Actualitate Știri

Expoziția de fotografii „Cultură vs. Război” la Sighet

image_printPrinteaza

Asociația Ruscovan, Asociația pentru Educație și Cultură „Lesia Ucrainka”, Asociația Dobrotoliubie, Casa Ucrainei din Cluj-Napoca, cu sprijinul Ambasadei Ucrainei în România, Primăriei Sighetu Marmației și a Vicariatului Ortodox Ucrainean din România organizează, în zilele de 7 – 8 septembrie, între orele 12:00 – 20:00 expoziția de fotografii în cadrul proiectului „Cultură vs. Război” plus fotografii ale regretatului fotograf Max Levin, cel care a plătit cu viața efortul de a surprinde în fotografii ororile războiului. Fotografiile vor fi expuse în curtea Bisericii Ortodoxe Ucrainene Sighetu Marmației.

Duminică, 8 septembrie 2024, de la ora 12:00, după încheierea Sfintei Liturghii, va fi oficiată o slujbă de pomenire pentru victimele și eroii războiului din Ucraina, urmată de un scurt program artistic susținut de un cor format din femei din Ucraina, refugiate temporar în Cluj-Napoca.

„Cultura vs. războiul”

Expoziția fotografilor documentariști Kostiantyn Liberov și Vlada Liberova, creată în cadrul proiectului „Cultura vs războiul”, este o lucrare dureroasă, veridică, cotidiană care încearcă să spună lumii adevărul despre lupta eroicului popor ucrainean pentru libertatea sa.

Proiectul „Cultura vs războiul” a fost inițiat de Asociația „Watch Ukrainian!” (Ucr: ”Дивись українське!”) în aprilie 2022 pentru a documenta și comunica adevărul despre războiul rusiei împotriva Ucrainei. Eroii proiectului sunt artiști ucraineni renumiți care, încă din primele zile ale invaziei, s-au ridicat pentru a-și apăra țara și/sau sunt implicați activ pentru a ajuta Ucraina să obțină victoria cât mai curând posibil.

Expoziția de fotografii a lui Max Levin

Expoziția de fotografii reflectă primele zile ale războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. În primele cinci zile ale invaziei pe, Max a reușit să publice rapoarte fotografice din cel puțin șapte puncte din diferite părți ale Ucrainei.
Contactul cu Max Levin a fost pierdut la 13 martie, când a mers în satul Huta-Mezhyhirska din regiunea Kiev pentru a documenta consecințele agresiunii ruse. La 1 aprilie, după căutări îndelungate, poliția  l-a găsit mort cu răni de glonț.
Principalul său slogan a fost: „Fiecare fotograf ucrainean visează să facă o fotografie care va opri războiul”.

Comunicat de presă

 

Foto: Ion Mariș

oferta-wise

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

oferta-wise
Salut Sighet
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.