Actualitate Social

Departe de ceea ce contează cu adevărat (autor, Mira Orza)

image_printPrinteaza

Consumul de droguri în rândul tinerilor care frecventează medii recreaționale crește considerabil de la an la an. Este un fenomen care a luat amploare, „explorând” în primul rând populația tânără, cu vârsta cuprinsă între 15-30 de ani.

Proiectul Districtului Rotary 2241 (România & Moldova)  „Drogurile – de la fascinație la dependență”, implementat și în orașul nostru de Rotary Club Sighetu Marmației Voievodal și Rotary Club Sighet, în parteneriat cu Inspectoratul școlar județean Maramureș, a avut un real succes în rândul tinerilor și al adulților. Acesta s-a desfășurat sub formă de dialog liber cu cei din public, fiind o dezbatere pe tema prevenției consumului de droguri. Cătălin Țone, speaker-ul zilei de 02 februarie 2024, este licențiat în drept, psihologie și sociologie și deținător a două doctorate.
Acesta nu a venit de unul singur să susțină această activitate, ci însoțit de Sebastian Petruț, un fost consumator de substanțe interzise. Pe lângă modalitățile de a recunoaște o persoană care cochetează cu drogurile, ori măsurile de prevenție, tânărul de 23 de ani ne-a împărtășit povestea sa cutremurătoare de viață. La doar 14 ani, acesta a încercat prima țigară, chiar în curtea bunicilor. A continuat pe urmă cu alte substanțe, ca mai apoi să renunțe la studii și ulterior, să părăsească țara. „Nu mă mai drogam ca să fiu fericit, ci ca să funcționez ca un om normal”. Captiv într-un lagăr necruțător, într-un infern pătat cu roșu, Sebastian reușește să scape din anturaj cu ajutorul părinților săi. Lăsând orgoliul deoparte, acesta o sună pe mama sa și se internează de bunăvoie într-un centru de recuperare. Țelul său acum, este de a-i ajute pe tinerii care se confruntă cu probleme asemănătoare. De mai bine de doi ani de zile, Sebastian nu mai este un consumator. În prezent, acesta își continuă studiile, fiind elev în clasa a XII-a, încurajându-i totodată pe adolescenți să nu uite că și alcoolul, cafeaua sau telefonul pot fi considerate un viciu. „Nu am Instagram sau Facebook”.

Unii tineri încearcă substanțele toxice pentru a se baricada într-o lume a fantasticului, într-o lume în care chiar și pentru o clipă de fericire ar fi în stare să își vândă casa. Acest comportament poate duce la dependență, suicid sau automutilare. „Vărul meu s-a sinucis. Era și el un consumator de droguri”. Într-adevăr, anumite etape din viața noastră ne pot stimula să ne izolăm, ori să ne schimbăm stilul de viață. Certurile din familie care se lasă cu lacrimi de crocodil, curiozitatea de „a fi diferit”, de a nu depinde de nimeni, ca într-un final să ajungi să depinzi de acea pastilă, de acea seringă, ignoranța din partea celor dragi care ușor, ușor devine teren pentru a-ți planta suferința. Toate aceste aspecte contribuie la ademenirea minorului într-un mediu turbulent din care foarte greu va fi capabil să iasă. În primul rând părinții trebuie să fie precauți și atenți la schimbările comportamentale, relaționale, financiare sau fizice.

Orice fărâmă de îndoială te poate aduce cu un pas înainte spre o cărare mai puțin abătută. Iar eu, în calitate de elev, consider că mulți dintre noi nu realizăm că suntem iubiți și apreciați. Că suntem așteptați acasă cu o cană de lapte, cu patul proaspăt făcut, cu tandra îmbrățișare a bunicii. Zilnic așteptați acasă, de torsul pisicii doamnei Lenuța, de lalelele ce înfloresc în spatele curții, de ursul de pluș primit în dar la 14 ani. Pentru că viața nu s-a încheiat atunci. Pentru că acum e momentul să faci schimbarea aia, să o iei pe mama ta în brațe și să realizezi că ea e fascinația care îți dă serotonină, care îți dă dependență.

Mira ORZA
Clasa a X-a E
C. N. „Dragoș-Vodă”

 

Foto: I. Mariș

oferta-wise

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

oferta-wise
Salut Sighet
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.