Actualitate Cultură

Doi pianiști sigheteni – două performanțe excepționale!

image_printPrinteaza

Aurelia Vișovan și Cadmiel Boțac (foști elevi ai regretatei profesoare Monica Chifor) ne oferă constant ocazia de-a ne mândri că suntem sigheteni. Cei doi pianiști, cu rezultate concertistice deosebite atât pe scenele naționale cât și pe cele internaționale, ne-au obișnuit ca numele lor – legate idisolubil de Sighet – să fie remarcate mereu pentru performanțele pe care le ating.

Recent ne-au parvenit alte informații care ne justifică așteptările vizavi de speranțele legate de viitorul apropiat și șansele de-a vedea – din când în când – că tinerii sunt mereu cu un pas înaintea…. „blazaților”.

La sfârșitul lunii trecute (octombrie), Aurelia Vișovan și-a susținut teza de doctorat, la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj – Napoca cu titlul „Universul sonor al instrumentelor istorice cu claviatură – impactul său asupra pianistului contemporan, privit prin prisma unor interpretări proprii”, având îndrumător pe doamna prof. univ. dr. Adriana Bera. Finalizarea doctoratului s-a încheiat pentru Aurelia Vișovan cu un excepțional „verdict”: Summa Cum Laude. Trebuie să menționăm că dr. Aurelia Vișovan este în prezent profesor univ. la Universitatea de Muzică din Nurenberg – Germania.

Cadmiel Boțac, este celălalt mare talent plecat din Sighet pentru a se afirma la cel mai înalt nivel. Actualmente Cadmiel este masterand la Universitatea de Muzică și Arte din Viena și, săptămâna trecută, a avut bucuria să (ne) anunțe apariția albumului de debut „Cadmiel Boțac – Recital de pian. Beethoven, Chopin, Enescu”. Editura Casa Radio din București și-a asumat lansarea acestui album care este, de fapt, rezultatul a două distincții acordate pianistului Cadmiel Boțac de către Radio România Muzical, în anul 2017 și respectiv 2020.

Albumul cuprinde compozițiile Sonata nr. 23 op. 57 în Fa minor „Appassionata” de Ludwig van Beethoven, Sonata nr. 2 op. 35 în Si bemol minor de Frédéric Chopin și Suita nr. 2 op. 10 în Re major „Clopote sonore” de George Enescu.

Două personalități sighetene, doi tineri pianiști care și-au îmbogățit CV- urile cu repere de mare valoare în cariera lor ne aduc mereu bucurii prin veștile remarcabile pe care le primim de la ei.

Succes pe mai departe în carierele voastre, Aurelia și Cadmiel!

Salut, Sighet!

oferta-wise

3 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată.

 • Creste mândria in noi cand citim asemenea stiri! Două talente deosebite, doi muzicieni, ce-au crescut in orașul nostru, pe care-l fac, acum, cunoscut în lume! Stiu ca au făcut eforturi deosebite ca sa ajunga pana aici, stiu ca au mângâiat clapele pianului in mii si mii de ore de repetiție, ambiția si talentul îi caracterizează, munca si dorinta de a ajunge la vârful ierarhiei le-au fost imbolduri! Pe Cadmiel îl stiu de mic, candva am fost vecini de bloc, a fost un copil cuminte, liniștit, care prefera pianul in locul mingii de fotbal, din apartamentul lor adesea răzbăteau sunetele magice scoase din pianul care-l fermeca! A fost un copil de-o politețe deosebita, saluta timid, având o privire blândă, copilărească, de-o cumințenie deosebita! Il stiam de talentat in arta interpretării la pian, după caracterul lui, eram sigur ca va ajunge acolo unde țintește, am citit multe informatii despre el, l-am văzut și auzit interpretând, o magie, o delectare a auzului, o mângâiere fina a sufletului, asa cum făcea si el cu clapele pianului!
  Stiam si de pianista Aurelia Visovan, stiam din ce familie este, stiam ca nu poate fi decât tenace ca să-și împlinească visele si ma bucuram in sinea mea cand auzeam sau citeam de-un succes de-al dansei, era sigheteanaca, trăiam în același oras si asta ma entuziasma!
  Acum, ma bucur pentru amândoi, fac cinste orașului, fac cinste profesorilor si școlii unde au făcut primii pași în muzică! Acum sunt talente desăvârșite, acum sunt cunoscuți pe plan mondial dar, pentru mine, au rămas aceeiași doi sigheteni, doi muzicieni pentru care sunt mândru că am trăit sa aud de realizările lor! Felicitări!

 • Doua tinere si mari talente in arta muzicala, Aurelia Visovan si Cadmiel Botac, fac sa straluceasca mereu mai mult si mai stralucitor luminitele, pe cerul albsastru al Sighetului. Cunoscuti si mult aplaudati pe marile scene ale lumii, ei sunt de neoprit spre performante tot mai mari, acest domeniu al artei muzicale, ca si multe altele, fiind fara margini. Cata munca, cate renuntari si sacrificii stau la baza acestor inalte performante, cat de mult bucura o lume intreaga.
  Dupa multimea de perezente si ovatii pe marile scenele ale lumii, pana in Japonia, adunanad aprecieri si premii tot mai multe si mai frumoase pe acest lung si greu traseu, vine sa incununeze acest efort continuu, pentru talentata pianista, Aurelia Visovan, titlul de doctor, acordat de Academia Nationala de Muzica, Gheorghe Dima din Cluj- Napoca, cu un exceptional „verdict” , Summa Cum Laude, care sta alaturi de titlul de profesor universitatar la Universitate de Muzica din Nuremberg-Germania.
  Cat de bucuroasa ar fi fost exceptionala ei profesoara Monica Chifor si mama Aureliei Chindris sa fi fost prezente in salile unde ea a obtinut aceste mari, frumoase si continui succese. Dar o vegheaza de acolo de sus, de printre stele, se bucura mult de succesle ei si stiu ca drumul ei ne se opreste aici, si va continua sa urce tot mai sus, intr-un firesc ce a insotit-o mereu.
  Un alt nume de rasunet national si international, care face si el mandrie Sighetului de unde a plecat, de sub bagheta aceleeasi regretate profesoare Monica Chifor, fiind azi masterand la u Universitatea de Muzica si Arte din Viena. Saptamana trecuta a avut bucuria sa (ne anunte aparitia albumului de debut „Camiel Botac- Recital de pian Beethoven, Chopin, Enescu”.
  Doi tineri cu care ne mandrim, de care ne bucuram, pe care-i iubim si-i felicitam, fiind un „Magna Cum Laude” pentru Sighet, doua din cele mai frumose prezente care-l fac sa straluceasca atat de mult, aici, la margine de tara, facandu-l bine cunoscuti si in centrul ei.
  Cu multe si alese felicitari pentru cei doi tineri, ai nostri, carora le dorim o ascensiune continua, asa cum se prezinta si in mersul lor, in firescul lui.

oferta-wise