Actualitate Editorial

Frica pandemică (autor, Ileana Pisuc)

image_printPrinteaza

Orice manipulare a fricii se identifică cu un fel de terorism, care se aseamănă cu o muscă care încearcă să distrugă un magazin de porțelanuri. Musca e atât de nevolnică, încât nu poate clinti din loc nici măcar o singură ceașcă de ceai. Atunci, cum distruge o muscă un magazin de porțelanuri? Găsește un taur, îi intră în ureche și începe să bâzâie. Taurul o ia razna de frică și furie și distruge magazinul de porțelanuri. (Yuval Noah Harari)

Musca, eu o compar cu frica, iar taurul cu mintea fiecăruia. Vorbind în termeni cât se poate de pragmatici, s-a ajuns ca fiecare babă din autobuz să-și dea cu părerea despre „carcalac” și vaccin.

Nu-i nevoie de alte dezbateri profesioniste pe acest subiect, trebuie doar să te urci în autobuz și, atunci când te dai jos, poți să-ți iei doctoratul în materie de virus și vaccinuri. Când se întorc de la oraș cu plasele doldora de alimente de la supermarketuri, nu cred că-și pun problema câtă otravă au în ele și câtă hrană „curată”. Ultimul lucru (al oricăruia dintre noi, recunosc) este de a citi cu atenție conținutul produselor pe care le luăm din raft.

Când li se dă copiilor cu multă dărnicie sucul frumos colorat și bun la gust, oare care părinte se gândește că-l otrăvește încet dar sigur și că-i pune viața în pericol? Câți ar fi oare cei care se îndoiesc că mezelul sau carnea frumos colorată și sclipitoare din galantar e ceea ce pare? Câți cer analize înainte de a le savura? Pâinea, în toate sortimentele ei, de ce nu e contestată, cu toate că, împreună cu dulciurile sunt dușmanii din umbră și dau atâtea boli? Atunci când copiii noștri erau mici și se programau, nu de noi(!), ci de medici specialiști la vaccin, nu s-a auzit de atâta reticență. Mergeam pur și simplu, pentru că așa era normal. Dacă ne iubeam copiii și-i voiam mari, trebuia să acceptăm că cineva gândește pentru noi, că niște laboratoare cercetează în favoarea vieții noastre și a copiilor noștri.

Doar că acum, datorită mijloacelor de informare (sau dezinformare), punem la îndoială vaccinul. Eu, una, recunosc că atunci când s-a declanșat urgia, am încercat să mă agăț de o speranță și aveam credința că, de undeva, va veni și vindecarea. Vaccinul era raza de lumină așteptată. Era motivarea ieșirii din cruntele privațiuni ale acestei calamități globale.

Și acum, când în sfârșit a apărut, dăm cu piciorul, îl cotestăm, îl disecăm, vrem să-i aflăm formula chimică (de parc-am înțelege-o!), să vedem dacă n-are „gipuri” și „drapele” băgate-n el! Fiecare s-a transformat peste noapte în chimist și, dacă nu stăpânește subiectul, măcar își dă cu presupusul… Și toate astea țin de educație.

Am fost educată să am respect față de Dumnezeu, față de învățători, profesori, doctori, care tot prin grija Lui față de noi vin să ne educe, să ne vindece. După zeci de ani de pregătire, de examene, de confirmări, vin unii „neaveniți” să conteste munca atâtor creiere luminate! De ce să ne vindecăm mai repede, când putem să tărăgănăm (la fel ca multe altele, în această țară). N-am mai fi noi!

I-aș întreba pe acești contestatari, dacă s-au urcat vreodată într-un avion, tren, autoturism, care, toate sunt făcute de specialiști în inginerie, dacă au încredere în cei ce le-au creat și n-au încredere în medici? De ce iau antibiotice la orice semn de boală având certitudinea că se vor face bine? Și scrie pe ele clar „anti-biotice”, adică împotriva vieții. Acum când ni se dă ceva pentru viață, ne îndoim, punem întrebări, contestăm. De câtă ipocrizie putem să dispunem?

Sfatul meu ar fi ca toți acești „bețe-n roate” să încerce să facă cei 6 ani de Medicină, să-și ia examenul și apoi, în cunoștință de cauză, să-și dea cu părerea.

Până atunci, să fim recunoscători lui Dumnezeu că ne ajută și de data asta, trebuie doar să recunoaștem!

autor, Ileana PISUC

oferta-wise

2 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Un articol care nu ține loc de barfa, el spune verde-n față adevărul despre „zvonaci atotstiutori”, „desteptii” mapamondului care prind vorba din zbor o multiplica si transmit mai departe ce au inteles (neînțeles), vrând să posteze in salvatori lumii, deși în realitate fac mult rau! Personal, am asistat la astfel de discuții, pro si anti vaccin! Am rămas uimit de cate argumente aduc cei care spun că vaccinul, (după mine substanța salvatoare împotriva covidului) este aducător de moarte, ca cei vaccinati vor deveni monștri cu ADN-ul schimbat, ca asa si pe dincolo, ca omul ce asculta nu stie ce sa mai inteleaga! Mai vin si televiziunile cu stiri „bomba” si din surse numai de ei știute și incep sa bată apa-n piua cu invitați speciali aleși, care sa obtina reitingul ce-l doresc! Mult rau fac aceste dezbateri, telespectatorii inteleg ce vreau ei și transmit mai departe, nimic din ce au vizionat, doar ce le-au rămas, ca spaima in capul lor! Si uite asa, prostia se propagă, bagand teama in oameni, ca aproape iau de bun răul spus si inteles in multe feluri, de nu mai stim care este adevărul! Autobuzul este nimic pe langa televiziuni, ca „gura lumii îi sloboda” iar oamenii se întâlnesc și discută ce-au auzit si inteles in felul lor si uite… răul, îi gata facut, apar oponenții ce vin cu tot felul de informații false, luptandu-se pentru ele, ca oamenii de știință nu au dreptate, ca ei au auzit la tv ca totu-i o afacere! Da, într-adevăr este afacerea prostiei ce circula mai repede ca si covidul, bagand spaima în oameni!
    Eu nu ma las convins de zvonaci si sambata ma voi vaccina si cred ca bine fac, doar oamenii de știință lucrează pentru viata nu pentru moarte, cum se mai spune gresit de cei care iau vorba din zbor!
    Felicitări doamnei Ileana Pisuc, mare adevar are!

  • Un articol frumos construit si argumentat, care este binevenit in acest haos al parerilor si procedurilor bizare, unele emanate de personaje ce pretind a avea o pregatire inalta si care au facut (si fac) mult rau in favoarea deceselor, care inca se manifesta prea mult. Desigur, sunt si alte substante, produse, care dauneaza duratei de viata, amintite, dar impotriva carora nu se pot face vaccinari (tutunul, alcoolul peste limita de amortizare a organismului, alimentele cu continut mare de chimicale toxice, fara sa mai vorbim de droguri), dar depinde de vointa omului de a le evita, sau de a fi ponderat in folosirea lor. Pamantul insasi este in buna parte intoxicat ca si aerul pe care-l respiram. Acestea toate, in cea mai mare pondere le produce omul, prin neglijenta, prin distrugerea mediului in care si traieste si, lucrul cel mai cutremurator, in goana lui pentru castiguri cat mai mari, mai multe, care sa-i permita sa-si petreraca viata in imbuibari si destrabalari, im multiple variante. S-au folosit dezinfectanti falsi , chiar pentru spatiile infestate cu covid-19, sau cele dovedite in cazul arsurilor si cate victime nu s-au produs. Sunt actiuni criminale care au ucis. Banul, bogatia, inavutirea rapida, au degradat masiv constiinte, umane, mult prea multe si prea jos si multi dintre acestia gasesc si cai de a se sustrage pedepselor cuvenite si-si pot rabda manifestari atat de josnice ale constiintei.
    Doar geniul medical a ajuns sa stavilesca, int-o buna masura, aceasta infectie exponentiala si sa reduca mult numarul infectiilor si deceselor zilnice, ajutati de organele administrative asociate. Virusul era cu totul necunoscut si, probabil, nici acuma nu este in totalitate descifrat. Dar s-au folosi initial mijloace de prevenire (masca, distantarea fizica, igienizarea si diferite forme de izolare), pana la aparitia catorva vaccinuri, cu destul de mare eficienta, intr-un timp record, de cateva luni (el se produce, de regula, in 3-4 ani) . Datorita acestor masuri si vaccunari s-a ajuns, la noi, de la peste 10 mii de infectii zilnice cu mii de victime, la o situatie mult diminuata, incomparabila cu ce a fost. Au fost testari, voluntari cu vieti pierdute, dar s-a reusit intr-un timp scurt la un mare succes. Multumiri trebuie aduse mintilor geniale, meducilor din prima linie, cu multe victime din cadrul acestora si altor voluntari. Sa speram ca si acest periculos virus, cu toate mutatiile lui, va fi total stapanit, ca atatia altii ce au mai fost si mai traiesc, dar sunt tinuti sub contriol, prin vaccinari periodice.

oferta-wise