Actualitate Cultură Video

Festivalul Internațional de Colinde, Datini și Obiceiuri la Ucraineni a încântat spectatorii! [VIDEO]

image_printPrinteaza

Festivalul Internațional de Colinde, Datini și Obiceiuri la Ucraineni desfășurat Duminică 15 ianuarie 2023 s-a ridicat la înălțimea ediției cu numărul… 30! După liturghia de la Biserica Ortodoxă Ucraineană din Sighet a avut loc parada celor 26 de grupuri participante dintre care am remarcat două frumoase grupuri din Kiev și unul din Ivano – Frankivsk. N-au lipsit invitați și din alte județe din România, unde se află minorități ucrainene (Arad, Botoșani, Caraș – Severin, Galați, Iași, Satu – Mare, Suceava, Timiș, Tulcea) și chiar din București.

Am remarcat o atentă și bună organizare (asumată cu succes de către Uniunea Ucrainenilor din România – Filiala Maramureș) și mai ales diversitatea grupurilor purtând îmbrăcăminte tradițională ucraineană, atenția la detalii, lipsa kitch-ului și respectul pe care l-au oferit cu generozitate publicului dar și evenimentului în sine. Am simțit și solidaritatea atât a ucrainenilor din țara noastră dar și a românilor, a spectatorilor prezenți, pentru Ucraina și poporul din țara vecină aflat în plin război.

După frumoasa paradă a avut loc un spectacol deosebit de atractiv în Parcul Central al Sighetului.

Vă invităm să urmăriți înregistrarea video a paradei:

Ion Mariș

oferta-wise

1 Comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Un eveniment deosebit de frumos, placut si reprezentativ, in multe interpretari, s-a realizat prin traditionalul „Festival International de Colinde, Datini si Obiceiuri la Ucrainieni”, aflat la a 30-a editie, organizat de Asociatia ucrainienilor- Filiala Maramures. Cu o larga participare (26 de grupuri artistice) a ucrainienilor din toata tara, unde se afla aceste minoritati, dar si cu doua grupuri din Ucraina (Kiev (!) si un alt oras). Toate au prezentat un program „original” si variat de toata frumusetea, care a reliefat trditiile si obiceiurile de viata a acestei minoritati. Pe langa aceasta reala exprimare, se mai reliefeaza si altele : Prietenia si solidaritatea durabila in timp a poporului roman cu minoritatea ucrainiana, Drepturile culturale, sociale, organizatorice si altele de care se bucura aceasta minoritate, fara nicio discriminare, Ajutorul dat acestui stat, cu toate posibilitatile de care dispune Romania si ea un Stat saracit de lacomii straine, ajutate de tradatorii nostrii de neam si tara. Este atat de primitiv lovita Ucraina de catre un popor la care aceste „navaliri si crime” sunt deja o traditie. Peste toate acestea se adauga si vitejia eroica a armatei acestei tari, pentru a-si apara pamanturile si tara lor, impotriva „colosului navalitor”. Bucuria si cantecul din aceasta frumoasa prezenta, arata opmismul de neinfrangere a acestui popor si intuieste un final victorios. Sprijinul lumii internationale este masiv, larga comunitate umana fiind alaturi de ei in aceasta dureroase si nedrepte invazii.
    As mai aminti un fapt. Fratele meu Daniel, dupa ce si-a luat licenta in medicina cu un deosebit succes, si-a cerut repartizare intr-o comuna sau sat, unde sa faca tot ce poate singur, sa se formeze si cazurile mai grele le dirija spre spitalele de specialitate. A ales satul Crasna din Maramures, ucrainian, unde a functionat cativa ani. Ne spunea ca era foarte multumit si deosebit de respectat, populatia de acolo fiind foarte prietenoasa, realizand si interventii ginecologice, profesie in care s-a format mai tarziu, ca medic primar ginecolog. A legat multe prietenii, a mai facut vizite pe acolo si a avut, mai tarziu, multe intalniri pe linie medicala, la spitalul din Borsa.

oferta-wise