Actualitate ONG

Focalizare prin Obiectiv: workshop la Ocna Șugatag

image_printPrinteaza

Focalizare prin Obiectiv: workshop la Ocna Șugatag

Workshop vizând contribuţii pentru elaborarea Planului de Acțiune Strategic de Conștientizare Publică privind Conservarea Biodiversității. Ocna Șugatag, 25-27 noiembrie 2016. În cadrul diferitelor proiecte sunt incluse workshopuri pe temele abordate în respectiva inițiativă. Pentru ca o astfel de întâlnire de lucru să nu fie doar o activitate bifată formal, este nevoie de atingerea cumulată a unor parametri, care să dea o șansă de succes.

Participanții

Fiind vorba de: 1. educație ecologică, 2. o viziune pentru promovarea conservării biodiversității și a dezvoltării durabile, 3. conturarea unor idei care să poată reprezenta linii directoare pentru o activitate mai coerentă în acest domeniu… este nevoie de persoane care au experiență relevantă cu acest subiect. De aceea, au participat la întâlnire cadre de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj, de la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, de la Universitatea Oradea; directorul parcului național Cheile Bicazului – Hășmaș, persoane de la muzee de științe ale naturii din Sighet și Iași, reprezentanți ai unor organizații neguvernamentale de mediu din Sighet, Baia Mare, Bistrița, Constanța; persoane din mass media; profesori din învățământul preuniversitar din Sighet. Fiecare în parte are experiența lui care merită împărtășită, analizată, discutată, iar elementele de succes pot să fie eventual replicate. Este important ca aceste persoane să fie relativ compatibile între ele, să nu existe tensiuni prea mari și să se ajungă repede la o atmosferă de lucru dinamică, interesantă, captivantă chiar. Respectul reciproc, interesul comun și sincer pentru subiect oferă șanse ca întâlnirea să fie plăcută, lipsită de plictiseală sau de stres distructiv. Cu o astfel de atmosferă, se poate spera ca lucrurile să continue, să existe și un pas următor, cândva.

Subiectele abordare trebuie să fie atractive

De la chestiuni mai teoretice precum efectele creștinismului asupra protecției și distrugerii naturii, sau abordări mai filosofice asupra înțelegerii locului nostru în lume, până la unele realități mai concrete de genul pășunilor cu stejari seculari, la microhidrocentrale și impactul lor, contextul social și economic care a dus la dezastrul ecologic de la apele termale de la Pețea – Oradea, analiza cercetării și protecției herpetofaunei din Rarău-Giumalău, prezentare a proiectului de educație ecologică oceanografică pentru elevi, aspectele sunt variate și interesante. Desigur, aceste prezentări trebuie să fie scurte și să catalizeze discuții care să dea soluții potențiale pentru demersuri de educație ecologică derulabile în viitor.

workshop-ocna

Au fost prezentate drafturi ale câtorva filme realizate în cadrul proiectului Focalizare prin Obiectiv: Dezvoltare Durabilă. De la ciuta din Apuseni, la cicloturism în Maramureș, de la variante ale prezentării unui meșter care sculptează lemnul la filmul cu dezbateri clujene despre învățământul superior și cercetarea în domeniul ecologiei, destul de variat. Acestea au fost analizate, în privința dinamicii lor, atractivității, mesajului ș.a.m.d. Au fost discuții despre evaluarea necesităților privind conștientizarea publică, problemele principale cu care se confruntă domeniul educației ecologice, mesajele cheie, grupurile țintă, relaționarea mesajelor cu grupurile țintă, opțiunile pentru transmiterea mesajului, stabilirea de mecanisme de transmitere pentru grupurile țintă (păstori, pescari, agricultori, forestieri etc, etc) și mesaje prioritare. Prezentarea unor linii strategice, conturarea unor teme de abordat, a unor subiecte concrete, a unor modalități eficiente de a aduce un nou suflu în domeniul educației ecologice- a fost probabil cel mai important deziderat al întâlnirii. Este nevoie de a lucra împreună la modul pragmatic și fluent, cei din societatea civilă, cei din domeniul academic, al cercetării și al învățământului, cei din administrațiile de arii protejate, cei din mass media… Un element de sustenabilitate este constituirea Grupului Strategic de Lucru de Conștientizare Publică privind Conservarea Biodiversității care să urmărească realizarea și implementarea Planului de Acțiune Strategic, grup informal care să atragă fonduri, să faciliteze schimbul de informații și expertiză între membrii grupului și să implementeze activități de conștientizare publică.

O aplicație pe teren în zonele Breb și Budești a creat un cadru de discuții informale, oaspeții având ocazia de obținere informații directe despre viața rurală maramureșeană… o legătură cu realitățile care este atât de necesară în orice demers al nostru.

Coordonator proiect – dr. Peter Lengyel

Proiectul ”Focalizare prin Obiectiv: Dezvoltare Durabilă” implementat de Asociația Valea Verde este finanţat prin Organismului Intermediar Elveţian – Programul de Cooperare Elveţiano – Român, reprezentat de Fundaţia pentru Parteneriat.

 

oferta-wise

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

oferta-wise