Actualitate Cultură

„Frumusețea va salva lumea” (autor, Noemi Marcela Boje)

Noemi Marcela Boje
image_printPrinteaza

Frumusețea zilelor de Iunie. Iunie ne-a întâmpinat cu zâmbetul și căldura unei mame. M-am simțit învăluită de un sentiment atât de pozitiv, încât am simțit nevoia să admir orice mică fărâmă din jurul meu. Frumusețea lucrurilor care ne înconjoară simt că-mi face bine, descopăr efectele benefice pe care le are asupra mea. Frumusețea în fața căreia mă minunez, de care mă las pătrunsă, mă conectează cu propria-mi frumusețe, cu frumusețea din adâncul sufletului meu.

Frumusețea mai aduce un „ingredient” în spiritualitatea mea. Există o spiritualitate receptată și o spiritualitate cedată. Niciuna dintre ele nu pare să fie vreo spiritualitate ascetică. Mă las surpinsă de frumusețe. În orice caz, este nevoie de implicare. Căci e nevoie de conștiință pentru a percepe frumosul. Și este nevoie de venerație. Fără venerație frumusețea se ascunde de privirile noastre.

În ultimele zile am încercat să-mi schimb ritmul, dar și obiceiurile „impuse” în ultimele luni. Nu mi-a fost ușor, a fost o încercare dificilă din punct de vedere al acomodării cu noile reguli, dar a fost incredibil faptul că, tot ce mă înconjura mi se părea minunat. Oare am început să văd frumusețea în orice? Sunt convisă că da. În ultimele zile mi-am petrecut zeci de minute în incita Stadionului din Sighet. Dacă înainte credeam că e nevoie de reabilitarea stadionului, astăzi încerc să admir acest loc așa cum e. Este întotdeauna loc de mai bine, însă frumusețe există în orice.

Pentru mine, orientarea spre frumos este o regăsire a mângâierii în existența noastră pământească, cu toate amenințările și pericolele la care suntem supuși. Chiar și când mă cufund în muncă am nevoie de frumusețe ca refugiu pentru suflet și ca mângâiere în mijlocul dezolării pe care o descopăr, nu de puține ori, în discuțiile cu oamenii.

E fascinant acest subiect depre Frumusețe. E un subiect atât de complex încât nu cred că ar putea fi definit. Fiecare vede frumusețea într-un mod diferit. Vă doresc să vă bucure și mai mult frumusețea pe care o percepeți de obicei și cu care vă întâlniți în mod obișnuit.

„Frumusețea va salva lumea”. F.M. Dostoievski
Pace și mult bine tuturor!

Noemi Marcela BOJE

oferta-wise

2 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Viata este frumoasa, trăind admiram tot ce ne ne inconjoara! Si tristetea poate fi frumoasa, cand prinzi din zbor un zambet, chipul ti se deschide, incepi sa speri si uiti de urat, frumosul te cuprinde! Cine nu stie sa admire, degeaba traieste; cand privesti la ceva, alege intotdeauna partea frumoasa, viata are întotdeauna parti bune, acestea trebuie alese! Traim prin frumos, iubirea este cea pe care trebuie sa o admiram ce-l mai mult! Cand iubim, vedem numai frumusete, defectele nu le observam, discernem doar latura pozitiva! Oamenii iubesc fara iubire, viata-i urata, traim ca sa ne iubim, excludem ura, frumosul existentei noastre se exprima prin apropierea sufleteasca! Nimic nu este mai frumos decat iubirea, viata ne-o da, noi doar trebuie sa luam ce este frumos in ea! Cand ne nastem vedem pentru prima data frumosul, chipul mamei il vedem, numele ei il gangurim, frumosul vietii este fiinta care ne da viata, imaginea ei o vom purta mereu cu noi si nimic nu o va putea înlocui! Mama, femeia, este pentru noi bărbații idealul frumuseții, trebuie s-o admiram, trebuie sa-i purtam un respect deosebit, ea da viata, ea este purtătoarea de frumos si iubire, prin ea viata se improspateaza!
    A sti sa deosebesti frumosul de urat nu este greu, îl înveți de mic! Cand pierzi sentimentul frumuseții, nu mai are rost sa traiesti fara el, totu-i tern, totu-i trist, stralucirea soarelui nu o mai vedem, umbra ne cuprinde, intunericul ne cucereste, viata-i desarta si rostul ei nu se mai explica! Traim prin frumos si trebuie sa-l cautam, sa-l pastram!

  • In mersul nostru grabit prin viata, de atatea ori trecem pe langa frumuseti deosebite, care pot avea o prezentare „mica”, dar fiind de mare profunzime si pe care , daca nu le observam, le pierdem si multe dintre ele sunt fara intoarcere, pierdute definitiv si nu se mai pot adauga frumusetii noastre interioare. Viata este astfel mai saraca fara de ele, in desfasurarea ei si e bine daca se culeg, „din mers” toate acestea, pentru ca raul, pe unde trecem, vine si se manifesta singur, fara a-l cauta si e si mai „rau” dac-l si cautam. In viata trebuie totusi sa pasim cu grija, pentru ca nu sunt numai bucurii si frumuseti pe traseul ei, care ne asteapta, afisate sau mai putin expresive, ci sunt si uratenii, multe rauri, ineori ademenitoare si mascate si inselatoare (exemplu toxicitatea fatala a unor ciuperci atat de atragatoare, care e bine sa le lasam in „frumusetea” lor, la locul lor). Iubirea pentru cei din jur ne desparte de „uratenia” urii, cum se exprima foarte frumos si in comentariu, care este atat de daunatoare sub multiple aspecte, iar grija si preocupare pentru frumos ne va ajuta sa-l descoperim, ne va ajuta ca, privind in urma, sa nu fim obligati in a exclamam: l-am pierdut! Uneori, aceasta pierdere poate fi fundamentala, de o viata. Chiar daca frumosul este putin prafuit, e bine sa avem rabdare, sa-i stergem praful si atunci va apare in toata frumusetea lui, precum briliantele. Cat de frumos este sa mangaiem un copil cu dizabilitati, care poate avea, in compensatie, un suflet de noblete rara, care sa ne produca o mare bucurie, de frumos si bine. Am vazut pe cineva care a cules o increngatura complicata, rasucita si invartita, crescuta cine stie cum dintr-o radacina, pe care a curata-o, a lustruit-o si a devenit o bijuterie mult admirata. Spinul de care se feresc toti, cu intepaturi prin abordare directa, are si el frumusetile si bunatatile lui, florile micute si placut mirositoare, cu nectarul cules din ele de albine, ca si din scaieti. Trebuie doar abordate in „spiritul” lor. Pana si viespii e placut sa-i privim, in coloritul si harnicia lor pentru viata, fara a ne lua „la tranta” cu ei, cand noi vom pierde.
    Acum, dupa aceasta izolare si restriste lunga, care poate va mai dura, o sa ne dam seama pe langa cate frumuseti am trecut, cate afectiuni au fost abandonate sau neglijate si, poate, in revenire, o sa ne reconsideram viata, rolul si rostul ei, spre mai bine. Doamne ajuta!

oferta-wise