Actualitate Cultură

Două fapte minunate (autor, prof. Aurelia Vișovan)

Învățătorul Ioan Chindriș, soția sa, Ana și copiii (de la stânga la dreapta): Valentin, Aurelia, Mircea, Alexandru. (1956 )
image_printPrinteaza

Moartea tatălui meu, în iulie 1958, ne-a găsit într-o situație financiară foarte grea. Locuiam în chirie pe strada Ady Endre (actualmente Basarabiei) într-o curte cu mai multe familii, de diferite origini etnice. De la întoarcerea din refugiu, în 1945, am dus-o tot timpul greu, am stat o vreme în chirie pe strada Gheorghe Lazăr… salariul de învățătoare al mamei era slab, aveam 3 frați mai mici. După terminarea facultății am început să predau și am adus și eu bani în casă, dar boala tatălui meu ne-a secătuit puținele resurse. Pentru supraviețuirea familiei, mama a intrat și în datorii… Când l-am adus pe tata mort de la Cluj, durerea era mare, nu avea nici 50 de ani… trebuia să ne pregătim de înmormântare, dar eram complet descoperiți… Nu știam în ce direcție s-o apucăm…

Atunci Dumnezeu ne-a ajutat într-un mod total neașteptat. Unul dintre vecini, domnul Huber Iosif, (care avea o fiică de 12 ani care mi-era elevă) vine la mama și ne oferă 1.000 de lei  (cam cât două salarii ale mele din vremea aceea): “Doamna Chindriș, luați banii aceștia. Mi-i dați înapoi mai târziu, când veți putea.” Așa am fost salvați din acea situație limită; domnul Huber a plecat în Israel după câțiva ani, dar i-am rămas recunoscătoare toată viața. Cu fiica dânsului m-am mai întâlnit de câteva ori în ultimii ani, cu mare bucurie.

După 11 ani, am fost din nou într-o situație limită. Împreună cu mama și cu soțul meu, Aurel Vișovan și cu cei doi copii mici – Marius și Flaviu locuiam, tot în chirie, pe strada Republicii (actualmente Iuliu Maniu), foarte aproape de gară. În 1969 a apărut șansa de a cumpăra un apartament într-un bloc nou din cartierul 1 Mai. Trebuia să depunem 28.000 de lei avans și să semnăm contractul (urmând ca ulterior să plătim ratele lunare). Am strâns banii cu mari eforturi, i-am depus și, foarte fericiți, ne-am prezentat la semnarea contractului. Vom avea și noi, în sfârșit locuința noastră!

Când, la fața locului… stupoare! Ni se spune, fără drept de apel, că avansul este de… 40.000 lei. Se primiseră instrucțiuni noi, se schimbaseră nu știu ce reglementări… Nici dacă ne-ar fi dat cu un ciocan în cap n-am fi fost atât de șocați! De unde să scoatem pe loc diferența de 12.000 de lei (cam 10 salarii ale mele la ora aceea) când eram deja îndatorați, n-aveam ce vinde, n-aveam alte resurse? Visul nostru s-a prăbușit!… Am ieșit din clădire întunecați la față și mergeam pe stradă ca un vapor în derivă… soțul meu era și foarte bolnav după cei 16 ani de închisoare… la bolile lui grave de plămâni și de ficat exact de un asemenea șoc mai era nevoie…. Cineva ne vede și ne oprește… era Sandor Fekete, colegul de birou al soțului meu la cooperativa “Mara”. Ne întreabă mirat care era cauza supărării noastre, mai mult decât evidente. După ce i-am povestit, a zis spontan: “Păi vă dau eu banii ăștia!”. Am încercat să protestăm motivând că nu vom avea cum restitui, dar nu ne-a lăsat și a zis: “Nu-i nimic, voi aștepta până veți putea!“ Trecând de la agonie la extaz, am reușit să completăm diferența, iar după un an, în decembrie 1970 ne-am mutat în apartament, în singura locuință proprietate personală pe care eu sau părinții mei am avut-o vreodată, unde locuiesc și azi. Dumnezeu să-l odihnească pe Sandor Fekete, a murit de mult, cu câțiva ani înaintea soțului meu. Era un om foarte cult, pasionat de muzica de operă.

Am ținut să relatez aceste două fapte de mare generozitate, prin care Domnul ne-a binecuvântat și ne-a salvat prin instrumentele Sale – în cazul de față un evreu și un maghiar reformat, ceea ce conferă o dimensiune supra-etnică și supra – confesională acestor minunate gesturi de solidaritate umană.

Prof. Aurelia VIȘOVAN

oferta-wise

8 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 • N-aș fi vrut să plâng…dar citind mesajul dv. lacrimile au învins ura și teama…Cu toții, urmașii celor arestați fără vină, copiii nimănui, dezmoșteniții naționali și sociali, am trecut prin asemenea momente de cumpănă… acum ne mirăm că am supraviețuit! Miracolul supraviețuirii și al culturii asimilate poate să fie o taină istori
  că, dar această istorie este creația OMULUI…dincolo de granițe politice, etnice, religioase! Am supraviețuit pentru a nu se așterne uitarea! De iertare nici nu poate fi vorba! Cum să ierți atâta nedreptate? Güner Akmolla, scriitoare, membră a Uniunii Scriitorilor Tătari din Crimeea, membră a Uniunii Scriitprilor din România.

  • Stimata doamna prof. Guner Akmolla, eu va cunosc si va multumesc in numele mamei mele pentru frumoasele cuvinte care ne onoreaza. Dar ma bucur ca si cititorii Salut Sighet au ocazia astfel sa va cunoasca.
   Ne aduceti ceva din parfumul Dobrogei, „coltul opus” al Romaniei fata de Maramures din punct de vedere geografic, dar deloc opus din punct de vedere spiritual – oameni darji de mare caracter existand in numar mare in ambele zone – deloc intamplator doua focare ale rezistentei anticomuniste.
   Dvs reprezentati istoria si drama tatarilor dobrogeni si in particular, figura eroica a tatalui dvs.

   • Ce frumoasa lectie de omenie din partea celui de alta etnie si religie care v-a sarit in ajutor cand ati avut mai mare nevoie.
    Ce frumos gest de recunostinta din partea Dvs, stimata doamna Aurelia.
    Felicitari si multumesc pentru mesaj.

 • Evenimentele relatate de D-na Vişovan, cu tot tragismul lor, au scos la iveală existenţa unor suflete curate care au dovedit dragoste faţă de aproapele. Pe acestea se bazează umanitatea şi dau speranţă. Bunul Dumnezeu răsplăteşte credinţa şi statornicia. Lăudat să fie Isus

oferta-wise