Piața Unirii în intervalul 16-19 septembrie 2021. Mesajul foarte generos – „Ne revenim împreună!” – a adus încă din primele zile sute de oameni – mai ales tineri! – iubitori consecvenți ai lecturii la o întâlnire clasică: cartea și publicul. Organizat de Asociația Culturală Eikon în parteneriat cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca, festivalul s-a focalizat pe cultura română și universală scrisă… bine.

Am parcurs cu mare plăcere standurile celor mai importante edituri din România (Polirom, Școala Ardeleană, Casa Cărții de Știință, Colorama etc) și am asistat la câteva lansări de carte, sesiuni de autografe, „intercalate” cu interesante conferințe/ colocvii susținute cu/de invitați din lumea scrisului din Canada, Franța, USA, Italia, Portugalia, Norvegia, Belgia.

FICT se înscrie pe o traiectorie necesară (și eficentă!) de „redescoperire” a lecturii, multitudinea de „întâmplări” zilnice fiind destinate atragerii în special a publicului tânăr spre zona „retro” a culturii. Cosmopolita capitală a Transilvaniei nu se dezminte, creează festivaluri atractive, are o grupare importantă de intelectuali, oameni de cultură, ce veghează cu dedicare la menținerea focului sacru: dragostea pentru slova scrisă. Ce frumos ar fi ca unele scântei să se desprindă și să „incendieze” cultural și orașele – sat din zona de influență a Clujului, să ne mai sustragem convenționalismului și conformismului din localitățile ce se zbat – uneori – doar în(tre) constrângeri tehnologice.

Am admirat cu bucurie grupuri de tineri cu brațele încărcate de cărți – credeți-mă, nu exagerez! -, constatând „live” că lectura neobligatorie are explicații sustenabile. Este foarte ușor de înțeles că, indiferent de pandemiile lumii care (ne) bântuie, rețeta de succes este să ne revenim împreună cu… cartea/ cultura.

Revenind la Clujul nostru reconfortant, am văzut zeci de scriitori, oameni importanți, socializând cu drag și discutând printre standuri pline de cărți (destul de des a fost zărit unul dintre sighetenii prin adopție, profesorul universitar, scriitorul Ovidiu Pecican), aducându-și omagiul livresc cititorilor consecvenți.

Și, apropo, cei care vă abateți azi, duminică, 19 septembrie 2021, ora 17:00, prin Piața Unirii din Cluj, aveți ocazia să asistați la o altă lansare de carte a scriitorului Radu Țuculescu (pe care-l întâlnim periodic și prin capitala Țării Maramureșului), cu a lui „Femeia de marțipan” (volum lansat și pe „insula” noastră, chiar la începutul acestei luni, în cadrul Clubului Rotary Sighet).

Nu știu dacă #nerevenimîmpreună sau/și dacă vom avea o pauză de… normalitate dar, în mod clar, o carte bună, citită atent, este – întotdeauna – un eficient vaccin. De fapt, cultura, educația, bunul simț trebuie să fie ingredientele mult-așteptatului vaccin globalist!

Foto & text: Ion Mariș

oferta-wise

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

oferta-wise