Actualitate Cultură

A fi sau a nu fi meșter popular la… Sighet?!

image_printPrinteaza

Sighetul are câțiva meșteri populari cuprinși în baza de date a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș. Ce se întâmplă cu ei, cum se descurcă în această perioadă pandemică nu este greu de imaginat. Au fost anulate târgurile, festivalurile, evenimentele etnofolclorice astfel încât micile surse de venituri ale meșterilor populari s-au…  evaporat  în plină vară, în plin sezon turistic (mai ales pentru zona noastră).

În apropierea Primăriei, în centrul Sighetului, str. Bogdan Vodă nr 4, pensionara Țurcan Ghizela, meșter popular cu patalama, încearcă să atragă atenția puținilor turiști asupra obiectelor artizanale, figurinelor îmbrăcate maramureșenește, cu piese confecționate din deșeuri și diverse resturi textile dar… șansele sunt reduse.
Doamna Ghizela, care a fost mulți ani profesor de română – franceză și bibliotecar la Putna, apoi o îndelungată perioadă angajată la EGCL, Acaterm și Maranord din Sighet continuă, consecventă, să-și prezinte micile obiecte de artizanat trecătorilor, turiștilor cu speranța că exponatele nu vor fi doar admirate ci și… achiziționate.

Oare ce se poate face pentru acești meșteri populari pentru a le asigura existența și subzistența?…
Cei „îndreptățiți” să ofere idei, soluții etc sunt invitați să o facă!…

Salut, Sighet!

oferta-wise

3 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 • Este greu in aceasta perioada pentru toata lumea si de aceea e greu sa dai si sfaturi ce si cum sa faca Doamna Ghizela. Dar ar putea incerca la mare sa se duca cu exponatele si Primaria sa o ajute pentru costul transportului cu trenul. (parerea mea)

 • Laudam pe Isus!
  Ghizela Turcan mi a fost colega de clasa… mi a ramas tare draga şi o regasesc in fiecare vara la Sighet. Incerc sa adun informatii referitor la activitatea ei artizanala …. poetica si nostalgica.
  La Lausanne este inconturnabila aceasta activitate care exista de zeci de ani…. Incerc sa aflu de ce tip de subventii beneficiaza acest domeniu … deocamdata am gasit un ” lien ” pe care vi l trimit… Tin de asemeni sa precizez ca statul elvetian transfera acest tip de activitati „hautement bénéfiques sur le plan social et culturel” asociatiilor si fundatiilor deoarece este modul cel mai eficace de a fi in relatie directa cu oamenii si cu o serie de problematici sociale care implica sa fii in intr o relatie directa cu oamenii care apara o cauza …un ideal … Asa se explica printre altele performanta Elvetiei in domeniul situatiilor de handicap -domeniu gerat aproape exclusif de fundatii si associatii … : ” être au chevet du lit du malade” … ” brûler pour une cause”… défendre un idéal …une idée….
  Aceste asociatii si fundatii sunt adesea in relatie cu comunitatile religioase care promoveaza activitati sociale in complementaritare cu interventiilor etatice.
  Cordiale salutari !

  Gafia Galay – Coman

 • Singura zonă din Sighet cu vad comercial/turistic este Pietonala, de la ușa Memorialului până la colțul cu Gh. Șincai. Dacă aveți șansa să vă puneți masa acolo, aveți clientelă, cel puțin în sezonul cald, altfel…

oferta-wise