Actualitate Cultură Știri

Echipa Readers Academy CNDV la BOOVIE JUNIOR 2021

image_printPrinteaza

Despre Boovie am aflat în urmă cu aproape trei ani de la colega și prietena mea prof. Brândușa Oanță care făcuse o postare pe grupul de WhatsApp al profesorilor Colegiului Național „Dragoș-Vodă”, în legătură cu acest concurs. După ce am citit informația am rămas plăcut impresionată de faptul că ideea semăna puțin cu un mai vechi proiect de cercetare al meu, pe care l-am propus anual elevilor cărora le predau limba și literatura română. Proiectul propus de mine se numea „Cartea care a devenit film” și se desfășura în clasă, fără emoții prea mari, dar desigur, cu reale satisfacții. Într-un an, l-am propus și elevilor cu care interacționam în cadrul cursurilor pentru elevii capabili de performanță, din Centrul de Excelență, cu scopul de a-l prezenta la Proiectul Interjudețean „Dincolo de Științe”. Elevilor interesați de literatură și cinematografie li se propunea să observe și să analizeze cu atenție în manieră originală, asemănările sau deosebirile dintre cărți și filmele realizate după acestea.

Proiectul profesoarei Carmen Ion, de la Colegiul Național „Spiru Haret”, utilizat mai întâi la clasă a devenit în timp Festivalul Concurs de book-trailere, pe care l-a numit în mod inspirat Boovie (creând un cuvânt compus, din două cuvinte englezești book și movie). Mie mi-a plăcut mult conceptul acestui concurs, având în vedere că reunea două pasiuni ale mele: literatura și cinematografia.

Anul trecut, la prima participare, am coordonat alături de prof. Brândușa Oanță, o echipă de liceeni din colegiul nostru, care a obținut Mențiune, cu trailerul realizat după cartea „Pelinul negru” de Ioana Nicolaie .

Anul acesta, am participat la secțiunea Boovie Junior, sub aceeași coordonare, cu o echipă alcătuită din 11 elevi de clasa a VII-a: Ardelean Mihai, Andreicovici Radu, Brad Cella, Dulugea Răzvan, Dunca Darius, Grigor Maria, Orza Mira, Orzan Alesia, Mihai Andreea, Șimon Sergiu și Vlad Tudor, cu care am realizat un trailer după cartea „Copiii paznicilor de elefanți” de Peter Hᴓeg., cea mai metaforică dintre cărțile propuse pentru gimnaziu, la concursul din acest an.

Ca să fiu sigură că pot să le ofer elevilor cea mai bună versiune a filmului „meu” asupra cărții, am recitit-o. Astfel am reușit să mă atașez de Peter, personajul narator, fiul unui preot danez și al unei organiste „dezbrăcate” de toate constrângerile unei preotese dintr-o societate conservatoare. La a doua lectură am beneficiat de latura comică a poveștii, pe care, cred, am reușit să o sugerăm și în film.

Munca în echipă la acest proiect a fost solicitantă, amuzantă, surprinzătoare, dar mai ales semnificativă pentru elevii – actori, care au putut identifica pasiuni noi.

La terminarea trailerului, am fost convinși că în condițiile date, filmând cu telefonul, fără nicio investiție reprezentând costuri pentru decor sau costume, filmul a fost ceea ce noi ca echipă am putut da mai bun.

Obținerea Premiului II la Festivalul Concurs Internațional 2021, secțiunea Boovie Junior, pentru această carte, a fost o mare bucurie și o imensă surpriză, pentru care felicit echipa. Pentru mine a fost o plăcere să lucrez cu acești elevi inteligenți, pasionați și creativi. Demersul didactic s-a născut din dorința de a-i face pe elevii mei să descopere noi mijloace de exprimare, în cadrul unui proiect inovativ care are ca punct de plecare lectura unor romane valoroase, scrise de autori contemporani ai literaturii române și universale.

prof. dr. Otilia CHINDRIȘ

oferta-wise

1 Comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

oferta-wise