Actualitate Editorial

Declarația mea în legătură cu Parlamentul de la Kiev care limitează dreptul de a fi citiți scriitorilor români! (autor, Vasile Gogea)

image_printPrinteaza

Ca scriitor, născut la Sighetu Marmației, pe malul Tisei care separă încă în două „țări” Maramureșul voievodal, istoric – vatră de românism neîntrerupt și neînfrînt -, crescut în spiritul respectului pentru „multiculturalitate” și „multilingvism”, oraș în care a existat și funcționează și azi un învățămînt de stat în mai multe limbi materne, inclusiv ucraineană, pînă la nivel de liceu, în care scriitorii români și cei de limbă ucraineană, maghiară, idiș, germană, cehă, poloneză au slujit în armonie doar limba poeziei iar pictorii și muzicienii au folosit culorile și sunetele ca limbaje universal comune,

ACUZ UCRAINA pentru adoptarea noii „legi a naționalităților” de Parlamentul acestei țări vecine, pe teritoriul căreia trăiește de peste o mie de ani, o bogată spiritual populație românească, ca pe o gravă încălcare nu numai a CONVENȚIEI-CADRU pentru protecția minorităților naționale, adoptată de O.N.U. sau a Convenției Europene a Drepturilor Omului (C.E.D.O.), a literei și spiritului Tratatulului privind relațiile de cooperare și bună vecinătate dintre România și Ucraina (semnat la Constanța la 2 iunie 1997), dar – lăsînd în seama politicienilor și analiștilor geostrategici evaluarea consecințelor nefaste ale unui asemenea act – și ca pe o limitare a drepturilor scriitorilor români de a fi citiți de toți conaționalii lor, în fond o mascată formă de cenzură etnică ridicată la nivel de politică de stat.

Indiferent de care vor fi reacțiile și acțiunilor Președintelui, Guvernului și Parlamentului României, în calitatea mea de scriitor român citit pe ambele maluri ale Tisei,

PROTESTEZ, deocamdată individual, împotriva acestei tentative de deznaționalizare, nu numai a etnicilor români, dar și a celorlalte minorități etnice din Ucraina și sper ca Președintele Poroșenko să înțeleagă că nepromulgînd această lege nu „oferă avantaje” cetățenilor săi care nu sunt etnici ucraineni, ci mărește șansele întregii sale națiuni, în aspirațiile ei legitime de libertate, suveranitate și prosperitate. Pentru că, așa cum istoria a demonstrat din păcate de prea multe ori, suveranitatea doar a unei majorități bazată pe discriminarea altor minorități, pînă la urmă subjugă întreaga națiune!

Cluj-Napoca, ROMÂNIA
25 septembrie 2017

Vasile GOGEA
membru al Uniunii Scriitorilor din România

Articol preluat de pe Gogea’s Blog


Sursa foto: https://romaniabreakingnews.ro/salvati-scolile-romanesti-din-ucraina-solidari-cu-cei-500-000-de-conationali-in-fata-ambasadei-ucrainei/.

oferta-wise

5 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 • Ma alatur demersului dvs. E timpul ca statul roman , care a miscat ceva ( simbolic…) de data asta, sa aiba o politica coerenta si consecventa de sustinere a romanilor din tarile vecine, iar daca pe cei din Rep Moldova nu-i putem considera minoritari, atunci in Ucraina avem cea mai mare comunitate romaneasca autohtona.De obicei noi cadem la mijloc in jocurile geopolitice…
  Si pentru cei din Serbia se face mult prea putin, de cei din Bulgaria nu se vorbeste, cei din Ungaria sunt pe treisferturi asimilati, iar cei din Grecia oficial n-au existat niciodata !

  • Stimate Domnule Vișovan,

   aveți multă dreptate: România este o țară înconjurată nu doar de „imperii” ci, chiar la frontiere de… români! Situație în care pe tabla de șah a geopolitice aceștia n-ar trebui considerați doar niște… „pioni”! Chiar și așa, știm cît de importanți sunt aceștia în anumite „poziții”…

   Personal, pentru că „declarația” de mai sus e asumată ca scriitor născut și copilărit la Sighet, nu pot să ignor (cîți își mai amintesc, oare?) precedentele din istoria relativ recentă create de „bandele lui Odoviciuc”, din toamna anului 1944. DUPĂ „eliberarea” României de Armata Roșie, sau de „bătălia de la Cămara”, DUPĂ Declarația de la 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia, prin care se consfințea Marea Unire a tuturor românilor în cadrul Regatului României, din ianuarie 1919 (pe rit vechi)?

   Să ne amintim spusele marelui filosof spaniol, susținător al „realismului critic”. George Santayana: „Cei care nu îşi amintesc trecutul sunt condamnaţi să îl retrăiască”.

   • Despre” batalia de la Camara” am un ziar sighetean chiar de atunci , „Sfatul ” ( ian 1919) care relateaza evenimentul. L-au pastrat ai mei deoarece cuprinde si o poezie publicata de bunicul meu Alexandru Visovan , membru al Garzilor Nationale din Maramures, calitate in care a si participat la 1 dec 1918, la Alba Iulia…

 • Domnule Gogea!

  Haideți să spunem lucrurilor pe față. Actuala politică Ucraineană nu are nimic comun cu pacea, liniștea și înțelegerea , nu numai între vecini ci și cea Europeană. De când a fost înlăturat prin forță regimul legitim Ucrainean și întronat de către americani acest Poroschenko , situația Ucrainei s-a înrăutățit considerabil , și asta nu din motivul Rusiei așa cum o parte a europei pupincuriste americane , încearcă să picteze în tabloul politic internațional. În ceea ce privește celelalte celelalte aspecte și scenarii politico-sociale și militare ale Ucrainei , este după părerea mea un loc nepotrivit aici pe aceste pagini să le discutăm. Dar adevărata primejdie mondială nu este estul Europei s-au Rusia. Cei ce se bat cu pumnii pe piept că au o politică democrată și dreaptă mint cu nerușinare.

oferta-wise