Actualitate Cultură

Florica de la Șugău (Sighet) este o mândră… floricică!

image_printPrinteaza

Șugăul este un cartier al Sighetului unde, se pare, tradiția îmbrăcării portului popular este păstrată – fără niciun fel de constrângeri – de către localnici. De la cei mici până la cei mari, în special de sărbători dar și la nunți, costumul popular este purtat și „expus” cu mândrie, live, nefiind abandonat doar în muzee. Farmecul sărbătorilor maramureșene o dă tocmai senzația de… muzeu viu, atunci când copii, tineri și oameni mai în vârstă își găsesc bucuria și în dragostea pentru costumul popular.

De Sărbătoarea Rusaliilor, șugăienii au participat la liturghiile – desfășurate în curtea bisericilor, respectând distanțarea de rigoare, în vigoare.

Micuța Florica – Floricica (care nu a împlinit trei anișori!) a „purtat” de Rusalii, pe lângă suzetă (o utilizează destul de rar, doar când oboseala este prea mare!) și o „variantă” de costumaș popular specific copiilor de pe Șugău.
Am fo’ ș-om si… prin ai noștri copii!

Salut, Sighet!

Foto: Marius Vișovan

oferta-wise

2 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată.

  • Dacă de cu mic imbraci costumul popular, cand vei ajunge mare o să-ți iubesti Tara si glia strabuna! Straiele țărănești reprezintă bucuria trecutului nostru, frumusetea lor, vin din vrednicia neamului romanesc, aducând în ele istorie si cultura, perenitate si iubire de locurile natale, de satul românesc care a ținut în viață poporul roman! Maramuresul istoric, Sighetul si zona care-l înconjoară nu si-a pierdut din valoarea portului taranesc, oamenii imbracandu-se in costumul popular in orice ocazie mai însemnată sau sărbătoare, mandrindu-se cu el, cinstind cum se cuvine haina ce-o poartă cu atâta drag! Asa face si aceasta mandrete de copil, care, cu siguranta, nu-și va uita tradiția locului in care s-a nascut! Felicitări părinților care își indruma copiii in acest sens!

    • Parintii sunt buni crestini ai parohiei greco-catolice, iar tatal este strajer le fruntariile tarii ! Au si doi baieti mai mari.

oferta-wise