Actualitate Editorial

Femeia înseamnă simțire, iertare, vulnerabilitate, înțelepciune! (autor, Hajni Cuth)

image_printPrinteaza

A fi femeie înseamnă atât de multe! Femeia este complexă în felul ei și îndeplinește atâtea roluri în ziua de azi: mamă, soție, gospodină, antreprenor, ea e cea care vrea să coordoneze totul, să fie pe placul tuturor. Mereu să satisfacă nevoile întregii familii, să aibă o carieră de succes, mama perfectă, să fie elegantă, aranjată și multe altele. Majoritatea femeilor pe care le admir par a fi super eroi. Dar mă întreb dacă e bună direcția în care se îndreaptă femeile?

Știu că de-alungul secolelor nu am avut prea multe drepturi oficiale, am fost asuprite oarecum, bărbatul mereu dominator și în funcții importante iar vocea noastră neauzită. Odată cu modernizarea socială și economică au venit și libertățile mult așteptate. Un val uriaș care a măturat toate obstacolele, și a deschis toate porțile și oportunitățile pentru noi femeile să demonstrăm , să arătăm ce putem face, ne-a urcat pe piedestal. A început lupta între feminin și masculin, am avut șansa să depășim sexul puternic sau dacă nu, cel puțin să-l egalăm în toate domeniile. Și am făcut-o! Am devenit „bărbați pe tocuri”, am preluat rolul de cuceritor, de lider, de întreținător de familie, am ajuns să purtăm cravată și să conducem țări, chiar și tiruri. Am ajuns să ne torturăm și să ucidem oarecum esența feminității în tot acest procces de liberare, de ascensiune pe scara evoluției materialiste. S-a ajuns chiar la o inversare de roluri, femeile au devenit tot mai masculine, iar bărbații tot mai feminini, iar aici nu mă refer la faptul că noi purtăm pantaloni, iar iei se duc la cosmetică, e vorba de energia pe care o transmitem. Este vorba despre ceva mult mai profund, ceva ce vine din interior.

În ziua de azi s-a ajuns la o imbalanță între energia feminină și masculină (yin și yang). Fiecare dintre noi,bărbat sau femeie avem în noi ambele energii, atât cel feminin cât și cel masculin în diferite proporții. Simbolul yin și yang ne spune că totul în viață conține două contrarii și pentru a menține echilibru trebuie să găsim o modalitate de a împleti armonios ambele părți. Energia feminină nu ar trebui să se ciocnească cu energia masculină, ambele trebuie să fie valorificate atât în bărbat cât și în femeie deopotrivă, evident păstrând o balanță sănătoasă între ele.

Energia femeii este foarte importantă atât pentru ea însăși cât și pentru bărbat, ea aduce calm, echilibru și face bărbații să se simtă stabili. Femeia este capabilă să-i dea aripi bărbatului, să-l motiveze, să-l îndrepete în direcția corectă, să-l inspire, să-l ierte. Se spune că în spatele oricărui bărbat de succes stă o femeie.

Energia feminină înseamnă a fi în elementul tău natural este o stare de spirit pe care femeia o emană prin toți porii ei, este o încredere firească care nu are de a face cu egoul, este o artă de a fi. O formă de iubire de sine, de acceptare, de echilibru.

Noi, femeile, suntem minunate așa cum suntem, nu e nevoie să demonstrăm, să luptăm, să facem mereu, să fim în acțiune. Acesta este rolul bărbaților. Nu suntem egali cu bărbații, nici nu e nevoie de egalitate, este absurd să vrem mereu să fim egali. Suntem chiar foarte diferiți și e bine așa cum am fost creați, suntem ființe minunate, femeia în felul ei iar bărbatul în felul lui.

Noi, femeile, am fost create să dăm viață. Ce poate fi mai minunat și măreț? Să nu uităm că tot noi dăm viață și bărbatului. Suntem responsabile de frumos, de artă, de creație, creativitate, de a întreține casa, a face ambianța placută, să decorăm, să facem surprize, să ne îngrijim copiii și bărbații la un loc. Avem rolul de a iubi, a dărui tandrețe, frumusețe și eleganță. Lașați bărbații să-și facă rolul de întreținător al familiei, că vă spun sincer este rolul care le șade bine, ei sunt creați pentru a face, a acționa, a organiza, a căuta, a oferi, a proteja femeia. Bărbații sunt forță, viteză, acțiune.

Dalai Lama a spus într-un interviu „Lumea va fi salvată de femei. Biologia femeii are o capacitate mult mai mare de a nutri dragoste și afecțiune fată de alții.”

Femeia înseamnă simțire, iertare, vulnerabilitate, înțelepciune. Femeia primește cu brațele deschise și oferă dragoste necondiționată. Femeia este un templu, o creație vie. Acceptă-te așa cum ești, cu „imperfecțiuni perfecte” cum spune John Legend în piesa intitulată „All of me”. You are a „perfect imperfection” cu kilograme în plus sau în minus, cu vergeturi de la sarcină, cu fire cărunte ici colo, cu riduri, emoțiile și trăirile tale ciclice, entuziasme fulminate și tristeți adânci, zile cu mult soare și zile gri când totul pare că nu are sens. Așa suntem noi și e bine așa cum suntem. De ce ai vrea să schimbi natura ta, de ce ai vrea să acoperi și să negi trecerea timpului când totul e atât de firesc, iar tu ai devenit ceea ce ești, ai crescut de-alungul anilor. Fii mândră de ceea ce ai devenit!

Da, recunosc nu e ușor să fii femeie, eu însăși am preluat rolul de bărbat de multe ori pentru că am mers în direcția socieții și a fluxului, am fost îndoctrinată cu tipare pe care le-am urmat. Am fost prea ocupată să împlinesc roluri și mi-am dat seama că nici un rol nu mi se potrivește atât de bine, decât cea de femeie care se cunoaște pe ea însăși. Plină de creativitate în felurite moduri de exprimare, plină de viață, de dăruire de frumos! Asta ești tu, femeie!

Dar toate aceste lucruri și conștientizări nu le poti dobândi peste noapte, este un proces, le poți dobândi doar atunci când te întorci la esența ta și înțelegi că nu ai de câștigat maratonuri împotrivă bărbaților, că ești bine așa cum ești, atunci totul se vă așeza iar armonia își va face cuibul în tine și în juru tău. Ascultă-ți intuiția, ieși din mentalul tipic masculin, lasă feminitatea să curgă. Îmbracă o rochie mai des, dansează, cântă, fii senzuală, dăruiește-ți timp doar pentru tine, pentru pasiunile tale, oprește-te din alergat!

Nu degeaba suntem denumite sexul frumos, această frumusețe vine din interior și noi suntem responsabile să-l revărsăm din preaplinul nostru, să-l răspândim, să-l hrănim mereu și să aducem echilibru în lume.

Așa că, dragile mele femei, întoarceți-vă la esența voastră, treziți femininul din voi, faceți ceea ce știți mai bine, FIȚI FEMEI!

Hajni CUTH

Foto: Ion Mariș (lucrările sculptorului Ion Bledea)

oferta-wise

3 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 • Foarte buna analiza si foarte intelepte concluzii !

  Si legat de inegalitatea in drepturi din trecut, un amanunt istoric mai putin cunoscut. In unele tari ( cunosc concret cazul Spaniei, dar fenomenul e mai general ) acordarea dreptului de vot femeilor a avut un adversar inversunat tocmai in liderele feministe , pe motiv ca femeile vor vota cu partidele de dreapta si astfel se va dezechilibra scena politica….
  Acele vehemente feministe sustineau ca femeile nu sunt „mature” pentru vot si vor fi influentate de soti si de preoti, spre …dreapta. Sa nu credeti ca asta a fost in Evul Mediu…ci pe la 1930…

  • Multumesc pentru comentariu!
   Nu cred ca e vorba de maturitate neaparat cand vine vorba de vot. Daca e sa analizam acest factor o fata la 18 ani e mult mai matura decat un baiat ( 18 ani fiind varsta eligibila la vot, prin ani 1800  varsta eligibila la vot era 21 ani), dar e totusi un factor relativ. In orice caz sa nu traim in iluzia ca votul nostru conteaza in alegerea asa numitilor „lideri”, aspectul politic ma depaseste si nu as vrea sa detaliez. Doar atat as spune daca votul nostru ar conta fie ca suntem femei sau barbati, nu ni s-ar fi dat drept de vot:). Manipularea si jocurile politice care au loc in mass media si prin toate mijloacele existente duc in eroare chiar si o persoana bine pregatita si cu studii in domeniu. Nu cred ca era mai diferit nici in evul mediu sau in alte perioade ale existentei umane, doar mijloacele difereau. Si in ziua de azi femeile sunt influentate la vot, la fel ca si barbatii. Femeile mereu vor fi mai usor de influentat, asa e natura lor sa asculte cu inima, iar gandirea critica o caracteristica masculina.

   • citatul e din Mark Twain, cred ca l -au suparat foarte tare de a ajuns sa spuna asta…

    …dar e ceva adevarat in speculatiile anilor ’30, la care ma refeream si anume faptul ca femeia era si este mai inclinata spre stabilitate decat spre aventuri sau teribilism ( in politica si in viata ) de aceea un vot predominant spre dreapta ( atunci cand aceasta mai reprezenta valori crestine, un conservatorism sanatos)

oferta-wise