Actualitate CNDV 100 Video

Expoziție omagială Ioan Johnny Popescu | VIDEO

image_printPrinteaza

Duminică, 12 februarie 2023, de la ora 14:00, la Muzeul Etnografic al Maramureșului din Sighet a avut loc o Expoziție de tapiserie cu lucrări create de Ioan Johnny Popescu (lucrări din colecția d-nei Ardelean Elisabeta – Jiki).

Foto & video, dr. Sorin Markus

oferta-wise

1 Comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 • Îmi fac datoria și postez aici, cu mulțumiri, mesajul trimis de soții Cociuba:

  Johnny Popescu

  Niciuna din cele 7 arte nu i-a fost străină!
  Îți putea vorbi despre ele oricând în 3 limbi, la nivel academic! Nu doar că le știa, le putea și practica!
  Poate puțini mai știu de harul lui coregrafic. Frecventând și el „cenaclul Chivu” nu s-a mulțumit cu tradiționalul, pentru că în el a existat spiritul avangardei. Prima tatonare în artele plastice a fost grafica.
  În vizitele, la el acasă, în 1976, am descoperit 2 lucrări, de mărime aproximativ A0, realizate în tehnica artelor textile. Nu aveau un motiv decorativ ci erau niște fâșii aparent țesute care ieșeau ostentativ din plan devenind volume, alternând ingenios plinul cu golul. Totul fiind realizat din sfoară de iută! Păreau proiecte scenografice! Cu intermitențe, pasiunea lui pentru fir nu l-a părăsit, putând oferi sugestii chiar și celor ce tricotau.
  Spre anii 1980 trece la experimente miniaturale, realizând mărțișoare, cercei, broșe, coliere! toate din fire împletite, în care nu culoarea ci volumul prevalau mergând până la arabesc. De la acestea ajunge la artă aplicată, realizând pentru două veri suprafețe pentru sandale feminine căutând și aici să fie divers! Pasiunea pentru fir continuă documentându-se despre subtilitățile acestei tehnici, în diferite culturi și timp. În acest sens a realizat un material dactilografiat, ce putea fi folosit și în scop didactic. Această documentare l-a stimulat să experimenteze diverse tehnici. Astfel, experimentează ca nimeni altul NOD-ul, ca element de limbaj plastic.
  Din punct de vedere plastic, ar fi perioada pe care noi am numi-o „cea exotică”. Ultima sa perioadă de creație textilă aduce elementul decorativ și culoarea, realizând lucrări de ambient, acceptând, de data aceasta și tehnici tradiționale! O perioadă „cuminte”.

  Dacă Johnny ar fi făcut nodul de la Gordium, Alexandru Macedon ar fi fost un anonim!

  5 februarie 2023
  Edit și Gabriel Cociuba

oferta-wise