Actualitate Cultură

Drama sighetencei Janka, subiect de film artistic! (autor, Ion Mariș)

image_printPrinteaza

Pe gemenii David și Oscar Speace i-am cunoscut în urmă cu opt ani, la Sighet, locul unde s-a născut și a trăit – până la deportare – mama lor, Janka Festinger. Alături de Oscar Speace a fost prezentă în orașul nostru și soția acestuia, o doamnă delicată, sensibilă, frumoasă, actrița Janice Noga. Prezența lor la Sighet a fost determinată de premiera națională a piesei „Janka” (rolul Jankăi și l-a asumat cunoscuta actriță Maia Morgenstern), regizor Toma Enache, producător Rotary Club Sighet.

Drama Jankăi Festinger s-a declanșat spre finalul Celui De-al Doilea Război Mondial când ea împreună cu două surori au fost ridicate de la locuința lor din Sighet, la 15 mai 1944, și duse în lagărul de exterminare de la Auschwitz. Janka a fost eliberată la 01 mai 1945 și se căsătorește cu un soldat american, era prima căsătorie a unui soldat american, staționat în Germania, cu o persoană eliberată din lagărele naziste, la încheierea celui De-al Doilea Război Mondial. După căsătorie, Janka împreună cu soțul ei pleacă spre SUA, se stabilesc în New Jersey iar în anul 1948 se nasc gemenii David și Oscar Speace.

Povestea Jankăi este spusă peste ani – pornind de la o scrisoare păstrată în familie – într-o piesă de teatru scrisă de Oscar D. Speace și respectiv într-un volum „Janka Festinger’s Moments of Happiness” scris de David D. Speace. Premiera națională de la Sighet (2012) a piesei lui Oscar a fost un moment de maximă referință culturală, piesa fiind preluată și de Teatrul Evreiesc din București iar drama Jankai a fost făcută cunoscută și în alte orașe din România (într-un mic turneu desfășurat sub emblema Rotary).

Am continuat, în special cu actrița Janice Noga, corespondența noastră de la distanță și m-am bucurat când am primit vestea, la un moment dat, că Oscar și Janice au devenit membri în Clubul Rotary din localitatea lor de domiciliu, Fresno, California, USA.

Pe la începutul anului trecut Janice m-a anunțat, încântată, că Oscar a demarat un proiect prin care își propunea să producă și un film având la bază piesa lui, „Janka”. Pe la mijlocul anului trecut s-a reușit finalizarea filmărilor la Janka (în rolul principal fiind Janice Noga), după o muncă intensă de câteva săptămâni, editarea finală a fost încheiată în luna septembrie. Filmul are o durată de 90 de minute și a fost înscris la Festivalul de Film de la București.

Producătorul, dramaturgul și regizorul Oscar D. Speace a avut amabilitatea să-mi trimită și trailerul filmului „Janka”, pe care-l oferim cititorilor „Salut, Sighet!” și, poate, vom avea ocazia să vedem filmul în vară, la Sighet și să ne întâlnim cu Oscar Speace și Janice Noga aici, în orașul în care s-a născut Janka Festinger.

 

Ion MARIȘ

 

Foto: Ion Mariș

oferta-wise

2 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    • Mulțumesc prietenului poet Echim Vancea pentru această completare! Acesta a fost un prim articol – știre, mai succint, urmează să public un material mult mai „generos” despre detaliile care au favorizat montarea piesei Janka, pentru prima dată în limba română, la Sighet. Abordarea inițială și propunerea de-a mă implica în acest proiect mi le-a făcut regretatul prieten Johnny Popescu, cel care tradusese piesa în limba română. Mult mai multe detalii, așa cum spuneam, le voi oferi într-un articol viitor dedicat lui Johnny Popescu și doamnei Janice Noga.

oferta-wise