Actualitate Cultură Știri

Giuleștiul, sub blazonul Academiei Române

image_printPrinteaza

În localitatea Giulești, județul Maramureș, a fost înființat Centrul de Cercetări Istorico – Teologice ale Credințelor și Cultelor din Maramureș, care a primit aprobarea de a funcționa sub egida Academiei Române conform exigențelor impuse. Directorul onorific și organizatorul acestui Centru a fost acad. Alexandru Surdu, vicepreședinte al Academiei Române și președintele Secției de Filozofie, Teologie, Psihologie și Pedagogie a Academiei Române, iar directorul efectiv este dr. Livia Ardelean, consilier superior la Serviciul Județean Cluj al Arhivelor Naționale. În organigrama Centrului există mai multe departamente coordonate de către anumite personalități cultural-științifice maramureșene.

În perioada 13-14 septembrie, are loc inaugurarea acestui Centru, dotat conform cerințelor solicitate de Academia Română.

Având în vedere că deschiderea Centrului are loc în anul Centenarului Marii Uniri, dedicăm și noi acest eveniment memoriei eroilor care s-au jertfit pentru acest ideal al românilor, motiv pentru care în sala de conferințe a clădirii Centrului va fi dezvelit un grup statuar în lemn executat de către sculptorul maramureșean Ioan Bledea, grup care simbolizează plecarea maramureșenilor din Giulești cu căruțele spre Alba Iulia.

De asemenea, în cadrul evenimentului, va fi vizitată și Casa Memorială Dr. Ilie Lazăr cel care, împreună cu alți patrioți maramureșeni, a mobilizat satele din dreapta și stânga Tisei pentru a participa la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. Ilie Lazăr și-a adus o impresionantă contribuție și la intrarea armatei române în Maramureș în vederea eliberării acestuia de sub ocupația bolșevică.

La acest moment sperăm să fie prezenți acad. Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, acad. Alexandru Surdu, vicepreședintele Academiei Române, George Ivașcu, ministrul Culturii și Identității Naționale, episcopii celor două culte din Maramureș (ortodoxă și greco-catolică), precum și actorii Florin Piersic, Dorel Vișan, Maria Ploae și regizorul Nicolae Mărgineanu, care vor realiza un scurt recital de poezie.

În data de 14 septembrie va avea loc și o sesiune de comunicări științifice sub egida Centrului, Simpozionul Național Istorico-Teologic din Maramureș, ediția a IV-a, Personalități maramureșene participante la Marea Adunare de la Alba Iulia, dar și lansarea cărții Destinul unui erou (învățătorul Grigore Țiplea – reprezentantul învățătorilor maramureșeni la Marea Adunare de la Alba Iulia), autor, dr. Laurențiu Batin, carte apărută la Editura Ethnologica, Baia Mare și prezentată de prof. Doina Voina și dr. Ștefan Mariș, redactor șef al Editurii Ethnologica.

Primarul comunei Giulești,
dr. Laurențiu Batin

oferta-wise

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

oferta-wise