Actualitate Știri

Sighet – Festivalul Medieval „Eternul Maramureș”, ediția a X-a

image_printPrinteaza

În perioada 18-19 septembrie, Primăria şi Consiliul Local Sighetu Marmaţiei prin Centrul cultural Sighet, în parteneriat cu Consiliul Județean Maramureș organizează în centrul vechi al municipiului a X-a ediţie a Festivalului Medieval „Eternul Maramureș”.

Pe parcursul celor două zile, publicul va putea admira parada de deschidere cu cavaleri, domnițe, menestreli și scutieri, va interacționa cu membrii asociațiilor de reconstituire istorică în taberele militare și atelierele amplasate în centrul orașului, va retrăi istoria în cadrul confruntărilor care vor prinde viață în zonele special amenajate și se va putea bucura de farmecul muzicii și a dansurilor medievale.

Festivalul Eternul Maramureș ilustrează identitatea oraşului nostru, care, pe lângă a fi un oraş al datinilor, al poeziei, are şi o dimensiune istorică, Sighetu Marmației fiind o aşezare seculară care anul acesta împlinește 695 de ani de atestare documentară. Reconstituirea istorică, este unul dintre momentele cele mai apreciate ale oricărui festival medieval, în cadrul căreia sunt prezentate tactici şi tehnici de luptă, arme, ateliere de tras cu arcul şi aruncat cu lancea, iar publicul este invitat să adere la valori istorice precum: vitejia, curajul, cavalerismul, iubirea de neam. Poate de aceea iubim acest Festival. Poate de aceea rezonăm cu acest gen de eveniment cultural, Vasile Moldovan Primarul municipiului Sighetu Marmației.

Festivalul Medieval devenit deja o tradiţie pentru municipiul Sighetu Marmaţiei, va fi deschis oficial sâmbătă 18 septembrie cu o paradă a trupelor de reconstituire istorică, trupe care mai apoi vor susține o serie de reprezentanţii pentru cei prezenţi. Paladinii de Mediaș, Castelanii de Bistrița, trupele Nosa și Sirius, Cnejii de Maramureș, și Maramorus Barbarorum sunt doar câteva dintre trupele de reconstituire istorică care își vor expune armele în fața publicului și vor pune totodată în scenă adevărate demonstrații de bătălie.

Tot sâmbătă va avea loc proiecția filmului „Argintarul/ În umbra lui Shakespeare”, urmată de două concerte de excepție: Adrian Naidin alături de Ansamblul Folcloric Mara şi concertul Morbid Tales.

Şi cea de-a doua zi a Festivalului va fi una încărcată cu evenimente interesante: demonstraţii de lupte cavalerești, dansuri medievale și spectacole la scenă. La Muzeul Maramureșan va fi vernisată expoziția „Bresle şi meşteşuguri uitate” în cadrul căreia vor putea fi vizionate o serie de documente, obiecte și unelte ce au aparținut Breslei cizmarilor și Breslei tăbăcarilor, aflate în patrimoniul Muzeului Maramureșan. De asemenea, secția de Istorie și Arheologie pregătește o expoziție care va surprinde cu siguranță publicul iubitor de arme autentice vechi.

Seara de duminică va fi dedicată muzicii de bună calitate, pe scena Festivalului urcând mai întâi o trupă de tineri talentați din Sighetu Marmației (Camelia Trifoi & MM Band) după care Alternosfera, una dintre cele mai în vogă trupe de muzică rock va susține un concert de excepție.

Comunicat de presă

oferta-wise

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

oferta-wise