Actualitate Cultură

Franța – Expoziție dedicată sculptorului sighetean Mihai Borodi

image_printPrinteaza

În ziua de 02 decembrie 2019, a avut loc vernisajul expoziției comemorative „Baladă în Decembrie”, dedicată sculptorului Mihai Borodi, la „Maison des Association”, în Saint Appolinaire, Dijon, Franța, orașul adoptiv al lui Mihai, unde acesta s-a stabilit în urmă cu 15 ani și unde a realizat sculpturile monumentale Speranța, Dialoguri Intime și Bustul abatelui Pierre. Expoziția, organizată de primăria Saint Appolinaire, include operele artistului, mici sculpturi, desene, schițe, portrete, precum și machete ale sculpturilor monumentale.

Din partea familiei, aș dori să mulțumesc domnului primar Jean Francois DODET, domnului viceprimar Rémi DELATTE, precum și d-nei Nicole LAMAILLE, artist plastic și prieten al lui Mihai, pentru invitație, pentru primirea exemplară și pentru organizarea impecabilă a expoziției, dar, mai ales, pentru afecțiunea și prietenia acordate lui Mihai cât timp acesta a trăit, exemplificate și prin acest gest de recunoaștere și apreciere după trecerea în eternitate a artistului în urmă cu 6 luni.

Nu în ultimul rând, adresez mulțumiri numeroșilor participanți la vernisaj, pentru care Mihai a fost un prieten sau o întâlnire întâmplătoare care le-a luminat pentru o clipă viața cu râsul său puternic iradiind energie și cu sclipirea amuzată din ochi. Sunt sigur că, privind în urmă, Mihai ar fi mulțumit cu ce a realizat, poate cu singurul regret că nu a reușit să finalizeze tot ce și-a propus.

A fost un artist nonconformist și principial în același timp și, în această dualitate dedicat fiind artei sale, un exemplu pentru mulți, despre cum se trăiește cu pasiune viața și despre imperativul distilării esențialului și găsirii căii personale. Pentru mine, nu este altă învățătură mai mare, primită de la unchiul meu, pentru care îi mulțumesc.

Pe curând!

Text preluat de pe pagina personală de Facebook a domnului Viorel Petcu, nepotul sculptorului

oferta-wise

3 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Viorel , ma bucur sa te citesc ! Dumnezeu sa-l odihneasca pe Mihai si pe toti cei adormiti din familia voastra !
    Marius, vecinul din 1 mai

  • Poate acest Mare Artist plastic merita mai mult din partea orașului nostru, operele sale împînzesc municipiul care incepe sa-l uite pe Mihai Borodi! Un gest necugetat, l-am vazut mai zilele trecute, cand un meșter acoperea cu bidineaua fresca de pe peretele sălii de sport de la CN „Regele Ferdinand”. Am stat cateva secunde, am privit cu indignare si am plecat supărat mai departe. De atunci nu am mai trecut pe lângă sală, nu stiu ce s-a făcut, dar daca s-a acoperit munca si truda plină cu sudoare a regretatului si talentatului sculptor, atunci s-a făcut o mare prostie si in loc sa-i cinstim memoria, noi i-o distrugem, asa cum încet, încet, se distruge Sighetul! Frumos din partea primăriei Dijon, francezii stiu sa prețuiască adevarata arta, si nu l-au uitat pe sigheteanul nostru, noi ce facem?Sper ca ce-am relatat a fost o intervenție de reconditionare si nu de distrugere, tot ce avem de la Mihai Borodi este valoare si intra in patrimoniul orașului, ca avere creată cu talent, migala, pe doi bani sau gratis de către maestrul plastician, si ne-a rămas noua, sighetenilor, care avem datoria să o păstrăm, asa cum a creat-o, a fost făcută pentru a infrumuseta municipiul, sa avem ceva de care sa se bucure si nepoții, nepoților noștri!

  • Se constata ca, la noi, destule personalitati trec cu multa modestie prin viata, nevazuti, neauziti, dar care, in schimb, lasa pe cararile lor, in spatiul in care-si duc existenta, valori nebanuit de frumoase, de mare valore, inca necunoscute de „apropiatii” lui, fiind cine stie pe unde imprastiate si lasate in necunoastere sau in uzura timpului. Cand se duce spre cele vesnice, dupa toata truda, nebagata in seama, cand auzi ca nu mai este si cine a fost, degeaba il cauti; poate-i vei aprecia si contempla doar ce a realizat, dar vei strange, imaginar, mana rece a unei stafii, careia nu-i mai poti si nu-ti mai poate transmite caldura, sau impacare si cand vei putea simti doar un repros si acela tardiv. Asa se pare ca a fost si cu marele sculptor sighetean, Mihai Borodi. Este tarziu sa mai poata fie ajutat, incurajat, material, priteneste sau spiritual, pentru a-si slefui, a-si imbogatii si finaliza proiectele, plecand singur dintre noi, asa cum a si trait. L-au adoptat insa francezii, pe unde le-a fecventat locurile, i-au cunoscut sufletul si stradaniile si care i-au adunat, ceea ce el a creat, intr-o mare, frumoasa si valoroasa expozitie. Daca nu ne valorificam noi bogatiile artistice, culturale, stiintifice, de atatea feluri, o fac altii, ne desmostenesc. Noi avem alte preocupari sau avem un surplus de oameni valorosi !

oferta-wise