Actualitate Cultură

Valentin Rozsnyai şi picturile sale care ne vorbesc (autor, Horia Picu)

image_printPrinteaza

Ar fi putut să se lase purtat de meseria pe care o are (fotograf, ştie toată lumea!) şi să picteze… fotografic. Dar, nu! Domnul Valentin Rozsnyai nu încurcă meseria cu pasiunea. Tablourile domniei sale au ceva de „spus″. Şi sunt convins că „spun″ fiecărui privitor care vine să vadă expoziţia, altceva. Fiecăruia, după nivelul imaginaţiei pe care o are, după modul cum reuşeşte să se „rupă″ de grijile zilei când se află în faţa tablourilor expuse.

Cultura suferă în Sighet pentru că nu sunt bani. Iată că se pot găsi soluţii. Fotograful Valentin Rozsnyai i-a făcut loc în atelierul pentru poze pictorului Valentin Rozsnyai. Şi ce-a ieşit, ar trebui să mergeţi să vedeţi şi dumneavoastră. Veţi pleca de-acolo umpluţi de bine, saturaţi de culori armonios îmbinate, de forme geometrice şi de idei pictate de o mână sigură, viguroasă , aparţinând unui om sensibil. Pasiune şi muncă. Timp liber canalizat pentru „producţia″ de frumos. Un talent incontestabil, un sighetean pe care-l admir şi sunt recunoscător vieţii că ne-am cunoscut demult şi că ne salutăm de fiecare dată cu nedisimulată bucurie.

Mă bucură faptul că fotograful care caută întotdeauna cele mai bune unghiuri şi lumini pentru poze, lasă locul, din când în când, artistului plastic pentru care ideile trebuie să se materializeze în culori şi forme trasate cu penelul. Un artist trebuie să iasă din obişnuitul zilnic. Această ieşire îi reuşeşte perfect lui Valentin Rozsnyai.

Pictorul are harul de a interpreta în stilul devenit atât de personal realitatea. E imposibil să intri în(tr-o) expoziţie şi să nu-i recunoşti opera. Acolo, eu am trăit senzaţia că tablourile îşi selectează privitorii.

Am văzut picturile şi acestea mi-au „dezvăluit″ (a câta oară?…) personalitatea artistului. E un gânditor până la a se confunda cu un filosof, pentru că transpune realitatea în tuşe care bucură ochiul şi invită privitorul la introspecţie. Are un desăvârşit simţ al frumosului, exprimat prin forme geometrice, în manieră cubistă, într-o cromatică deosebită. Este, acelaşi Valentin Rozsnyai, şi un pictor al viitorului, manierele futuristă sau suprarealistă fiind, şi ele, preferatele sale.

Artistul sighetean ni se dezvăluie prin opera sa. E prietenos, urmarea fiind că tablourile lui binedispun vizitatorul expoziţiei. E gânditor şi tablourile au ceva de spus. E un om echilibrat, picturile sale excelând prin această calitate. Faptul că tablourile vor să ne „vorbească″ se simte în primul moment când ai intrat în sală şi te mişti printre ele, plăcut surprins că poate exista o cale de comunicare între arta vizuală „marcă înregistrată Rozsnyai″ şi gândurile care se formează aproape instantaneu în mintea amatorului de artă.

Spuneam că toate tablourile expuse transmit ceva comun: o stare de bine care te învăluie de la intrare, care vibrează mult timp după ce-ai plecat din sala de expoziţie.

Şi-atunci, oameni buni, cum aş putea să nu mă bucur când îl întâlnesc pe Valentin Rozsnyai?

Horia Picu

oferta-wise

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

oferta-wise